Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-05-12

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου KYΠΕ - 12/05/2001 Συνεχίζεται και στις σημερινές εκδόσεις του κυπριακού Τύπου ο απόηχος της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ). Προβάλλονται, επίσης, διάφορα άλλα θέματα όπως ο θάνατος του Νίκου Σαμψών και ενός 13χρονου αγοριού από μηνιγγίτιδα, καθώς και η πρόθεση των Κυπριακών Αερογραμμών να αποφασίσουν την ερχόμενη βδομάδα αν θα υποβάλουν πρόταση για αγορά της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Αξιοποιείται πολιτικά η απόφαση" γράφει ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα αξιοποιήσει πλήρως την καταδικαστική για την Τουρκία απόφαση του ΕΔΑΔ ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δηλώνει ότι η απόφαση "μας δίνει ένα ισχυρό όπλο στις διαπραγματεύσεις". Στο πρωτοσέλιδό της, η "Α" αναφέρει επίσης ότι τη Δευτέρα οι Κυπριακές Αερογραμμές θα αποφασίσουν κατά πόσο θα υποβάλουν δεσμευτική πρόταση για την αγορά της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Η "Μάχη" κάτω από τον πηχυαίο τίτλο "Αθάνατος - Στο καλό Ατρωτε" γράφει ότι "σύσσωμη η Κύπρος αποχαιρετά σήμερα τον Εθνικό Αγωνιστή Νίκο Σαμψών, ο οποίος οδηγείται στην τελευταία του κατοικία στις 3 το απόγευμα". Σημειώνεται ότι ολόκληρη η σημερινή έκδοση της "Μάχης" είναι αφιερωμένη στον Νίκο Σαμψών με διάφορα ρεπορτάζ τα οποία αναφέρονται στη ζωή του και για την πρώτη έκδοση της εφημερίδας του.

Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "Φοβερό όπλο στα χέρια της ηγεσίας" προβάλλει πρωτοσέλιδα τη δημοσιογραφική διάσκεψη του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη, ο οποίος δήλωσε ότι η υποχρέωση της Τουρκίας άρχισε χθες και συνέστησε ψυχραιμία, χωρίς να ζημιώσουμε τις ιδιωτικές προσφυγές ενώ τα κόμματα ζήτησαν πολιτική αξιοποίηση της απόφασης. Αλλού γράφει ότι τη Δευτέρα αναμένεται το πόρισμα των ιστολογικών εξετάσεων για τα αίτια του θανάτου του 14χρονου Γιώργου Χατζηδημήτρη, που πέθανε κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης.

H "Σημερινή" προβάλλει το κύριο θέμα της με τίτλο "Κρίσιμα διλήμματα" και σημειώνει ότι τη δυνατότητα αλλαγής του πολιτικού σκηνικού στο Κυπριακό, τη διεκδίκηση δημοκρατικής λύσης που θα ανατρέπει τα τετελεσμένα της εισβολής, θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα καταργεί τις διαχωριστικές γραμμές, δημιουργεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Παιδείας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο τα τελειώσουν τα σχολικά μαθήματα από τις 25 Μαϊου.

Ο "Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ορατή πλέον η αποπομπή", αναφέρει ότι μετά τους πρώτους δικαιολογημένους πανηγυρισμούς για την απόφαση του ΕΔΑΔ, στην κυβέρνηση έχει αρχίσει να επικρατεί σοβαρός προβληματισμός για τον τρόπο που θα αξιοποιηθεί, αφού η ανακοίνωση της απόφασης αποτελεί απλώς το πρώτο βήμα. Προβάλλει επίσης το θάνατο του 13χρονου Ανδρέα Αρσιώτη, μαθητή της Β3 στο Γυμνάσιο Καθολικής στη Λεμεσό μετά από δεκαήμερη μάχη με τη βακτηριακή μηνιγγίτιδα.

Η "Χαραυγή" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Ξεχείλισε το όνειρο" προβάλλει την χθεσινοβραδινή συναυλία του ΑΚΕΛ για τους νέους με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου με τίτλο "Δεν πάει άλλο". Η συναυλία, αναφέρει, ήταν "μήνυμα ελπίδας και αγώνα για μια κοινωνία που θα έχει στο κέντρο της προσοχής της τον άνθρωπο σαν προσωπικότητα και όχι σαν απλό αριθμό στις στατιστικές". Αναφέρεται επίσης στις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ "δεν συμβιβάζεται με την πραγματικότητα στην Κύπρο" και ότι το Κυπριακό δεν είναι πολιτικό πρόβλημα αλλά νομικό.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο θέμα της "Ιδιοκτήτες μπαρ φυλακίστηκαν για εργοδότηση παράνομων εργατών". Οπως αναφέρει οι ιδιοκτήτες δύο γνωστών μπαρ στη Λεμεσό φυλακίστηκαν για δύο μήνες αντί να πληρώσουν το καθιερωμένο πρόστιμο των 500 λιρών όταν εισαγγελέας της Δημοκρατίας αποτάθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας αυστηρότερη ποινή. Η "CM" αναφέρει επίσης ότι Βρετανός τουρίστας, που επιτέθηκε σε αστυνομικό στο αεροδρόμιο Λάρνακας χρησιμοποιώντας τακτική καράτε, παραπέμφθηκε στην ψυχιατρική πτέρυγα μετά τη διαπίστωση ότι υποφέρει από ψυχολογικά προβλήματα.

Ο "Νέος Τύπος" με τίτλο "Επιστρέφει στον τόπο... του εγκλήματος" στο κύριο θέμα του αναφέρεται στη γνωμάτευση της έρευνας του Γενικού Εισαγγελέα η οποία διαπιστώνει ότι δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες στην υπόθεση "Λούης", ότι ήταν νομότυπη η ανάμειξη κρατικών αξιωματούχων αλλά επισημαίνει κενά και ελλείμματα σε επίπεδο δεοντολογίας. Αναφέρεται επίσης σε συνέντευξη του Προέδρου του ΔΗΚΟ Τάσσου Παπαδόπουλου στην εφημερίδα ο οποίος εκφράζει το ενδιαφέρον του για την προεδρία της Δημοκρατίας η οποία όμως δεν αποτελεί για τον ίδιο αυτοσκοπό και για το λόγο αυτό η πολιτική του ΔΗΚΟ δεν προσαρμόζεται με κριτήριο τις προεδρικές εκλογές.

Η "Οικονομική" τιτλοφορεί το κύριο θέμα της "Τέλος στο... τέλος ΧΑΚ" και γράφει ότι την αρχή του τέλους για το χρηματιστηριακό τέλος ή δραστικής μείωσής του, ενδέχεται να σηματοδοτήσει η έναρξη της συζήτησης της φορολογικής μεταρρύθμισης στη νέα Βουλή. Αναφέρει επίσης ότι μετά από 74 χρόνια παρουσίας στον παραγωγικό τομέα και τις χονδρικές πωλήσεις, η ΚΕΟ σύναψε συμφωνία για διάθεση οινοπνευματωδών και καπνικών προϊόντων σε όλα τα καταστήματα Woolworth.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΑ/ΡΑΓ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 12 May 2001 - 7:24:02 UTC