Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-05-11

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 11/5/2001 Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), που καταδικάζει την Τουρκία για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των σημερινών Κυπριακών εφημερίδων. Προβάλονται επίσης πληροφορίες για εντατική προσπάθεια επανέναρξης των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών μετά τις εκλογές, η πρόθεση του Πανίκου Τζιακούρμα να προσφύγει στο ΕΔΑΔ για την απαγωγή και παράνομη κράτησή του από το κατοχικό καθεστώς, ο θάνατος του Νίκου Σαμψών και του Παπασταύρου Παπαγαθαγγέλου, καθώς και η συναυλία-συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΑΚΕΛ με τη συμμετοχή του Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ευρωχαστούκι στην Τουρκία" γράφει ότι η Τουρκία βρέθηκε ένοχη για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, ως αποτέλεσμα της εισβολής και κατοχής του βόρειου τμήματος του νησιού, από το ΕΔΑΔ μετά την Δ' διακρατική προσφυγή της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας. Αναφέρει ότι η απόφαση αυτή είναι δεσμευτική και τελεσίδικη. Αλλού προβάλει δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι "υπάρχει πληροφόρηση ότι μετά τις εκλογές θα αναληφθεί εντατική προσπάθεια με στόχο την επανέναρξη των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών".

"Η Μάχη" γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Υστατο χαίρε στον Ατρωτο που τόσο τον αδίκησαν..." ότι η σορός του ο Νίκος Σαμψών θα εκτίθεται σήμερα σε λαϊκό αποχαιρετισμό στα γραφεία των εφημερίδων "Μάχη" και "Θάρρος" στη Λευκωσία, όπου θα παραμείνει για ένα 24ωρο. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα γίνει αύριο στις 3 στον ιερό Ναό Παναγίας Ευαγγελίστριας χωροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου. Αλλού γράφει ότι ο Πανίκος Τζιακούρμας και η οικογένειά του καταχωρούν σύντομα προσφυγή στο ΕΔΑΔ για την απαγωγή και παράνομη κράτησή του στα μπουντρούμια του κατοχικού καθεστώτος.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Ενοχη η Τουρκία - Χωρίς δικαίωση η Κύπρος" γράφει ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ, το οποίο καταδίκασε την Τουρκία για μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο αποτελεί "ηχηρό χαστούκι" κατά της Αγκυρας. Γράφει ότι ενδιαφέρουν τα "μέτρα πρακτικής θεραπείας" που θα πρέπει να προωθήσει "για να αρθούν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον τόπο μας". Αλλού γράφει ότι σε "επαγρύπνηση βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές" για παρεμπόδιση σκάφους που μεταφέρει 50 λαθρομετανάστες το οποίο απέπλευσε από το Λίβανο.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Φασιστικό προτεκτοράτο" γράφει ότι "νέο κτύπημα" δέχτηκε η Τουρκία από το ΕΔΑΔ του Συμβουλίου της Ευρώπης μετά τη διακρατική προσφυγή της Κύπρου με την οποία η Αγκυρα καταδικάζεται για σωρεία παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων ένεκα της συνεχιζόμενης κατοχής του νησιού. Γράφει επίσης ότι η νομική πτυχή του θέματος "έχει πολιτικές προεκτάσεις που αφορούν τη βιωσιμότητα και τη μορφή της λύσης". Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με την Πανευρωπαϊκή έρευνα για το Αλκοόλ και τα Ναρκωτικά που διεξήγαγε το ΚΕΝΘΕΑ μαζί με το Υπουργείο Παιδείας το 1999, "ένας στους δέκα μαθητές γίνεται τακτικός καπνιστής από τα 13, ενώ ποσοστό 32,1 τοις εκατόν δοκιμάζει τσιγάρο από την προεφηβεία".

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Σχεδιάζει ένταση στην Πύλα" γράφει ότι ένταση με επίκεντρο το μικτό χωριό Πύλα σχεδιάζουν οι Τούρκοι με στόχο να εκβιάσουν "απελευθέρωση" του Τ/Κ Ομέρ Τέκογουλ, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης δέκα χρόνων στις Κεντρικές Φυλακές για διακίνηση ναρκωτικών. Σε άλλη είδηση γράφει ότι φέρεται να έχει εξαφανιστεί μπουκαλάκι μέσα στο οποίο υπήρχαν ουσιώδη δείγματα που λήφθηκαν από το πόδι του 14χρονου Γιώργου Χατζηδημήτρη, ο οποίος είχε ξεψυχήσει στο χειρουργικό τραπέζι του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο του κυρίου θέματος "Δεν πάει άλλο...", αναφέρεται στη συνάντηση του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια με τον τραγουδιστή Βασίλη Παπακωνσταντίνου, που ήρθε στην Κύπρο για να συμμετάσχει στη συναυλία - συλλαλητήριο του ΑΚΕΛ που θα γίνει απόψε στις 8:00, στην πλατεία Ελευθερίας. Οπως δήλωσε ο κ. Χριστόφιας, η παρουσία του Ελλαδίτη τραγουδιστή στο νησί "είναι μια ευγενικότατη προσφορά" στην προσπάθεια του ΑΚΕΛ να προσφέρει πολιτισμό". Αλλη είδηση είναι η χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων, στην οποία ανακοινώθηκε ότι η Διεθνής Εκθεση 2001 θα ανοίξει τις πύλες της την ερχόμενη Παρασκευή, 18 Μαϊου.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Ράπισμα στην Τουρκία για παραβιάσεις δικαιωμάτων", γράφει ότι, σε μια νομική νίκη - ορόσημο της Κύπρου, η Τουρκία κρίθηκε ένοχη χθες από το ΕΔΑΔ για μεγάλες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο ως συνέπεια της τουρκικής εισβολής του 1974. Σε άλλο θέμα γράφει για ένα παρ' ολίγον αεροπορικό δυστύχημα, όταν ένα βρετανικό αεροπλάνο, που μετέφερε 234 επιβάτες και ενώ κατευθυνόταν προς το αεροδρόμιο Πάφου, κινδύνευσε χθες να συγκρουσθεί στον αέρα με αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα "The Cyprus Weekly" με τον τίτλο "Το Δικαστήριο Δικαιωμάτων πλήττει την Τουρκία" γράφει στο κύριο θέμα ότι το ΕΔΑΔ έπληξε χθες την Τουρκία, βρίσκοντάς την ένοχη για μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως αποτέλεσμα της κατοχής από αυτήν του βορείου μέρους της Κύπρου. Αλλη είδηση είναι ο σχεδόν ταυτόχρονος θάνατος "δυο βετεράνων της ΕΟΚΑ", όπως χαρακτηρίζει τον Νίκο Σαμψών και τον ιερέα - στρατολόγο της ΕΟΚΑ, Παπάσταυρο Παπαγαθαγγέλου, ο οποίος πέθανε χθες το πρωί, στην οικία του στην Αγία Βαρβάρα Λευκωσίας, σε ηλικία 90 χρόνων.

Η επίσης εβδομαδιαία αγγλόφωνη "The Weekly Review" στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "'Ιστορική' απόφαση κατά της Τουρκίας" γράφει ότι, με μιαν απόφαση - ορόσημο, το ΕΔΑΔ βρήκε χθες ένοχη την Τουρκία για σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο ως επακόλουθο της τουρκικής εισβολής του 1974. Σε άλλο θέμα παραθέτει τις απόψεις υποψηφίων βουλευτών για την εγκληματικότητα, η οποία φαίνεται να αποτελεί ένα "καυτό" - όπως γράφει η εφημερίδα - θέμα αντιπαράθεσης επιχειρημάτων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Η δεκαπενθήμερη εφημερίδα "Η Κύπρος σήμερα" στο κύριο θέμα με τίτλο "Υπόγειος πόλεμος στο ΔΗΚΟ" γράφει ότι στο Δημοκρατικό Κόμμα υπάρχει αντιπαράθεση μεταξύ "Κυπριανικών" και υποστηρικτών του Προέδρου του κόμματος Τάσσου Παπαδόπουλου για την προσπάθεια του τελευταίου να προωθήσει δικούς του ανθρώπους και ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού και ιδρυτής του ΔΗΚΟ φέρεται να είναι "ενοχλημένος" από τα όσα γίνονται στο κόμμα, καθώς και από πρόσφατες δηλώσεις του κ. Παπαδόπουλου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι, ενώ οι Κυπριακές Αερογραμμές προχωρούν σύμφωνα με τα σχέδιά τους για να εξαγοράσουν πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Ολυμπιακής Αεροπορίας, στην Ελλάδα φαίνεται να "παγώνει" η διαδικασία προκήρυξης του διαγωνισμού για πώλησή της.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΝΜΑ/ΓΣΑ/ΓΠ)


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 11 May 2001 - 6:24:03 UTC