Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-05-05

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 5/05/2001 Το Κυπριακό και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για την εξεύρεση τρόπου επανέναρξης των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, η κατάσταση στο ΧΑΚ και η ποινική διερεύνηση υποθέσεων, που αφορούν επενδυτικές εταιρείες, η συνέχιση των ερευνών για τη διακρίβωση των αιτιών θανάτου 14χρονου, που πέθανε κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης και η απόπειρα φόνου εναντίον δασκάλου είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια", στο πρωτοσέλιδο θέμα, το οποίο στεγάζει υπό τον τίτλο "Πανικός προκλήθηκε σε ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΝΕΟ", αναφέρεται στη δήλωση του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε αδιέξοδο εξαιτίας της θέσης που τήρησε ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς και γράφει ότι οι ηγέτες των κομμάτων αυτών επέδειξαν αγωνιώδη σπουδή να υποτιμήσουν τη δήλωση του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι βρέθηκε συμβατός δότης μυελού των οστών για το τρίχρονο παιδάκι Σοφοκλή Φράγκου, που πάσχει "από τη σπάνια ασθένεια της μυελοφύτρωσης".

"Η Μάχη", στο κύριο θέμα, με τίτλο "Απόπειρα φόνου για ασήμαντη αφορμή", γράφει ότι 75χρονος συνταξιούχος, από τη Ψημολόφου, πυροβόλησε 29χρονο συγχωριανό του και δάσκαλο για ασήμαντη αφορμή, που αφορούσε το χώρο στάθμευσης των αυτοκινήτων τους, με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό του δασκάλου. Αλλού γράφει για τις καταγγελίες που διατύπωσαν οι Κοινοτάρχες της περιοχής Ακάμα χθες, στην Πάφο, κατά του Περιβαλλοντικού Κινήματος Κύπρου ότι "παραπληροφορεί και παραπλανεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους και Ευρωβουλευτές για το θέμα του Ακάμα".

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Αλλοίωσαν τον φάκελο" αναφέρεται στις έρευνες για διακρίβωση των συνθηκών θανάτου του 14χρονου Γιώργου Χατζηδημήτρη και γράφει πως οι ανακριτές του ΤΑΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο "παραποίησης - αλλοίωσης του ιατρικού φακέλου του αγοριού, που πέθανε την περασμένη Δευτέρα κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Αλλού γράφει για τη χθεσινή συνάντηση του Υπουργού Αμυνας της Ελλάδας Ακη Τσοχατζόπουλου με τον Πρόεδρο Κληρίδη στην Αθήνα και για τις διαβεβαιώσεις από ελλαδικής πλευράς ότι δεν θα μειωθούν οι εξοπλιστικές δαπάνες, που αφορούν το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

"Η Σημερινή", στο κύριο θέμα, με τίτλο "Ψάχνουν για 600 χιλιάδες λίρες", γράφει ότι το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εξάδωσε χθες διάταγμα πενθήμερης κράτησης εναντίον Γενικού Διευθυντή εταιρείας, που έκανε αίτηση για εισαγωγή στο ΧΑΚ, σχετικά με αδικήματα συγκάλυψης και κλοπής χρημάτων που είχαν εισπραχθεί από επενδυτές. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση του τηλεοπτικού σταθμού "Μέγκα" που μεταδόθηκε χθες βράδυ, μικραίνει η διαφορά ανάμεσα στα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, με το ΑΚΕΛ να εξακολουθεί να προηγείται, αλλά με μικρότερη διαφορά σε σχέση με πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

"Ο Φιλελεύθερος", στο κύριο θέμα, με τίτλο "Προετοιμάζουν τον επίλογο", γράφει ότι ο Ειδικός Απεσταλμένος της Βρετανίας για το Κυπριακό λόρδος (Ντέιβιντ) Χάνεϊ βρίσκεται στην Αγκυρα, όπου προεδρεύει τριήμερης συσκέψεως των Πρέσβεων της χώρας του στην Κύπρο, στην Ελλάδα και στην Τουρκία, με αντικείμενο την προετοιμασία ενεργειών για επανέναρξη των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών. Αλλη είδηση είναι η διεξαγωγή σήμερα ημερίδας από το Σύνδεσμο Επιστημονικού Προσωπικού Τοπικής Αυτοδιοίκησης Κύπρου για εισαγωγή συστημάτων, που θα λύσουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα των αστικών κέντρων.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Ανησυχία για το σενάριο" γράφει ότι την ώρα που η αντιπολίτευση ζητά συλλογικότητα στην αντιμετώπιση των πληροφοριών ότι κύκλοι στις ΗΠΑ μεθοδεύουν "πάγωμα" της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να λαμβάνει σοβαρά υπόψη αυτό το ενδεχόμενο και γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε χθες ότι δεν αποκλείει το συγκεκριμένο σενάριο. Αλλού γράφει για το σημερινό ποδοσφαιρικό αγώνα της Ομόνοιας με τον Αρη που θα γίνει στο ΓΣΠ Λευκωσίας και ότι η Ομόνοια χρειάζεται ένα βαθμό για να πάρει τον τίτλο της Πρωταθλήτριας Κύπρου.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail", στο κύριο θέμα, με τίτλο "Ο Πάπας ζήτησε συγγνώμη για παλαιές 'αμαρτίες'", γράφει ότι κατά την επίσκεψη του στην Ελλάδα, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β' ζήτησε Θεία συγχώρεση για τις αμαρτίες που διέπραξαν καθολικοί εναντίον των Ορθοδόξων Χριστιανών και γράφει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ελλάδας Χριστόδουλος προσφωνώντας τον Πάπα είπε ότι αν και η Κύπρος υποφέρει για 25 χρόνια, δεν άκουσε μια δήλωση συμπαθείας εκ μέρους της αγιότητάς του. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει για τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού Υγείας Φρίξου Σαββίδη ότι στην Κύπρο υπάρχει ένα "ξέσπασμα" κρουσμάτων μηνιγγίτιδας και όχι επιδημία.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Νέος Τύπος", στο κύριο θέμα, με τίτλο "Με την πλάτη στον τοίχο", γράφει ότι με νομοθεσίες που ψήφισε η Βουλή στην τελευταία της συνεδρία στις 19 Απριλίου και προτού αυτοδιαλυθεί, ασκείται πίεση στις επενδυτικές εταιρείες του ΧΑΚ που δεν συμμορφώνονται και δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και ότι προβλέπονται "σαρωτικές επιπτώσεις αν αναγκασθούν να επιστρέψουν λεφτά". Αλλη είδηση αναφέρει ότι υπήρξε σημαντική αύξηση στις αφίξεις περιηγητών κατά το μήνα Μάρτιο και ότι η αύξηση αυτή ήταν της τάξης του 3,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα της περυσινής χρονιάς.

Η "Οικονομική", στο κύριο θέμα, με τίτλο "Στον 'αέρα' οι επενδυτές", γράφει ότι οι θεσμικοί επενδυτές, αφού επένδυσαν εκατομμύρια λίρες στο ΧΑΚ, όταν οι τιμές κυμαίνονταν σε χαμηλά επίπεδα, ξαφνικά άρχισαν να πωλούν μαζικά όταν ο δείκτης έφτασε τις 200 - 205 μονάδες, αποκομίζοντας κέρδη που ξεπερνούν το 20% με αποτέλεσμα τη δημιουργία σοβαρών προβλημάτων στους μικροεπενδυτές που αγόρασαν σε υψηλές τιμές. Αλλού γράφει ότι επικρατούν πτωτικές τάσεις στη σύναψη καταναλωτικών δανείων από τις εμπορικές τράπεζες, ενώ αντίθετα αυξητική τάση παρατηρείται στο χώρο των συνεργατικών ιδρυμάτων.

Η δεκαπενθήμερη εφημερίδα "Αντίλογος" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Βάσος Λυσσαρίδης: Είμαστε εδώ", δημοσιεύει άρθρο του Προέδρου του ΚΙΣΟΣ, στο οποίο αναφέρεται ότι η μόνη επιλογή που απομένει στον Κύπριο πολίτη είναι το ΚΙΣΟΣ, "η πολιτική του οποίου", όπως αναφέρει ο κ. Λυσσαρίδης, "δικαιώθηκε στα μεγάλα θέματα". Αλλού δημοσιεύει συνέντευξη του Εκπροσώπου των Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών Γιώργου Περδίκη, στην οποία εξηγεί τις θέσεις του Κινήματος των Οικολόγων και τους λόγους για τους οποίους "πρέπει οι Οικολόγοι να είναι μέσα στη νέα Βουλή".

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 5 May 2001 - 7:24:03 UTC