Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-05-04

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 04/05/2001 Η ποινική έρευνα για ιατρική αμέλεια ή απερισκεψία, που οδήγησε στο θάνατο 14χρονο μαθητή, τα σενάρια για πιθανό "πάγωμα" της ενταξιακής πορείας της Κύπρου στην ΕΕ, η 4η Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Τουρκίας και το νέο κρούσμα βακτηριακής μηνιγγίτιδας, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός τύπος.

H "Αλήθεια" υπό το τίτλο "Ερευνα για αμέλεια γιατρών" γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης μετά τις χθεσινές εξελίξεις σε σχέση με το θάνατο του 14χρονου Γιώργου Χατζηδημήτρη διέταξε τη διεξαγωγή ποινικής έρευνας, ενώ ο Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης διέταξε τη διεξαγωγή διοικητικής έρευνας. Αλλού γράφει ότι η αστυνομία συνέλαβε χθες το διευθυντή της εταιρείας Maxdata Ανδρέα Αθανασίου για διερεύνηση υπόθεσης κλοπής χρημάτων που ανήκαν σε επενδυτές.

"Η Μάχη" με τίτλο "Ερευνες για το θάνατο του μικρού Γιώργου" προβάλει δηλώσεις του ιατροδικαστή Μάριου Ματσάκη, που διενήργησε χθες έρευνα στα ρούχα που φορούσε ο άτυχος Γιώργος, κατά τη διάρκεια του ατυχήματος και έκανε λόγο για "αμέλεια" από μέρους των γιατρών αφού διαπίστωσε ότι το τμήμα του υφάσματος που βρέθηκε στο τραύμα είναι μέρος του παντελονιού του. Αλλού γράφει ότι η Αγία Εδρα χαρακτηρίζει τη σημερινή επίσκεψη του Πάπα Ιωάννη - Παύλου στην Αθήνα "Θείο δώρο, ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα". Όπως γράφει η εφημερίδα εκπρόσωπος του Βατικανού αναφερόμενος στις αντιδράσεις που υπάρχουν στην Ελλάδα είπε ότι αποτελούν μικρή μειoψηφία.

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Τρόμος από τη μηνιγγίτιδα" ότι το κρούσμα της βακτηριακής μηνιγγίτιδας που έχει οδηγήσει τον 13χρονο μαθητή Αντρέα Αρσιώτη σε κώμα, έχει πανικοβάλει μαθητές και γονείς σε όλα σχεδόν τα σχολεία της Λεμεσού. Αλλού αναφέρει ότι ενώπιον των εγκληματικών ευθυνών της θα βρεθεί στις 10 Μαΐου η Τουρκία, ημερομηνία κατά την οποία το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα εκδώσει την απόφασή του για την 4η Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου σε ό,τι αφορά τις παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, συνεπεία της εισβολής του 1974.

"Η Σημερινή" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Πάγωμα της ένταξης" ότι σενάρια, που αφορούν ακόμη και σ' αυτό το "πάγωμα" της ενταξιακής πορείας της Κύπρου στην ΕΕ έχουν κατά νουν οι ΗΠΑ. Τα σενάρια αυτά διατυπώνονται με τη μορφή προβληματισμών από συνεργάτες του Μπους προς διάφορους διπλωματικούς κύκλους. Αλλού αναφέρει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας έχει διατάξει ποινική έρευνα για ιατρική αμέλεια ή απερισκεψία, που είχε ως αποτέλεσμα τον αδόκητο θάνατο του 14χρονου μαθητή Γιώργου Χατζηδημήτρη.

"Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "ΗΠΑ: Αναβάλτε την ένταξη" αναφέρει ότι η Ουάσιγκτον εκτιμά πως η ελληνική πλευρά πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τις απειλές της Τουρκίας, ότι θα αντιδράσει χωρίς όρια σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου πριν από τη λύση. Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με πληροφορίες διαμορφώνουν διάφορα σενάρια, μεταξύ των οποίων είναι και το "πάγωμα" της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και τη μη συμμετοχή της Κύπρου στον ευρωστρατό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στο ίδιο τραπέζι διαλόγου θα βρεθούν οι ΥΠΕΞ Κύπρου και Τουρκίας στα πλαίσια άτυπης συνάντησης των δεκαπέντε με τα υποψήφια κράτη το Σαββατοκυρίακο στη Σουηδία.

Η "Χαραυγή" στεγάζει το κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Προληπτική πολιτική" και γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας υπογράμμισε την πολύ κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κυπριακό πρόβλημα εκφράζοντας την ευχή μετά την επίσκεψη του Προέδρου Κληρίδη στην Αθήνα, να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο, για να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις στο εθνικό μας θέμα. Αλλού γράφει ότι ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι το ΑΚΕΛ δεν αποκλείεται να διεκδικήσει το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων με δικό του υποψήφιο και κάλεσε τους υποψηφίους, τα μέλη, τα στελέχη και τους φίλους του κόμματος να εντείνουν τις προσπάθειές τους.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα με τίτλο "Πανικό σκορπά η υπόθεση της μηνιγγίτιδας" γράφει ότι στο Γυμνάσιο Καθολικής όπου φοιτούσε ο άτυχος μαθητής που προσεβλήθη από μηνιγγίτιδα, τα μαθήματα ακυρώθηκαν λόγω της χαμηλής προσέλευσης μαθητών στο σχολείο. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Ελλάδα διαδήλωσε χθες ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η μόνη δυνατή διέξοδος για την ασφάλεια της Μεσογείου.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα "The Cyprus Weekly" με τον τίτλο "Σημίτης υπεραμύνεται της απαναπροσέγγισης", γράφει ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης απέρριψε την κριτική κατά της κυβέρνησής τους για επαναπροσέγγιση με την Τουρκία, δηλώνοντας ότι αυτή θα εξακολουθήσει, παρά τη συνεχιζόμενη κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος είναι σχεδόν έτοιμη να αναλάβει τις αποστολές έρευνας και διάσωσης που μέχρι τώρα αναλάμβαναν οι Βρετανικές Βάσεις.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Η Κύπρος Σήμερα" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Οι Βρετανικές Βάσεις σε συναγερμό: Φοβούνται χτύπημα της 17Ν", γράφει ότι οι Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου και Δεκέλειας, βρίσκονται σε κατάσταση "πλήρους συναγερμού" εν αναμονή τρομοκρατικού κτυπήματος από την οργάνωση 17Ν, μετά από πληροφορίες που κατέχουν οι Μυστικές Υπηρεσίας της Βρετανίας. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το Βατικανό όχι μόνο έχει αρνηθεί να συμπεριλάβει στο κοινό ανακοινωθέν, που θα διαβαστεί στην Πνύκα, οποιαδήποτε αναφορά στο θέμα της Κύπρου, αλλά και για την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα και για την κατάσταση στα Βαλκάνια.

(ΣΣ: Η εβδομαδιαία εφημερίδα "The Weekly Review" δεν παραλήφθη στο ΚΥΠΕ)

(ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΜΦ/ΑΑΓ/ΓΠ)


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 4 May 2001 - 7:24:03 UTC