Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-04-30

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 30/04/2001 Η χθεσινοβραδινή συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας για την εσωτερική διακυβέρνηση, οι δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Κόση και του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη για την πρόθεση του Πανίκου Τζιακούρμα να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι κινήσεις των Αγγλοαμερικανών στο Κυπριακό και οι δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ για το ψευδοκράτος είναι μερικά από τα θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

H "Aλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Το μεγάλο όραμα της ένταξης" ότι το μεγάλο όραμα της ένταξης συνθέτει το βασικότερο στόχο της διακυβέρνησής του, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης μιλώντας κατά τη χθεσινοβραδινή διάσκεψη Τύπου στο Προεδρικό με θέμα την εσωτερική διακυβέρνηση της κυβέρνησής του. Αλλού η εφημερίδα σημειώνει ότι η κυπριακή κυβέρνηση ενθαρρύνει την κατάθεση προσφυγής από τον Πανίκο Τζιακούρμα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την απαγωγή και παράνομη κράτησή του από όργανα της Τουρκίας.

"Το Θάρρος" με κύριο τίτλο "Διορθωτικά μέτρα για στήριξη του ΧΑΚ" αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης εξήγγειλε χθες κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής του διάσκεψης τρία διορθωτικά μέτρα για στήριξη του ΧΑΚ ώστε να μπορέσει να ανακάμψει: δημιουργία ταμείου σταθεροποίησης, ενδυνάμωση θεσμών και λειτουργιών με νομοθεσία και παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων των επενδυτών. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι στατιστική περιβαλλοντική μελέτη που έγινε στην περιοχή Αγίας Παρασκευής Λακατάμειας, κατέδειξε ότι δεν υπάρχει έξαρση των κρουσμάτων καρκίνου, αλλά ούτε και κάποια πηγή περιβαλλοντικής μόλυνσης της περιοχής.

Ο "Πολίτης" αναφέρει στο κύριο θέμα με τίτλο "'Βολεύτηκαν' με τα επιδόματα" ότι οι αθίγγανοι αποτελούν ένα εν δυνάμει κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο για να ελεγχθεί χρειάζεται την από κοινού προσπάθεια, εν πρώτοις των ίδιων των αθίγγανων, των τοπικών κοινωνιών και σαφώς της πολιτείας. Οδοιπορικό της εφημερίδας στα χωριά που βρήκαν καταφύγιο οι αθίγγανοι, αποκαλύπτει τον κόσμο κάποιων ανθρώπων που ζούνε δίπλα μας και ταυτόχρονα πολύ "μακριά" μας. Αλλού αναφέρει ότι ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ επανέλαβε τη στήριξη της χώρας του στο ψευδοκράτος, λέγοντας ότι η Τουρκία έχει τα μέσα να το βοηθήσει να αντιμετωπίσει τις οικονομικές του δυσκολίες.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Φωτιές στον προεκλογικό" γράφει ότι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η προεδρική διάσκεψη χθες βράδυ "έδωσε ισχυρά στηρίγματα στο Δημοκρατικό Συναγερμό και όπως ήταν φυσιολογικό, προκάλεσε την άμεση οργή του ΑΚΕΛ, ο ΓΓ του οποίου κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι προέβη σε ωραιοποίηση των πάντων". Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι θεαματική αύξηση σημειώνουν οι αιτήσεις Τουρκοκυπρίων για απόκτηση διαβατηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ιδιαίτερα τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Αποδοχή χωρίς αναγνώριση" ότι φόρμουλα η οποία θα θέσει στο προσκήνιο των συζητήσεων την ιδέα για τη λεγόμενη "αναγνώριση των πραγματικοτήτων" (acknowledgement) έχουν επεξεργασθεί οι Αγγλοαμερικανοί. Σύμφωνα με πληροφορίες η φόρμουλα αυτή αποσκοπεί στη δημιουργία "μη αναγνωρισμένου κράτους", στα πρότυπα της Ταϊβάν. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι προετοιμασίες για τη διεξαγωγή των εισαγωγικών εξετάσεων για τα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Συμμετοχή στις εξετάσεις έχουν δηλώσει 7.666 υποψήφιοι, ενώ οι προσφερόμενες θέσεις ανέρχονται σε 6.176.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Ωραιοποίησαν τα πάντα" αναφέρει ότι "στοιχεία που ωραιοποιούν τα κακώς έχοντα έδωσαν οι Υπουργοί στον Πρόεδρο Κληρίδη, ο οποίος τα παρουσίασε ψες στη δημοσιογραφική του διάσκεψη, ενώ την ίδια στιγμή τα προβλήματα βοούν". Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι "δεύτερες σκέψεις γίνονται τώρα", για την αγορά τριών νέων ελικοπτέρων που θα χρησιμοποιούνται από την Αστυνομία για σκοπούς εντοπισμού λαθρομεταναστών και για τις ανάγκες της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών καθώς και για άλλες ανάγκες του αστυνομικού σώματος.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 30 April 2001 - 6:24:04 UTC