Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-04-29

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(K) Aνασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 29/04/2001 Οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη για την υπόθεση του Πανίκου Τζιακούρμα και το θέμα της διαδοχής του, η χθεσινή αντιπαράθεση Δημήτρη Χριστόφια και Νίκου Αναστασιάδη για την οικονομία, οι δηλώσεις της Σουηδής ΥΠΕΞ Αννα Λιντ για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, το θέμα της ατομικής προσφυγής που προτίθεται να καταχωρήσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο Πανίκος Τζιακούρμας και η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

H "Αλήθεια" αναφέρει στο κύριο του θέμα με τίτλο "Ολοι οι Λουμούμπες στο Δημόσιο" ότι για λασπολογία και πληθώρα μηδενισμού έκανε χθες λόγο ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, απαντώντας στις επικρίσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια για την οικονομία του τόπου. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε χθες ότι δεν υπήρξε καμία αναγνώριση σε σχέση με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την απελευθέρωση του Πανίκου Τζιακούρμα.

"Η Μάχη" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Ανοιξιάτικος Ευρωπαϊκός έρωτας" ότι η ΥΠΕΞ της Σουηδίας Αννα Λιντ, η χώρα της οποίας προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της ΕΕ, δήλωσε σε πρόγραμμα της σουηδικής τηλεόρασης ότι "η Κύπρος μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ χωρίς να λυθεί το Κυπριακό". Στη συνέντευξή της η κ. Λιντ εξέφρασε τη θετική θέση της χώρας της για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει πως ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πως δεν είναι βασιλιάς και δεν έχει διάδοχο και πως όσοι ενδιαφέρονται για το αξίωμα του Προέδρου θα πρέπει να ζητήσουν τη ψήφο του λαού.

"Ο Πολίτης" με κύριο τίτλο "Στα βήματα της Τιτίνας" αναφέρει ότι ο Πανίκος Τζιακούρμας προτίθεται να προχωρήσει σε ατομική προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως προνοούν σχετικές συμβάσεις, διεκδικώντας αποζημιώσεις αλλά και την καταδίκη της Τουρκίας για την παράνομη κράτησή του για πέντε μήνες. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο νομοσχέδιο το οποίο αφορά την προστασία των μαρτύρων, που προτίθενται να καταθέσουν σε δίκες.

"Η Σημερινή" αναφέρει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Φαβορί ο Λυσσαρίδης" ότι ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Βάσος Λυσσαρίδης θεωρείται, σύμφωνα με όλες τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, ως ο επικρατέστερος για να αναδεχθεί Πρόεδρος της νέας Βουλής. Ηδη έχουν αρχίσει να εξυφαίνονται τα σενάρια για την ανάδειξη του δεύτερου τη τάξει πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας χωρίς αυτά να είναι άσχετα με τις συνεργασίες για τις προεδρικές εκλογές του 2003. Αλλού η εφημερίδα σημειώνει ότι εμφανής είναι ο κίνδυνος της εφαρμογής ενός σεναρίου "διπλής Ενωσης", που θα περνά μέσα από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρώπη.

"Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Από πόρτα σε πόρτα για ψήφο" ότι το εκλογικό θερμόμετρο ανεβαίνει αργά αλλά σταθερά, καθώς οι πολιτικοί σχηματισμοί ετοιμάζονται να υλοποιήσουν την τελική εξόρμησή τους προς το εκλογικό σώμα. Το νέο στοιχείο στην προεκλογική εκστρατεία είναι η προσωπική προσέγγιση ψηφοφόρων από τις ανώτατες κομματικές ηγεσίες και κλιμάκια υποψηφίων που θα εξορμούν από αυτή τη βδομάδα σε "ευαίσθητες" εκλογικές περιοχές. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι εκτός αγοράς εργασίας βρέθηκαν 4.539 εργαζόμενοι το 2000 λόγω πλεονασμού.

Η "Χαραυγή" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Πολιτική για τους λίγους" ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αντιγράφει περισσότερες φορές μηχανικά τα πρότυπα του νεοσυντηρητικού μοντέλου ανάπτυξης, έχει χαρακτήρα αντιλαϊκό και από τις εισηγήσεις του απουσιάζουν οι ανθρωποκεντρικοί στόχοι με αποτέλεσμα 70 χιλιάδες συμπατριώτες μας να ζουν κάτω από το όριο φτώχειας και οι άνεργοι να έχουν ξεπεράσει τις 11 χιλιάδες. Αλλού σημειώνει ότι σύμφωνα με πληροφορίες Τούρκος πράκτορας εργάζεται στη μονάδα αφαλάτωσης Λάρνακας. Ωστόσο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου διέψευσε ότι η κυβέρνηση γνωρίζει και ανέχεται την ύπαρξη Τούρκου πράκτορα στη μονάδα αφαλάτωσης.

Η αγγλόφωνη "Sunday Mail" με κύριο τίτλο "Αύξηση στους φόρους αεροδρομίου θα πλήξει τον τουρισμό" αναφέρει ότι σύμφωνα με Κύπριο τουριστικό πράκτορα στη Βρετανία η προτεινόμενη αύξηση των φόρων αεροδρομίων στην Κύπρο - ενώ οι φόροι για τους ταξιδιώτες έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ στην Ευρώπη - θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τον τουρισμό. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι το Δημαρχείο Λευκωσίας και το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων στοχεύουν στην αλλαγή της συμπεριφοράς των διακινούμενων στην πρωτεύουσα - μέσω δημόσιων μεταφορικών συστημάτων και νέας πολιτικής για εφαρμογή της νομοθεσίας.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 29 April 2001 - 7:24:03 UTC