Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-03-27

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 27/03/2001 Το Κυπριακό, η επικείμενη απεργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων του Δημοσίου και Τραπεζικού τομέα για το Εθνικό Σχέδιο Υγείας και οι συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει, η άφιξη στην Κύπρο των ελικοπτέρων Μπελ που παραχώρησε η ελληνική κυβέρνηση, η συνεχόμενη κάθοδος του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου και η πρόσκληση για επίσκεψη του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ στην Κύπρο, αποτελούν μερικά από τα θέματα που προβάλουν οι σημερινές εφημερίδες.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Με αστυνομική συνοδεία τα σερβοδόλαρα" γράφει ότι την περίοδο 1995-1998 "πακτωλός χρημάτων" προερχόμενα από τη Γιουγκοσλαβία μέσα σε σακούλες και παραλαμβάνονταν από Γιουγκοσλάβους και ανώτερους υπαλλήλους κυπριακής Τράπεζας στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Αλλού γράφει ότι η υπόθεση υπερβάσεων στο Ελληνικό Συνεργατικό Ταμιευτήριο Πάφου λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις, αφού "αποκαλύπτεται και δεύτερο δάνειο του ΔΗΚΟ από το ίδιο Ταμιευτήριο στο οποίο επίσης δεν έχει να πληρωθεί ούτε μία δόση".

"Η Μάχη" στο κύριο θέμα με τίτλο "Προσγειώθηκαν τα Μπέλ" γράφει ότι στην Κύπρο βρίσκονται από χθες δύο ελικόπτερα Μπελ που παραχώρησε η ελληνική κυβέρνηση στην Εθνική Φρουρά τα οποία θα καλύψουν τις ανάγκες της μετά τη μη έγκριση κονδυλίου από τη Βουλή για αγορά δικών της καινούργιων ελικοπτέρων. Αλλού γράφει ότι η διορισμένη από το Υπουργικό Συμβούλιο επιτροπή για διερεύνηση της υπόθεσης υπερβάσεων λογαριασμών του Ελληνικού Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Πάφου, έδωσε χθες τη νενομισμένο όρκο ενώπιον του Υπουργού Εμπορίου Νίκου Ρολάνδη.

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Το ΧΑΚ πέφτει 'Ουδείς πταίει'" για τη συνεχόμενη πτώση του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου και αναφέρει ότι "κυβέρνηση και Βουλή εν μέσω κατηγοριών νίπτουν τας χείρας τους". Αλλού γράφει για την άφιξη δύο ελικοπτέρων Μπελ της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Κύπρο για ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς προς εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Κυπριακή Δημοκρατία έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Παραλύουν αύριο τα πάντα" γράφει ότι αύριο "παραλύουν τα πάντα" ενόψει της επικείμενης απεργίας που εξήγγειλε η Παγκύπρια Συνομποσπονδία Δημοσίων Υπαλλήλων με την οποία εκφράζουν την αντίθεσή τους με το Εθνικό Σχέδιο Υγείας, αλλά και τη διαμαρτυρία της λόγω της μη αποδοχής τροποποιητικών εισηγήσεων που υπέβαλε. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή έλευση είκοσι αθίγγανων από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές και γράφει ότι οι Αρχές Ασφαλείας της Δημοκρατίας τέθηκαν σε συναγερμό μετά από πληροφορίες ότι επίκειται νέο κύμα Τουρκοκύπριων και Τούρκων αθίγγανων.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο "Προς Παράλυση το ΕΣΥ" γράφει ότι "παραλύει αύριο η κρατική μηχανή καθώς και ο ευρύτερος Δημόσιος και Τραπεζικός τομέας με ορατό μπλάκ αούτ" ως αποτέλεσμα της δυναμικής αντίδρασης των συνδικαλιστικών οργανώσεων του Δημοσίου και Τραπεζικού τομέα στην προώθηση του Εθνικού Σχεδίου Υγείας. Αλλού γράφει ο Γενκός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Πέτρος Κληρίδης χαρακτήρισε ως αντισυνταγματικές τις προτάσεις για ψήφιση στο εξωτερικό, αλλά η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών είναι αποφασισμένη να παραπέμψει το θέμα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα κάτω από τον τίτλο "Αγώνας κατά της εκτροπής" προβάλει τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος χαρακτήρισε "λανθασμένη" την εκτίμηση που έχουν οι κυβερνώντες για το Κυπριακό, ότι "τάχα το Κυπριακό βρίσκεται σε καλό δρόμο και ότι ο Ντενκτάς είναι στριμωγμένος". Αλλού γράφει οι "κυβερνώντες διαψεύσθηκαν από την ίδια την πραγματικότητα" και ενώ οι Υπουργοί Υγείας και Γεωργίας δήλωναν ότι έχουν παρθεί όλα τα προληπτικά μέτρα για αντιμετώπιση της ασθένειας του αφθώδους πυρετού σε αεροδρόμια και λιμάνια, εντούτοις μέχρι την περασμένη Παρασκευή δεν είχε παρθεί κανένα μέτρο για αντιμετώπιση της κατάστασης στο λιμάνι Λεμεσού.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα γράφει για την πρόσκληση που θα αποστείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ για να επισκεφθεί την Κύπρο και προβάλει δηλώσεις του Μητροπολίτη Κυρηνείας Παύλου ότι η επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο "θα επιφέρει την οργή του θεού και θα διχάσει την Ορθόδοξη Εκκλησία". Αλλού γράφει ότι 23 εταιρείες από 14 χώρες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για "κατασκευή, διαχείριση και λειτουργία" των αερολιμένων Λάρνακας και Πάφου.

(ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 27 March 2001 - 6:24:04 UTC