Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-03-12

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(K) Aνασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 12/03/2001

Τα αποτελέσματα των χθεσινών επαφών του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου στη Λευκωσία και η χθεσινοβραδινή του ομιλία, το δημοσίευμα της "Ουάσιγκτον Ποστ" που εμπλέκει την Κύπρο σε προσπάθεια για παράνομη εξαγωγή χρυσού από τη Σερβία, η αντιπαράθεση ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ ως προς τις θέσεις του δεύτερου για την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου και οι δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού για το ποσό των 25 χιλιάδων δολαρίων που έλαβε ως μέρος βραβείου που του απονεμήθηκε στη Μόσχα είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" αναφέρεται σε χθεσινό εκτενές δημοσίευμά της εφημερίδας "Ουάσιγκτον Ποστ" που χαρακτηρίζει την Κύπρο ως "επίκεντρο της προσπάθειας για την παράνομη εξαγωγή 700 κιλών χρυσού από τη Σερβία". Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι μήνυμα συνεργασίας προς τους Τ/Κ απηύθυνε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, σε μια ευρεία συγκέντρωση στη Λευκωσία, η οποία οργανώθηκε για να παραστούν και Τ/Κ συνδικαλιστές, την παρουσία των οποίων, όμως εμπόδισε το καθεστώς Ντενκτάς.

"Το Θάρρος" με κύριο τίτλο "Μέρος του βραβείου οι 25 χιλιάδες δολάρια" γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού δήλωσε ότι οι 25 χιλιάδες δολάρια που του απένειμαν ο Πατριάρχης Μόσχας και το Ιδρυμα για την Ενότητα των Ορθοδόξων Χριστιανικών Εθνών είναι μέρος του βραβείου που του απονεμήθηκε για την προσφορά του στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του. Αλλού σημειώνει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε σε εκδήλωση του ΔΗΚΟ Πάφου, ότι το ΔΗΚΟ θα συνεχίσει με συνέπεια τον προεκλογικό του αγώνα χωρίς να ακολουθεί τα άλλα κόμματα σε αντεγκλήσεις.

Ο "Πολίτης" γράφει στην πρώτη σελίδα ότι την Κύπρο "καρφώνει" η αμερικανική εφημερίδα "Ουάσιγκτον Ποστ", ως τη χώρα στην οποία "έπλενε" μεγάλο μέρος των χρημάτων που κατάφερε να βγάλει έξω από τη Γιουγκοσλαβία ο Σλόμποταν Μιλόσεβιτς. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι τόσο οι κυβερνήσεις όσο και τα κοινοβούλια των χωρών - μελών της ΕΕ πιστεύουν ότι ενόψει της αρνητικής στάσης της Τουρκίας, η πορεία της Κύπρου στην ΕΕ δεν έχει κανένα εμπόδιο.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Καβγάς για την Ευρώπη" αναφέρει ότι το προεκλογικό θερμόμετρο ανεβαίνει και το πολιτικό σκηνικό πήρε χθες φωτιά. ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ βρέθηκαν στον κυκλώνα μιας έντονης αντιπαράθεσης, με πρωταγωνιστές τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη και τον εκπρόσωπο Τύπου του ΑΚΕΛ Νίκο Κατσουρίδη. Μήλον της έριδος η θέση του ΑΚΕΛ στην ευρωπαϊκή μας πορεία. Αλλού η εφημερίδα σημειώνει ότι βαθιά το χέρι στην τσέπη βάζουν οι Κύπριοι ασθενείς για να βρουν τη γιατρειά τους αφού τα φάρμακα κοστίζουν μια περιουσία και οι χρόνιοι ασθενείς αναγκάζονται να πληρώνουν κάθε μήνα υπέρογκα ποσά, για τη θεραπευτική αγωγή που πρέπει να λαμβάνουν.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Αντιμέτωποι νέων εκβιασμών" ότι Αθήνα και Λευκωσία επεξεργάζονται κοινή στρατηγική με άξονα την ένταξη της Κύπρου έστω και χωρίς την επίλυση του πολιτικού προβλήματος. Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε εντολές προς τη Νομική Υπηρεσία της ΕΕ να αρχίσει την επεξεργασία σεναρίων για την ένταξη της Κύπρου στην Ενωση, στην περίπτωση που το Κυπριακό δεν επιλυθεί όταν θα συμπληρωθούν οι ενταξιακές συνομιλίες. Αλλού η εφημερίδα σημειώνει ότι η άσκηση προεδρικού προνομίου της χάριτος αποσυμφορεί τις Κεντρικές Φυλακές. Με βάση στοιχεία της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας κατά το 2000 αναστάληκαν 1281 εντάλματα φυλακίσεως που είχαν εκδοθεί σε σχέση με οφειλόμενα ποσά.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Τα νιάτα με το ΑΚΕΛ" σημειώνει ότι χιλιάδες νέοι και νέες αγκάλιασαν χθες το ΑΚΕΛ - Αριστερά - Νέες Δυνάμεις "δίνοντας φτερά στην ελπίδα για το δικό τους αύριο". Ανάμεσα στις χιλιάδες νέους και ΕΔΟΝίτες που συμμετείχαν σε εκδήλωση της ΕΔΟΝ στο Τρόοδος και Τουρκοκύπριοι νέοι της Νεολαίας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι το ποσό των 330 εκατομμυρίων 773 χιλιάδων λιρών έφθασαν οι εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατά το 2000 ενώ η δαπάνη μόνο για τις βασικές συντάξεις κατά το 2001 υπολογίζεται να φθάσει τα 193 εκατομμύρια λίρες, χωρίς να υπολογίζονται οι άλλες υποχρεώσεις του Ταμείου.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 12 March 2001 - 14:43:01 UTC