Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-03-07

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 7/03/2001 Η στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη στις απειλές του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι ενέργειες των ΗΕ με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών, οι κομματικές διεργασίες αναφορικά με τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές και οι έρευνες της Αστυνομίας σε σχέση με τις βομβιστικές επιθέσεις εναντίον δεσμοφυλάκων, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Απογύμνωση ΑΚΕΛ για τα 'Μπελ'", γράφει ότι "η πρόθεση του ΑΚΕΛ να παρεμποδίσει με κάθε τρόπο την ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς με τα ελικόπτερα 'Μπελ' κατέστη πλέον σαφέστατη, αφού βουλευτής του κόμματος ξεκαθάρισε ότι το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να επιτρέψει την προμήθεια της ΕΦ με τα εν λόγω ελικόπτερα, ακόμη και αν πρόκειται να ενοικιαστούν". Αλλού γράφει ότι ενώπιον της Ad Hoc Επιτροπής της Βουλής για το Φάκελο της Κύπρου θα παρουσιαστεί στις 27 Μαρτίου, ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, προκειμένου να καταθέσει για τα γεγονότα του 1974.

"Η Μάχη" στο κύριο θέμα με τίτλο "Τρίτη βόμβα κατά δεσμοφύλακα" γράφει ότι ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει το θέμα των βομβιστικών επιθέσεων εναντίον δεσμοφυλάκων των Κεντρικών Φυλακών και για το σκοπό αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης συγκαλεί επείγουσα σύσκεψη για μελέτη της κατάστασης. Αλλού γράφει ότι το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ ενέκρινε χθες ομόφωνα τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας των Επαρχιακών Εκλογικών Συνελεύσεων για καταρτισμό των ψηφοδελτίων του κόμματος στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.

"Η Σημερινή" στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο "Τρίτη βόμβα" αναφέρεται στις βομβιστικές επιθέσεις εναντίον δεσμοφυλάκων και γράφει ότι σύμφωνα με την Αστυνομία, μέχρι στιγμής τα ελατήρια των δραστών παραμένουν άγνωστα. Αναφέρει ότι τα απανωτά αυτά εγκλήματα σε βάρος περιουσίας δεσμοφυλάκων εγείρουν βάσιμες υποψίες ότι συνδέονται με προσπάθεια δημιουργίας αναταραχής από κατάδικους. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης αποφεύγει να δώσει μεγάλη σημασία στις απειλές του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ αναφορικά με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ε/Κ σε εκδήλωση στο Βαρώσι" γράφει ότι οι Βρετανοί προάγουν δικοινοτικές εκδηλώσεις, οι οποίες ωστόσο παραπέμπουν σε σιωπηρή αναγνώριση "θεσμών". Γράφει ότι διοργανώνεται μια εκδήλωση στις ελεύθερες και μια στις κατεχόμενες περιοχές, όπου εκεί γίνεται σε παράνομα "πανεπιστήμια". Αλλού γράφει ότι ομόφωνα η Επιτροπή Νομικών της Βουλής απέρριψε πρόνοια κυβερνητικού σχεδίου για διαγραφή όλων των δικηγόρων, οι οποίοι για πέντε χρόνια δεν ασκούν το επάγγελμά τους, ενώ εγκρίθηκαν άλλες πρόνοιες, μεταξύ των οποίων, και η αύξηση του δικαιώματος ετήσιας άδειας που καταβάλλεται από τους δικηγόρους.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Εκτός συντάγματος" γράφει ότι "αντίθετη στο πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται η πρόθεση της κυβέρνησης για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της ΑΤΗΚ και της μετατροπής της σε κρατική εταιρεία Ιδιωτικού Δικαίου". Αλλού γράφει ότι αδιέξοδο και προβληματισμός χαρακτηρίζει αυτήν την περίοδο την κατάσταση στο Κυπριακό και ο ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν προβληματίζεται για τις επόμενες κινήσεις του αναμένοντας κάποια ένδειξη μείωσης της τουρκικής αδιαλλαξίας ώστε να προγραμματίσει τη συνέχεια της διαδικασίας που άρχισε στα τέλη του 1999.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει ότι στη σημερινή του συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να διορίσει Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που θα βοηθήσει στο ξεκαθάρισμα νομοθεσίας για τη γενετική στην Κύπρο, όπως είπε χθες ο Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης δήλωσε χθες πως οι στόχοι της κυβέρνησης αναφορικά με τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος όχι μόνο έχουν επιτευχθεί αλλά έχουν ξεπεραστεί.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα "Financial Mirror" γράφει ότι η Λαϊκή Τράπεζα αποκάλυψε χθες ότι η πτώση των τιμών των μετοχών πέρσι είχε καταστροφικές επιπτώσεις στα κέρδη της και συγκεκριμένα ότι αυτά μειώθηκαν κατά 65%. Αλλού γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να αποφασίσει κατά τη σημερινή του συνεδρία την αλλαγή της δομής της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) από ημικρατικό οργανισμό σε κρατική εταιρεία ιδιωτικού δικαίου παρά τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης.

(ΣΣ: Η εφημερίδα "Πολίτης" δεν παρελήφθη στο ΚΥΠΕ)

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 7 March 2001 - 8:24:04 UTC