Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-02-07

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 07/02/2001 Η συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, ο διορισμός νέου Υπαρχηγού Αστυνομίας, η ψηφοφορία πρότασης για τα αιτήματα των καθηγητών, τα νέα νομοσχέδια σχετικά με την άμυνα, η αμφισβήτηση των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από τους Άγγλους, ο συναγωνισμός στα στεγαστικά δάνεια με Ευρώ και η πρόκριση του Κεραυνού Στροβόλου στους "8" στο ευρωπαϊκό Κύπελλο Καλαθόσφαιρας Σαπόρτα αποτελούν τα κύρια θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

H "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ανοίγει ο φάκελος της συνωμοσίας" αναφέρεται στη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου η οποία αναμένεται να εξετάσει το φάκελο της συνωμοσίας κατά του Μητροπολίτη Λεμεσού, μετά την επιμονή του Μητροπολίτη Πάφου Χρυσοστόμου και του Χωρεπισκόπου Αρσινόης Γεωργίου. Σε άλλο θέμα γράφει πως ύστερα από σχετικές υποδείξεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, τα κόμματα συμφώνησαν να σταματήσουν οι δημόσιες αντεγκλήσεις και ο θόρυβος γύρω από το θέμα των κοιτασμάτων πετρελαίου στην ανατολική Μεσόγειο.

"Η Μάχη" με τίτλο "Στην τελική ευθεία η Παιδεία" γράφει ότι το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΛΜΕΚ θέτει σήμερα στους καθηγητές την αντιπρότασή του, την οποία έχει εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο, και σημειώνει ότι ο Πρόεδρος της συνδικαλιστικής οργάνωσης εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι καθηγητές θα υπερψηφίσουν την πρόταση. Αλλού γράφει ότι η Αρχή Αδειών δεν θα προχωρήσει στην έκδοση νέων αδειών για αυτοκίνητα ενοικίασης προτού υπάρξουν διαβουλεύσεις με τους εμπλεκόμενους.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ολονύκτιο θρίλερ" αναφέρεται στις ολονύκτιες έρευνες της Αστυνομίας για επανασύλληψη του Πέτρου Πατσαλίδη, ο οποίος είναι ύποπτος για υπόθεση ρίψης πυροβολισμών σε νυκτερινό κέντρο. Ο Πατσαλίδης ξεγέλασε τους αστυνομικούς που τον επιτηρούσαν και δραπέτευσε. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η γιατρός Ελένη Θεοχάρους, ο Έπαρχος Λευκωσίας Ανδρέας Παπαπολυβίου και η Εφορος Εταιρειών Μαρία Κυριακού, αποδέχθηκαν να κατέλθουν ως αριστίνδην υποψήφιοι του ΔΗΣΥ στις βουλευτικές εκλογές.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "ΜΠΕΛάδες και για τα άρματα" γράφει ότι μετά την απόρριψη από τη Βουλή της αγοράς των μεταγωγικών ελικοπτέρων "Μπελ", άλλο ένα οπλικό πρόγραμμα της Εθνικής Φρουράς κινδυνεύει να έχει την ίδια τύχη, και συγκεκριμένα η εγκατάσταση σε όλα τα άρματα μάχης θερμικών κάμερων σκόπευσης. Αλλού με τίτλο "Σούπερ Κεραυνός" αναφέρεται στη μεγαλύτερη νίκη της κυπριακής καλαθόσφαιρας αφού οι πρωταθλητές Κύπρου κατάφεραν να προκριθούν στους "8" του ευρωπαϊκού Κυπέλλου Σαπόρτα, νικώντας χθες βράδυ στο Στρόβολο τη βοσνιακή ομάδα Μπόρατς Νέκταρ με 91-73, καλύπτοντας τη διαφορά των 15 πόντων από την ήττα του πρώτου αγώνα.

"Ο Φιλελεύθερος" στην κύρια είδηση με τίτλο "Θέτουν θέμα χωρικών υδάτων" γράφει ότι οι Βρετανοί "αμφισβητούν τα χωρικά ύδατα της Κύπρου", αφού εγείρουν θέμα κυριαρχίας στα χωρικά ύδατα στις περιοχές Λεμεσού και Δεκέλειας. Επικαλούμενοι τη Συνθήκη Εγκαθιδρύσεως, οι Βρετανοί υποστηρίζουν ότι διαθέτουν χωρικά ύδατα τριών ναυτικών μιλίων και με βάση τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο των Θαλασσών έχουν δικαίωμα να επεκτείνουν τα χωρικά τους ύδατα μέχρι και τα 12 ναυτικά μίλια. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις απειλές για τη ζωή τους που δέχονται Δήμαρχος και οι υπάλληλοι του Δήμου Έγκωμης, οι οποίες σχετίζονται με το κλείσιμο παράμονων κέντρων διασκέδασης στην περιοχή.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Παρενέργειες στο ΔΗΣΥ" γράφει ότι "σοβαρές παρενέργειες" προκαλεί στο ΔΗΣΥ η υπόθεση των ελικοπτέρων "Μπελ" και ειδικότερα η πτυχή που αφορά την ιδιότητα του βουλευτή Χρίστου Ρότσα ως αντιπροσώπου της εταιρείας στη Βουλγαρία, "ο οποίος ζήτησε από τον Νίκο Αναστασιάδη να τον στηρίξει δημόσια". Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι έφτασε χθες στην Κύπρο με πρόσκληση του ΑΚΕΛ, η διακεκριμένη επιστήμονας Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, η οποία θα δώσει σήμερα διάλεξη με θέμα "Παγκοσμιοποίηση του πολιτισμού, προβλήματα και προοπτικές".

Η "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ο Σαρόν σαρώνει σε ένα κύμα απάθειας" αναφέρεται στη συντριπτική νίκη του Αριέλ Σαρόν στις χθεσινές εκλογές στο Ισραήλ σε βάρος του απερχόμενου πρωθυπουργού Εχούντ Μπαράκ. Αλλού η αγγλόφωνη εφημερίδα αναφέρεται στο διορισμό χθες από τον Πρόεδρο Κληρίδη του νέου Υπαρχηγού Αστυνομίας Ναθαναήλ Παπαγεωργίου αντικαθιστώντας τον Νίκο Σερδάρη που επάφθη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Financial Times" στο κύριο θέμα με τίτλο "Σύννεφα πολέμου με όπλο το Ευρώ" αναφέρεται σε "ακήρυχτο πόλεμο" μεταξύ Τράπεζας Κύπρου και Άλφα Τράπεζας, σχετικά με τα στεγαστικά δάνεια σε ευρωπαϊκό νόμισμα, ο οποίος αναμένεται να διευρυνθεί, αφού θα κάνει την είσοδό της και η Λαϊκή Τράπεζα, ενώ δεν αποκλείεται και η είσοδος και της Ελληνικής Τράπεζας. Αλλού η εφημερίδα γράφει για την πρόταση νόμου που κατέθεσε ο Πρόδρομος Προδρόμου, η οποία προνοεί "βαριές καμπάνες" σε όσες επενδυτικές εταιρείες έχουν διαθέσιμο ρευστό πέραν του 20% με το πρόστιμο να ανεβαίνει μέχρι τις 10.000 λίρες για κάθε εκατοστιαία μονάδα.

(ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΑΑΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 7 February 2001 - 13:24:03 UTC