Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-02-06

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 6/2/2001 Οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη αναφορικά με το θέμα των εξουσιών της Βουλής, οι δηλώσεις του Επιτρόπου της ΕΕ για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν αναφορικά με το Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και οι κομματικές διαβουλεύσεις ενόψει των βουλευτικών εκλογών, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος. Προβάλλονται επίσης ο θάνατος γυναίκας από σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια, οι εξελίξεις στους κόλπους της οργάνωσης των καθηγητών, η πρόθεση των Κυπριακών Αερογραμμών για αγορά νέων αεροπλάνων και άλλα.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Η Βουλή ξεπέρασε τις εξουσίες της" αναφέρεται σε δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας χθες ότι με τις αποφάσεις που λαμβάνει η Βουλή σε ορισμένα θέματα, υπερβαίνει τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας. Αλλού γράφει ότι υπέκυψε στο μοιραίο χθες το απόγευμα, η γυναίκα που είχε προσβληθεί από σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια και νοσηλευόταν τον τελευταίο καιρό στο Νοσοκομείο Λεμεσού. Σήμερα αναμένεται να γίνει η νενομισμένη νεκροψία στη σορό της άτυχης γυναίκας.

"Η Μάχη" στο κύριο θέμα με τίτλο "Κτηνώδης βιασμός" γράφει ότι η Αστυνομία θεωρεί πλήρως εξιχνιασθείσα την υπόθεση βιασμού Μολδαβής καλλιτέχνιδας που διαπράχθηκε την 1η Φεβρουαρίου 2001 σε περιοχή του χωριού Μαρκί, μετά τη σύλληψη τεσσάρων νεαρών προσώπων, τους οποίους κατονόμασε 23χρονος από το Τσέρι, που τελεί υπό κράτηση ως ύποπτος για την υπόθεση. Αλλού γράφει ότι αντιμέτωποι θα βρεθούν σήμερα και αύριο οι Μητροπολίτες της Κύπρου στη διάρκεια συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου. Η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει την εκδίκαση των υποθέσεων δύο Αρχιμανδριτών που τέθηκαν σε αργία, το θέμα των εκκλησιαστικών σχέσεων και άλλα.

Ο "Πολίτης" στο βασικό θέμα με τίτλο "Τι θα κάνουν οι 'μικροί'" γράφει ότι οι προθέσεις των "μικρών" και εκτός Βουλής κομμάτων, τέσσερις μήνες πριν από τις εκλογές της 27ης Μαϊου έχουν ξεκαθαρίσει. Γράφει ότι ΑΔΗΚ και Οικολόγοι θα διεκδικήσουν είσοδο στη Βουλή με πλήρεις συνδυασμούς σε όλοι την επικράτεια, ενώ οι ΝΕΟ έχουν εκφράσει πρόθεση να στηρίξουν στην Κερύνεια την υπό εκκόλαψη υπερκομματική κίνηση υπό την προϋπόθεση ότι θα δημιουργηθεί δυναμική εκλογής. Η Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου και η Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού δίνουν στα στελέχη τους δικαίωμα επιλογής ψήφου, ενώ το ΚΕΑ φέρεται να κλίνει σε εκλογική συνεργασία με το ΑΚΕΛ ή με το ΔΗΚΟ, σύμφωνα με την εφημερίδα.

"Η Σημερινή" στην κύρια είδηση με τίτλο "Σκοτώνει τη Νίκαια" γράφει ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γκούντερ Φερχόιγκεν απαλλάσσει την Τουρκία από τις ευθύνες της στο Κυπριακό αποσυνδέοντας τη λύση του προβλήματος με την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιο Ιωαννίδη ένας στους 25 μαθητές που εγκαταλείπουν το σχολείο εμπλέκονται σε υποθέσεις ναρκωτικών. Ο κ. Ιωαννίδης είπε ότι σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στα σχολεία για το θέμα της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών από μαθητές, από τους 700 μαθητές που εγκατέλειψαν πέρσι το σχολείο, 28 είχαν αναμιχθεί σε υποθέσεις ναρκωτικών.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Θέμα εξουσιών επί τάπητος" γράφει ότι σε ευθεία αναμέτρηση κομμάτων με κυβέρνηση οδηγεί η απόφαση της Βουλής να μην εγκρίνει την αποδέσμευση κονδυλίων για τα αμερικανικά ελικόπτερα "Μπελ" και γράφει ότι χθες ο Πρόεδρος Κληρίδης επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να επανεξετάσει τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις, θέτοντας άμεσα θέμα εξουσιών της Βουλής. Αλλού γράφει ότι νέο σύστημα εκκαθάρισης και εμπορίας κινητών αξιών θα είναι σε θέση να προτείνει σύντομα το Χρηματιστήριο. Η πλήρης εφαρμογή του συστήματος θα καταργήσει το "πάτωμα", όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Οι χρηματιστές θα λειτουργούν από τα γραφεία τους και δεν θα απαιτείται να είναι, όπως σήμερα, στο "πάτωμα".

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Κληρίδης Vs Κληρίδης" γράφει ότι "στο κενό πέφτουν" τα επιχειρήματα που κυβέρνηση και ΔΗΣΥ χρησιμοποιούν ώστε να πείσουν για το "αναγκαίο" της αφαίρεσης από τη Βουλή της εξουσίας να αποδεσμεύει κονδύλια για την αγορά οπλικών συστημάτων. Αλλού γράφει ότι στις κάλπες πρόκειται να προσέλθουν για άλλη μια φορά οι καθηγητές, αφού το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΛΜΕΚ αποφάσισε χθες, με 15 ψήφους υπέρ, τέσσερις ψήφους κατά και μία αποχή, όπως η πρόταση της Οργάνωσης για ικανοποίηση των αιτημάτων των καθηγητών τεθεί ενώπιον του Κλάδου για έγκριση. Οπως γράφει η εφημερίδα, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί αύριο το πρωί.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει ότι οι τελωνειακές αρχές έχουν αρχίσει ελέγχους στα καταστήματα αφορολογήτων στα αεροδρόμια και επιβάλλουν πρόστιμο σε πωλητές οι οποίοι πωλούν προϊόντα στους ταξιδιώτες, πέραν του επιτρεπόμενου ορίου. Αλλού γράφει ότι κοινοβουλευτική παρέμβαση θα μπορούσε να καθυστερήσει τα σχέδια των Κυπριακών Αερογραμμών στο να πάρει γρήγορα απόφαση που αφορά την ανανέωση του στόλου της. Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής χθες συγκάλεσε έκτακτη συνεδρία και παραπονέθηκε ότι "κρατείται στο σκοτάδι" αναφορικά με το θέμα που αφορά την αγορά νέων αεροπλάνων.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 6 February 2001 - 7:24:04 UTC