Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-01-14

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 14/01/2001 Το θέμα των πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου και οι πληροφορίες για ύπαρξη τέτοιων πυρομαχικών και στην Κύπρο, η προετοιμασία των κομμάτων για τις βουλευτικές εκλογές με την αναζήτηση συνεργασιών και οι εξελίξεις στο θέμα των κινητοποιήσεων των κυβερνητικών γιατρών είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Ουράνιο και στην ΕΛΔΥΚ;" γράφει ότι "νέες διαστάσεις παίρνει ο σάλος που προηγήθηκε από τις αποκαλύψεις για χρήση πυρομαχικών με απεμπλουτισμένο ουράνιο, καθώς ολοένα και εντείνονται οι πληροφορίες ότι τέτοια πυρομαχικά έχουν μεταφερθεί και στην Κύπρο από τον κατοχικό στρατό αλλά και από την ΕΛΔΥΚ". Σε άλλο σημείο γράφει ότι η Εκτελεστική Γραμματεία του Αγωνιστικού Δημοκρατικού Κινήματος ενέκρινε χθες ομόφωνα πρόταση για αυτόνομη κάθοδο στις βουλευτικές εκλογές.

"Η Μάχη" υπό τον τίτλο "Ποιος είπε ότι η Κύπρος δεν κινδυνεύει από τις 'βόμβες θανάτου';" γράφει ότι "σοκ και αναστάτωση προκάλεσαν στις αρχές ασφαλείας οι πληροφορίες ότι άρματα μάχης του τουρκικού στρατού, αμερικανικής κατασκευής, διαθέτουν βλήμματα με απεμπλουτισμένο ουράνιο". Σε άλλο σημείο γράφει ότι στο "χορό" των απεργιακών κινητοποιήσεων μπαίνουν τώρα και οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι την ερχόμενη Πέμπτη κατέρχονται σε δίωρη στάση εργασίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το Εθνικό Σχέδιο Υγείας.

Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "Επανέρχονται οι μεσάζοντες" γράφει ότι "η ρωσική εταιρεία 'Intora' ορίστηκε πρόσφατα από τη ρωσική κυβέρνηση ως αποκλειστικός προμηθευτής του ρωσικού πολεμικού υλικού στην Κύπρο" και προσθέτει ότι η κυπριακή κυβέρνηση "δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί τέτοιου είδους μεσιτείες, αλλά θα επιδιώξει άμεση διαβούλευση με τη ρωσική κυβέρνηση". Αλλού γράφει ότι όπως δήλωσε βουλετής του ΔΗΣΥ στην εφημερίδα, "ο τρόπος με τον οποίο κινείται η ηγεσία του Κόμματος στην αναζήτηση συμμαχιών, μόνο σύγχυση αλλά και έριδες προκαλεί εντός του Κόμματος".

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Αποκαλύψεις σοκ" γράφει ότι "μικρές ατομικές βόμβες χαρακτηρίζονται τα βλήμματα του απεμπλουτισμένου ουρανίου που διαθέτει ο στρατός κατοχής και έχει φέρει από το 1998 στην Κύπρο" και παραθέτει τις περιοχές όπου σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας βρίσκονται τα βλήμματα αυτά. Αλλού γράφει ότι με επαναφορά των απεργιακών κινητοποιήσεων θα απαντήσουν οι κυβερνητικοί γιατροί σε περίπτωση που ο Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης προχωρήσει στη λήψη μέτρων εναντίον συναδέλφων τους που εκτελούν διοικητικά καθήκοντα και απήργησαν την περασμένη Παρασκευή.

"Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Μάχες για τα ψηφοδέλτια" γράφει ότι "καζάνι που βράζει είναι όλοι οι πολιτικοί σχηματισμοί καθώς εντείνονται οι εσωκομματικές μάχες για μια θέση στα ψηφοδέλτια για τις βουλευτικές εκλογές του Μαϊου" και προσθέτει ότι "εκδηλώνονται πλέον πιο ανοικτά αντιδράσεις στην προσέλκυση εξωκομματικών προσώπων που θα εμπλουτίσουν τα ψηφοδέλτια". Αλλού γράφει ότι "ταξίδι - αστραπή στις Βρυξέλλες πραγματοποίησε την Παρασκευή ο Αμερικανός συντονιστής για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, ο οποίος επισκέπτεται για τρίτη φορά τους τελευταίους τέσσερις μήνες την έδρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Συνομιλές για το τίποτε" γράφει ότι "ο αμερικανοβρετανικός παράγοντας επιθυμεί πάση θυσία τη συνέχιση των συνομιλιών έστω και αν σε αυτές διεξάγεται μονόλογος κωφών, γιατί αυτό εξυπηρετεί τους ευρύτερους σχεδιασμούς τους και ιδιαίτερα την ευθρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, καθώς και τις σταδιακές διολισθήσεις και αλλοίωση της βάσης των συνομιλιών". Αλλού γράφει ότι το ΑΚΕΛ επιμένει στη θέση του ότι είχε δημιουγηθεί παραστρατιωτικό επιτελείο στο ΔΗΣΥ, παρά την απόφαση του δικαστηρίου να αθωώσει το Συνταγματάρχη Λ. Φεσά.

Η αγγλόφωνη "Sunday Mail" γράφει ότι η σημερινή ιπποδομιακή συνάντηση δεν θα πραγματοποιθεί τελικά παρά την άρση της απεργίας εκ μέρους των προπονητών αλόγων. Προσθέτει ότι η άρση της απεργίας έγινε χθες, με αποτέλεσμα να είναι πολύ αργά για πραγματοποίηση της σημερινής ιπποδρομιακής συνάντησης. Σε άλλο σημείο γράφει ότι τα διεθνή τέλη της Αρχής Τηλεπικοινωνιών μειώνονται από αύριο μέχρι και κατά 25%, στα πλαίσια της πολιτικής της Αρχής για μείωση των τελών των διεθνών κλήσεων.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 14 January 2001 - 8:24:03 UTC