Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-12-29

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 29/12/2000 Οι συνεχιζόμενες προσπάθειες για απελευθέρωση του Πανίκου Τζιακούρμα, ο απόηχος της διπλής δολοφονίας στη Λευκωσία, το Κυπριακό και το χθεσινό θανατηρόφο τροχαίο είναι μερικά από τα θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας. Ο Τύπος ασχολείται επίσης με οικονομικά θέματα, την κρίση στην παιδεία και τις διεργασίες στους ΕΔΗ ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

Η "Αθήλεια" κάτω από τον τίτλο "Πανίσχυροι και αθέατοι νονοί" επικαλείται αστυνομική πηγή που εκτιμά ότι οι "νονοί" της Λευκωσίας θεωρούνται πολύ πιο ισχυροί από τους "νονούς" άλλων επαρχιών και καταλογίζει το διπλό φόνο στη Λευκωσία σε "αθέατους νονούς" που δεν ανέχονται άλλους στα πόδια τους. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του απεσταλμένου των ΗΠΑ για το Κυπριακό Αλφρεντ Μόουζες ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν θα βελτιωθούν πραγματικά ποτέ εάν δεν επιλυθούν τα προβλήματα στο Αιγαίο και την Κύπρο και ότι ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Τζορτζ Μπους θα συνεχίσει την ίδια πολιτική που ακολουθούσε ο απερχόμενος Μπιλ Κλίντον.

Η "Μάχη" με κύριο τίτλο "Ψυχρός εκτελεστής ο φονιάς του Αιμίλιου" γράφει ότι οι έρευνες βρίσκονται στο σκοτάδι για τη δολοφονία του Αντρου Αιμίλιου Σάββα ενώ οι καταθέσεις των τεσσάρων μαρτύρων δεν ήταν καθόλου βοηθητικές αφού όλα έγιναν τόσο γρήγορα και μελετημένα και όλοι αιφνιδιάστηκαν. Αναφέρει ότι λοχαγός της ΕΛΔΥΚ, ο 30χρονος Παύλος Παπασωτηρόπουλος από τον Πύργο Ηλείας σκοτώθηκε χθες σε τροχαίο σε ώρα υπηρεσίας, σε μετωπική σύγκρουση με άλλο όχημα, στο οποίο τραυματίστηκαν σοβαρά τρεις οπλίτες και άλλοι δύο ελαφρότερα.

Ο "Πολίτης" με κύριο τίτλο "Φάντασμα με υπογραφή" αναφέρεται σε υπόθεση εταιρείας για τις δραστηριότητες της οποίας ο Γενικός Εισαγγελέας διέταξε έρευνα. Γράφει ότι εντείνονται προς όλες τις κατευθύνσεις τα διαβήματα και οι ενέργειες με στόχο την απελευθέρωση του απαχθέντα Πανίκου Τζιακούρμα ενώ ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης χαρακτηρίζει την απαγωγή του "ενέργεια τρομοκρατίας" και η σύζυγός του δηλώνει πως ο Πανίκος βρίσκεται στην πιο άθλια κατάσταση σε ό,τι αφορά την υγεία του.

Η "Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Εκατομμύρια στον τζόγο" γράφει ότι τις ημέρες των γιορτών παίζονται και χάνονται στο βωμό της πράσινης τσόχας εκατομμύρια σε πολύ γνωστά στην Αστυνομία στέκια της Λευκωσίας. Αναφέρεται σε δηλώσεις του Προέδρου των ΕΔΗ Γιώργου Βασιλείου ότι όλα τα σενάρια είναι πιθανά στο κόμμα σχετικά με τις βουλευτικές εκλογές αφού έγινε εισήγηση να ηγηθεί του ψηφοδελτίου ο πρόεδρος του κόμματος ενώ η βουλευτής Ανδρούλλα Βασιλείου δήλωσε ότι δεν έχει καμία φιλοδοξία να ηγηθεί του ψηφοδελτίου.

Ο "Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Εγκλημα: Φόβοι για υποτροπή" γράφει ότι οι αρχές ασφαλείας εκφράζουν φόβους ότι ο κύκλος αίματος στη Λευκωσία δεν έχει κλείσει με τη διπλή δολοφονία αφού τώρα τα πράγματα προσλαμβάνουν εκρηκτικές διαστάσεις και τα συμφέροντα των παράνομων ομάδων δεν αποκλείουν συνέχιση άλλου πολέμου φατριών που εκπηγάζει από τη διαχείριση νυχτερινών κέντρων διασκέδασης. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΛΜΕΚ αποφάσισε να συνέλθει στις 3 Ιανουαρίου για να συζητήσει την πρόταση της κυβέρνησης, ενώ ομάδα ειδικών θα ετοιμάσει μελέτη με αριθμούς, ποσοστά και αντιπροτάσεις για εξέταση.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Να στηρίξουμε μια κοινωνία αρχών" αναφέρεται στην επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ σε ακριτικά φυλάκια της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή Αμμοχώστου, όπου έστειλε το μήνυμα "να υπερασπίσουμε αρχές, να στηρίξουμε μια κοινωνία αρχών, να πολεμήσουμε όλοι μαζί τη σήψη και τη διαφθορά...". Αλλού η εφημερίδα γράφει για "χριστουγεννιάτικο μποναμά". Αναφέρεται στη μείωση των καυσίμων της τάξεως των 2,2 σεντ το λίτρο η οποία τίθεται σε ισχύ την ερχόμενη Τρίτη.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" με τίτλο "Η άνοδος των επιτοκίων ενοχλεί τους καταναλωτές" αναφέρεται σε ανακοινώσεις της Τράπεζας Κύπρου και την Ελληνικής Τράπεζας για την αύξηση των επιτοκίων και προβάλλει δηλώσεις καταναλωτών, οι οποίοι εκφράζουν την απογοήτευσή τους για την εξέλιξη αυτή. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκου Κόση ότι το διπλό φονικό σήμανε μάλλον το τέλος παρά την αρχή μιας βεντέτας του υποκόσμου.

Η εβδομαδιαία "The Weekly Review" με τίτλο "Ο Αραφάτ αντιμετωπίζει δίλημμα για το αμερικανικό πακέτο ειρήνευσης" αναφέρεται στη συνάντηση Αραφάτ με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ με τον οποίο συζήτησαν τις προτάσεις του Προέδρου Κλίντον. Αλλού αναφέρεται στους φόβους της Νίκης Τζιακούρμα για την κατάσταση της υγείας του συζύγου της, Πανίκου Τζιακούρμα, που απήχθη και κρατείται παράνομα σε φυλακή του κατοχικού καθεστώτος.

(ΣΣ: Η εβδομαδιαία εφημερίδα "The Cyprus Weekly" δεν παρελήφθη στο ΚΥΠΕ)

(ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΣΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 29 December 2000 - 7:24:04 UTC