Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-12-28

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

(Κ) Ανασκόπηση κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 28/12/2000 Το χθεσινό διπλό φονικό στη Λευκωσία, το θέμα της συνεχιζόμενης παράνομης κράτησης του Πανίκου Τζιακούρμα από το κατοχικό καθεστώς, η απάντηση της κυβέρνησης στις πληροφορίες για ανασχηματισμό, οι εξελίξεις στο χώρο της παιδείας σε σχέση με τα αιτήματα των καθηγητών και το χθεσινό συνέδριο της ΠΟΦΝΕ είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Οι μάρτυρες δεν μαρτυρούν" ότι οι δολοφόνοι του Αντρου Αιμιλίου και Χρίστου Τζιακουρή έριξαν εναντίον τους 12 πυροβολισμούς, δέκα με αυτόματο όπλο Καλασνίκοφ και δυο με πιστόλι, όπως προκύπτει από τους κάλυκες που βρέθηκαν στη σκηνή. Σε άλλο θέμα γράφει ότι παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις τους, οι Βρετανοί δεν έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια αποτελεσματικής πίεσης προς το κατοχικό καθεστώς για την απελευθέρωση του Πανίκου Τσιακούρμα, κάτι που προκαλεί δυσφορία στην κυβέρνηση.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Φονικό για δουλειές της νύκτας" αναφέρει ότι διπλό φονικό διαπράχθηκε τις πρωϊνές ώρες χθες στη Λευκωσία, με θύματα τους Αντρο Αιμιλίου Σάββα, 29 χρόνων, άνεργο από τη Λεμεσό, ο οποίος ήταν διαζευγμένος και πατέρας δυο παιδιών και Χρίστο Τζιακουρή, 27 χρόνων, άνεργο από την Τύμπου και τέως κάτοικο Γερίου. Αλλού η εφημερίδα σημειώνει ότι οριστική απόφαση για τα περαιτέρω βήματα της ΟΕΛΜΕΚ θα ληφθούν αύριο, στη διάρκεια νέας συνεδρίας του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Ανακρίσεις. Παρέμβαση Εισαγγελέα για εταιρεία - φάντασμα" ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκoς Μαρκίδης διέταξε έρευνα μετά την αποκάλυψη του "Π" αναφορικά με εταιρεία "φάντασμα", ενώ έρευνα διέταξε και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι εκτός "πατώματος" έθεσε την επενδυτική "Κύκνος" το Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου, μετά την ανάκληση από τη "Sharelink" της δημόσιας πρότασης, που έχει υποβάλει προς την εν λόγω εταιρεία.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Πόλεμος 'νονών'" γράφει ότι με 29 σφαίρες αυτόματου Καλασνίκοφ και πιστολιού, αδίστακτοι οπλοφόροι γάζωσαν χθες το πρωί τον Αντρο Αιμιλίου και τον Χρίστο Τζιακούρη, έξω από το σωματείο "Ενωση Νέων Αγίων Ομολογητών", στην οδό Σπύρου Λάμπρου στη Λευκωσία. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου των Ενωμένων Δημοκρατών στις βουλευτικές εκλογές, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος, Γιώργος Βασιλείου, δεν θα κατέλθει στις εκλογές.

"Ο Φιλελεύθερος" αναφέρει στο κύριο θέμα με τίτλο "Οι σφαίρες έχουν το λόγο" ότι εικόνες Σικάγου κατά την ακμή του εγκλήματος έζησε η Λευκωσία ενωρίς χθες, όταν κατά τρόπο που θύμιζε κινηματογραφικές εκτελέσεις της μαφίας, άγνωστοι θέρισαν κυριολεκτικώς με αυτόματο και πιστόλι, δυο γνωστά με την εμπλοκή τους στη ζωή της νύκτας, πρόσωπα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι με επ'αόριστον απεργία απειλούν οι χημικοί των κρατικών νοσηλευτηρίων, σε περίπτωση που η επίσημη πλευρά δεν αντικρύσει θετικά τα δίκαια, όπως υποστηρίζουν, αιτήματά τους.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Διπλή δολοφονία" γράφει ότι η ανεπάρκεια μέτρων πάταξης του εγκλήματος συνοδεύτηκε τον τελευταίο καιρό, από ανήσυχη ηρεμία, ενώ χθες είχε τραγική κατάληξη με διπλή δολοφονία. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι το σαφές μήνυμα ότι οι φοιτητές δεν πρόκειται να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά στην κυβερνητική αδιαφορία για τα χρόνια προβλήματά τους έστειλε χθες το 27ο συνέδριο της ΠΟΦΝΕ, στο πλαίσιο του οποίου πραγματιποιήθηκε εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο θέμα ότι η Τράπεζα Κύπρου άρχισε χθες τον "πόλεμο" των επιτοκίων αυξάνοντας το επιτόκιο των πιστωτικών καρτών από 8% σε 10,5% από την ερχόμενη Δευτέρα. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι οι τιμές του αργού πετρελαίου και η χαμηλή αξία της κυπριακής λίρας προκαλούν τη διακύμανση της τιμής του αφαλατωμένου νερού από τη μονάδα της Δεκέλειας όμως το κράτος επιμένει ότι η κατάσταση θα εξισορροπηθεί τελικά.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία "Financial Mirror" γράφει ότι κορυφαίοι οικονομολόγοι προβλέπουν χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης γύρω στο 4,25% για το 2001 σε σύγκριση με τις επίσημες προβλέψεις που αναφέρονται σε 4,5% αύξηση στο πραγματικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι την πρώτη της συνάντηση πραγματοποίησε χθες η ομάδα εργασίας των Κυπριακών Αερογραμμών, η οποία θα ασχοληθεί με το θέμα της συμμετοχής στην ιδιωτικοποιημένη Ολυμπιακή.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 28 December 2000 - 7:24:03 UTC