Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-11-30

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΚΥΠΕ - 30/11/2000 Η παρατεταμένη βροχόπτωση με τις ευεργετικές της συνέπειες αλλά και τα προβλήματά της, η αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΔΗΣΥ από τη μια και ΑΚΕΛ από την άλλη, η κατάσταση στη δημοτική εκπαίδευση μετά τη χθεσινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, η συνεχιζόμενη κατρακύλα στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και πληροφορίες για ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης λόγω των παράνομων πτήσεων τουρκικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η "Αλήθεια" με πηχυαίο τίτλο "Ρεκόρ βροχόπτωσης" γράφει ότι η φετινή βροχόπτωση κατά το Νοέμβριο βρίσκεται ανάμεσα στις 12 καλύτερες που σημειώθηκαν κατά την περίοδο αυτή για ολόκληρο τον αιώνα. Το ύψος της βροχόπτωσης κάλυψε το 177% της κανονικής αλλά η υδατική κατάσταση της Κύπρου δεν διαφοροποιείται ουσιαστικά αφού η χωρητικότητα των φραγμάτων σήμερα ανέρχεται στο 6,7% της δυναμικότητάς τους. Προβάλλει δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου και του Προέδρου του ΔΗΣΥ ότι τα όσα ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ για το κυβερνητικό έργο είναι ατεκμηρίωτα, αστήρικτα και ισοπεδωτικά ενώ ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι οι κατηγορίες του ΑΚΕΛ αποτελούν μεγάλη προσβολή για το ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και τους ΕΔΗ, σημειώνοντας πως είναι πολύ καλά γνωστό ποιοί έχουν αναγάγει το ρουσφέτι σε επιστήμη.

Η "Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Πλημμυρίσαμε αλλά ...ευεργετικές οι βροχές" γράφει ότι λόγω των καταρρακτωδών βροχών σημειώθηκαν πολλές ζημιές στην επαρχία Λεμεσού όπου πλημμύρισαν σπίτια και δρόμοι, ξεριζώθηκαν δένδρα ενώ σε προσφυγικούς οικισμούς δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα, για την αντιμετώπιση των οποίων έχουν κινητοποιηθεί πλήρως οι υπηρεσίες του κράτους. Ο Υπουργός Παιδείας διαβεβαίωσε τους δασκάλους ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει το αίτημά τους για ίση μεταχείριση αλλά θα πρέπει να άρουν και να αναστείλουν τα εξαγγελθέντα απεργιακά μέτρα.

Ο "Πολίτης" με κύριο τίτλο "Αρνούνται να δώσουν πίσω τα χρήματα" γράφει ότι λήγει σήμερα η υποβολή αιτήσεων για όσους επενδυτές επιθυμούν την επιστροφή χρημάτων τους που δόθηκαν μέσω αμετάκλητων αιτήσεων ενώ πολλές εταιρείες αρνούνται να συμμορφωθούν προς το νόμο. Αλλού προβάλλει την πρόθεση της κυβέρνησης να ετοιμάσει σε περίπου έξι μήνες από το ΕΤΕΚ και το Μετσόβειο Πολυτεχνείο στρατηγικό σχέδιο για μείωση των θανατηφόρων οδικών δυστυχημάτων ενώ ο Υπουργός Συγκοινωνιών δήλωσε ότι είναι δραματικό να ξέρουμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα χάσουμε ακόμα 13 συμπατριώτες μας σε τροχαία.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "'Νεκρή' η αγορά" αναφέρει ότι "το ναυάγιο του ΧΑΚ" εκμηδενίζει κάθε εμπορική δραστηριότητα και ότι ο δείκτης του Χρηματιστηρίου βουλιάζει ακόμη περισσότερο ενώ χιλιάδες επενδυτές παραμένουν "εγκλωβισμένοι". Αλλού γράφει πως οριστικά εντός του ευρύτερου πολεοδομικού σχεδίου της Λευκωσίας, στο χώρο όπου σήμερα βρίσκεται το Υπουργείο Οικονομικών και το Τμήμα Υδάτων, θα ανεγερθεί το νέο Μέγαρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με χθεσινή απόφαση που λήφθηκε σε σύσκεψη του Υπουργείου Συγκοινωνιών με αρχηγούς ή εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Κίνδυνοι για τις πτήσεις" γράφει ότι η Ευρώπη ανησυχεί λόγω των τουρκικών παρανομιών στο κυπριακό FIR και ότι η Τουρκία σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπη με την ΕΕ καταγγελλόμενη για τις παρανομίες αυτές, που αποσκοπούν στη μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Αλλού αναφέρει ότι νέα πρόταση για την κατασκευή της μονάδας αφαλάτωσης της ΑΗΚ στο Βασιλικό αναμένεται να κατατεθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα περιλαμβάνει χαμηλότερες τιμές διάθεσης του αφαλατωμένου νερού από την προηγούμενη.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Εμπάθεια ελλείψει επιχειρημάτων" γράφει πως σε χθεσινή διάσκεψη Τύπου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης "εξαπέλυσε πρόωρη προεκλογική επίθεση εναντίον του ΑΚΕΛ" και "επιβεβαίωσε την αγωνία του". Η "Χ" δημοσιεύει και δηλώσεις του εκπρόσωπου Τύπου του ΑΚΕΛ, Νίκου Κατσουρίδη, που είπε ότι "οι κυβερνώντες διακατέχονται από αβεβαιότητα". Αλλού αναφέρει ότι, σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα της ΠΕΟ, Πάμπη Κυρίτση ολοκληρώνονται σήμερα οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων, που διαμαρτύρονται για την απόφαση της κυβέρνησης σχετικά με την ΑΤΑ.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" κάτω από τον τίτλο "Ο Κληρίδης θέλει ένα τέλος στο μακελλειό" αναφέρεται στην αύξηση των οδικών θανατηφόρων δυστυχημάτων και σημειώνει ότι τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους τις τελεταίες 14 ώρες σε τροχαία δυστυχήματα. Γράφει ότι ο Δήμος Λευκωσίας έχασε τη δικαστική μάχη στο Ανώτατο Δικαστήριο για αναστολή της μεταφοράς του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) στο κτίριο του IMC, που έγινε την περασμένη βδομάδα.

(ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 30 November 2000 - 9:22:59 UTC