Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-11-29

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 29/11/2000 Η δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για τις συνομιλίες και οι πληροφορίες για μεθοδεύσεις των Τούρκων για απάλειψη του Κυπριακού από το κείμενο της εταιρικής σχέσης Τουρκίας - ΕΕ, η χθεσινή απεργία των δασκάλων, η εκδήλωση διαμαρτυρίας των φοιτητών, η συνεχιζόμενη κακοκαιρία και οι συνέπειες της είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Τάφος στα ευρωτουρκικά όνειρα το Κυπριακό" ότι το Κυπριακό θα γίνει ο τάφος των ευρωπαϊκών ονείρων της Τουρκίας, τονίζει σε πολιτική του ανάλυση από την Αγκυρα το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερ, αναφερόμενο στις προκλητικές τουρκικές θέσεις στο Κυπριακό, αλλά και τη μη αποδοχή τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο που συνέρχεται σήμερα για να εξετάσει το θέμα που προέκυψε στη δημοτική εκπαίδευση, αναμένεται να θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση την άρση των μέτρων της ΠΟΕΔ για τον ανοικτό διάλογο για εξεύρεση λύσης.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Δυο νεκροί λόγω βροχών" αναφέρει ότι δυο ηλικιωμένοι έχασαν τη ζωή τους σαν αποτέλεσμα των βροχών, που συνεχίζονται τις τελευταίες 48 ώρες και θεωρούνται πολύ ευεργετικές. Νεκροί είναι ένας 70χρονος και μια 80χρονη που παρασύρθηκαν από αυτοκίνητα ο πρώτος στη Λευκωσία και η δεύτερη στη Λεμεσό. Οι βροχές συνεχίστηκαν αδιάκοπα και χθες και σε πολλές περιοχές δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα. Σε άλλο θέμα σημειώνει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι δεν ασχολείται με το αν θα πάει ο κ. Ντενκτάς ή αν δεν θα πάει στις συνομιλίες.

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο "Ντενκτάς, να είσαι εκεί" ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θεωρεί ως μη τελική την απόφαση του Ντενκτάς να αποσυρθεί από τη διαδικασία των συνομιλιών και σε αποκλειστικές δηλώσεις στον ανταποκριτή της εφημερίδας, καλεί τον κατοχικό ηγέτη στον 6ο γύρο στη Γενεύη. Αλλού σημειώνει ότι η νόσος των "τρελών αγελάδων" έχει τρομοκρατήσει και τον Κύπριο καταναλωτή με αποτέλεσμα οι πωλήσεις του βοδινούν να μειωθούν κατά 80% και οι καταναλωτές να επιλέγουν άλλα είδη κρέατος.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Βιβλική καταστροφή" αναφέρει ότι οι καταρρακτώδεις βροχές που από το βράδυ της Δευτέρας πέφτουν σε ολόκληρη την Κύπρο χαρακτηρίζονται από τους αρμοδίους του Υπουργείου Γεωργίας όσο και από τους αγρότες μας ως χρυσάφι για τη γεωργία και τη κτηνοτροφή. Στο Γέρι όμως σφοδρή καταιγίδα προκάλεσε βιβλική καταστροφή και πανικό στους κατοίκους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι με δικές του οδηγίες διεξάγεται έρευνα καταλληλότητας ανέμεσα στα 55 κοινοτικά σφαγεία που λειτουργούν αυτή τη στιγμή.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο "Εκβιάζουν τώρα μέσω ΝΑΤΟ" ότι η Αγκυρα επιστρατεύει όλα τα μέσα, τους εκβιασμούς και τις απειλές για να εξουδετερώσει τις αναφορές για το Κυπριακό στο κείμενο της εταιρικής σχέσης. Σύμφωνα με πηγές, γράφει, η Αγκυρα έχει καταστήσει σαφές πως σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν οι αξιώσεις της θα "μπλοκάρει" μέσω του ΝΑΤΟ τη διαδικασία για κοινή ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια. Αλλού αναφέρει ότι νομικά κωλύματα προκύπτουν από την ΑΤΗΚ ως προς το θέμα της παραχώρησης ορισμένων σημαντικών τεκμηρίων που αφορούν την υποκλοπή των τηλεφωνικών συνδιαλέξων έξι προσώπων, τα οποία είχαν εμπλακεί στην εκκλησιαστική κρίση.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Προέχει η αλλαγή" αναφέρει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας τόνισε σε χθεσινή διάσκεψη Τύπου ότι "το 19ο συνέδριο του ΑΚΕΛ θα καθορίσει την τακτική του κόμματος ενόψει των βουλευτικών εκλογών του ερχόμενου Μαϊου και θα διαμορφώσει τη στρατηγικη που θα ακολουθήσει το ΑΚΕΛ για τις προεδρικές". Σε άλλο θέμα γράφει ότι με δυναμικότερα μέτρα προειδοποίησαν χθες οι φοιτητές σε περίπτωση που η κυβέρνηση σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν επανεξετάσει τη θέση της και δεν κασταθέσει συμπληρωματικό νομοσχέδιο, που να καλύπτει όλες τις κατηγορίες φοιτητών που δεν απολαμβάνουν την ειδική κρατική χορηγία.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο της θέμα ότι μια ομάδα επιβατών των Κυπριακών Αερογραμμών που η πτήση τους καθυστέρησε να αναχωρήσει από την Αθήνα την περασμένη Δευτέρα λόγω ενός τεχνικού προβλήματος αναγκάστηκε να παραμείνει στην ελληνική πρωτεύουσα λόγω της απεργίας της δημόσιας υπηρεσίας που επρόκειτο να λήξει τα μεσάνυκτα χθες βράδυ. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι σύμφωνα με το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας ο Γενικός Εισαγγελέας διερευνά υποθέσεις στις οποίες ενοικιαστές δεν έχουν καταβάλει ενοίκιο για 10 τώρα χρόνια για γη που ενοικιάζεται από την κυβέρνηση στην Αγία Νάπα.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Financial Mirror" αναφέρει στο κύριο της θέμα ότι η εξέταση αιτήσεων εταιρειών στο ΧΑΚ έχει τοποθετηθεί στην αναμονή, μέχρι να βρει το συμβούλιο του χρηματιστηρίου τρόπους για να ξεπεράσει το εμπόδιο σε σχέση με την ελάχιστη κεφαλαιουχική αξία της έκδοσης ΔΑΜ. Αλλού σημειώνει ότι οι συνεχιζόμενες και στη χθεσινή χρηματιστηριακή συνάντηση πωλήσεις τραπεζικών τίτλων οδήγησαν την αγορά σε νέο χαμηλό σημείο για τη φετινή χρονιά, με το γενικό δείκτη τιμών του ΧΑΚ να καταγράφει νέα σημαντική πτώση της τάξης του 2.01%.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 29 November 2000 - 10:01:02 UTC