Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-11-27

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Ανασκόπηση κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 27/11/2000 Οι αντιδράσεις στις τουρκικές απειλές για αποχώρηση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς από τη διαδικασία των συνομιλιών, η σημερινή συνεδρία της εξ Υπουργών Επιτροπής για συζήτηση γύρω από το αίτημα των δασκάλων για μισθολογική εξίσωση με τους καθηγητές, υπό το βάρος της προγραμματισθείσας για αύριο 24ωρης απεργίας τους, και ο χαμός άλλων δυο νέων ανθρώπων στην άσφαλτο είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "ΗΠΑ: Συνέχιση των συνομιλιών" ότι οι ΗΠΑ δια της Υπουργού των Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, αλλά και του πρεσβευτή τους Ντόναλντ Μπάντλερ, απέρριψαν ουσιαστικά τις τουρκικές απειλές για αποχώρηση του Ντενκτάς από τον επόμενο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι υποστηρίζουν σθεναρά τη διαδικασία και τη συνέχισή της. Αλλού αναφέρει ότι κυπριακή εταιρεία στην οποία συμμετέχουν ξένα συμφέροντα σε ποσοστό 49%, είχε πρόσφατα συναντήσεις με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, στην οποία ανέλυσε αποτέλεσματα δορυφορικών ερευνων, τα οποία βεβαιώνουν για την ύπαρξη πλούσιων υπόγειων κοιτασμάτων νερού σε 15 σημεία στην ελεύθερη Κύπρο.

"Το Θάρρος" με κύριο τίτλο "Αίμα 2 νέων στην άσφαλτο" αναφέρει ότι το αίμα δυο νέων χύθηκε και πάλι στην άσφαλτο και δυο οικογένειες βυθίστηκαν στο πένθος από το χαμό των πολυαγαπημένων τους. Οι δυο νέοι είναι ο εθνοφουρός Χριστόδουλος Μύτιλος, 19 ετών, από το Στρόβολο, και ο Κυριάκος Ολσεν, 27 ετών από τον Υψωνα. Σε άλλο θέμα γράφει πως το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών εκτιμά ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου, παρά τις κατά καιρούς διαφορούμενες δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται στο γεγονός ότι η Κύπρος έχει γίνει αποδεκτή πολιτικά και στρατηγικά από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

O "Πολίτης" γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο "Εβδομάδα παθών για τα δημοτικά" ότι η ολομέτωπη σύγκρουση στη Δημοτική Εκπαίδευση φαίνεται πλέον αναπόφευκτη αφού οι δυο πλευρές παραμένουν αμετακίνητες στις θέσεις τους, ενώ ο κίνδυνος επέκτασης των απεργιακών μέτρων είναι το επόμενο συνδικαλιστικό βήμα που απομένει. Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει σήμερα, σε συνεδρίαση της εξ Υπουργών Επιτροπής, να δώσει κάτι για να εξασφαλίσει τουλάχιστον αναστολή της προγραμματισθείσας για αύριο 24ωρης απεργίας. Αλλού γράφει ότι ακόμα και νομικά μέτρα μελετούνται εναντίον του προέδρου του Κοινοτικού Συμβουλίου του Αγίου Τύχωνα, για παράνομες αποφάσεις που έχουν σχέση με προσλήψεις στην κοινότητα.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Απάτες στα σφαγεία" γράφει ότι παράνομες σφαγές άρρωστων ζώων τις μεταμεσονύκτιες ώρες, σφαγές βοειδών που διοχετεύονται παράνομα στα κατεχόμενα, σφράγισμα ζώων από άσχετους και βρόμικο χρήμα από τέτοιες συναλλαγές φέρνει στο φως οδοιπορικό της εφημερίδας σε κοινοτικά σφαγεία, σημειώνοντας ότι για τους κατοίκους της υπαίθρου αυτά αποτελούν "κοινό μυστικό χωρίς όμως ποτέ οι αρμόδιοι και η Δικαιοσύνη να ασχοληθούν με τέτοιες παρανομίες". Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε πονοκέφαλο εξελίσσεται για την ηγετική πυραμίδα του ΔΗΚΟ η πρόταση του ΔΗΣΥ για αλλαγή του εκλογικού νόμου.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο "Καμία αποτρεπτική αντίδραση" ότι η τουρκική πλευρά οριστικοποιεί τους όρους της για συμμετοεχή στη διαδικασία των συνομιλιών, ενώ την ίδια στιγμή από την πλευρά του διεθνούς παράγοντα δεν υπήρξε καμία αποτρεπτική αντίδραση στις μεθοδεύσεις της Αγκυρας και του Ντενκτάς. Προσθέτει ότι αυτή τη βδομάδα αναμένεται να αναπτυχθεί στο παρασκήνιο έντονη δραστηριότητα από τους Αγγλοαμερικανούς και τα ΗΕ, για να διατηρήσουν εν ζωή τη διαδικασία. Αλλού αναφέρει ότι σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων το κράτος ζητά αποζημιώσεις από εργολάβους ή μελετητές για καθυστερήσεις στην εκτέλεση έργων ή για λάθη στις μελέτες.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Ανύπαρκτος έλεγχος" αναφέρει ότι θέμα ουσίας και προστασίας του καταναλωτή εγείρει ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κίκης Γιάγκου για την πετρελαϊκή πολιτική της κυβέρνησης τονίζοντας ότι "είναι απαράδεκτο από μέρους της κυβέρνησης να υποβάλλει προτάσεις για καθορισμό ψηλότερων τιμών... χωρίς να υπάρχει παράλληλα η αναγκαία υποδομή για έλεγχο της ποιότητας των καυσίμων". Αλλού γράφει ότι αναβρασμός επικρατεί στο φοιτητικό κίνημα μετά την αναφορά του Προέδρου Κληρίδη στο Ανώτατο Δικαστήριο σχετικά με το νόμο που ομόφωνα ψήφισε η Βουλή για επέκταση των κρατικών χορηγιών.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 27 November 2000 - 10:11:03 UTC