Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-11-26

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 26/11/2000 Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, με την απόφαση του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να μην προσέλεθει στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες αν δεν αναγνωρισθεί το ψευδοκράτος, οι χθεσινές επαφές και δηλώσεις του Εισηγητή στην Επιτροπή Εξωτερικών, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κοινής Ασφάλειας και Αμυντικής Πολιτικής Ζακ Πόος, η άσχημη κατάσταση στα σφαγεία, η αναταραχή στους χώρους της Παιδείας, η αποτυχία της παγκόσμιας διάσκεψης για το κλίμα να καταλήξει σε συμπεράσματα και να λάβει αποφάσεις, οι ενδοκομματικές εξελίξεις ενόψει των βουλευτικών εκλογών και η αντιπαράθεση μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για τα σκάνδαλα είναι μερικά από τα θέματα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Η ευθύνη σε ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ", γράφει ότι η Λευκωσία θεωρεί την εξαγγελθείσα πρόθεση του κ. Ντενκτάς να μην προσέλθει στους επόμενους γύρους των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών ως μιαν προσπάθεια να εξουδετερώσει τη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν της 8 Νοεμβρίου και ότι, όπως είπε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, "ο ΟΗΕ, η ΕΕ και ολόκληρη η διεθνής κοινότητα επωμίζονται τεράστια ευθύνη να μην υποκύψουν στο νέο τουρκικό εκβιασμό". Αλλη είδηση είναι ότι, γύρω στα μέσα Δεκεμβρίου, θα αναδειχθούν οι εκλέκτορες από τις τοπικές ενώσεις του ΔΗΣΥ, οι οποίοι στις 18 Ιανουαρίου θα κληθούν να επιλέξουν τους υποψήφιους βουλευτές του κόμματος.

Στη "Μάχη" πρωτοσέλιδο θέμα είναι η απόφαση του Ραούφ Ντενκτάς να μην προσέλθει στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και, κάτω από τον τίτλο "Με το ζόρι στις συνομιλίες ο Ντενκτάς", αναφέρεται σε δηλώσεις "έγκυρων πολιτικών κύκλων" σύμφωνα με τις οποίες ο κατοχικός ηγέτης θα υποχρεωθεί να συμμετάσχει τελικώς στις συνομιλίες, μιας και απ' ό,τι φαίνεται η ΕΕ και οι ΗΠΑ "δεν ενδίδουν στα κόλπα του Ντενκτάς". Σε άλλο θέμα γράφει για την αντιπαράθεση ανάμεσα στα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για τα όσα αναφέρονται στην Ετήσια Εκθεση 1999 της Γενικού Ελεγκτή Χρυστάλλας Γιωρκάτζη.

Η "Σημερινή", με τον τίτλο "Μεγάλη απειλή", γράφει στο κύριο θέμα ότι η δημόσια υγεία τίθεται σε μεγάλο κίνδυνο, εξ αιτίας των άθλιων υγειονομικών συνθηκών που επικρατούν στα κοινοτικά σφαγεία και, αναφερόμενος σε δηλώσεις του Υγειονολόγου Μιχάλη Βωνιάτη, γράφει ότι μολυσματικές ασθένειες όπως είναι η βρουκέλλωση και ο ενδημικός τύφος μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο, όπως και η σαλμονέλλα. Αλλο θέμα είναι η εξαγγελθείσα για την προσεχή Τρίτη απεργία των δασκάλων και νηπιαγωγών, οι προειδοποιήσεις των καθηγητών για λήψη μέτρων, ενώ και οι φοιτητές έχουν οργανώσει εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για την ίδια ημέρα, καθώς και για την προσεχή Πέμπτη.

Ο "Φιλελεύθερος", στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Φόβος νέων τετελεσμένων", γράφει ότι διπλωματικοί κύκλοι έχουν εκφράσει την άποψη πως ενδέχεται η τουρκική πλευρά να προσπαθήσει να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα στο Κυπριακό και ότι η απόφαση Ντενκτάς να μην προσέλθει στις συνομιλίες, εάν δεν αναγνωρισθεί το ψευδοκράτος και αν δεν γίνουν αποδεκτές οι αξιώσεις του για συνομοσπονδία, εντάσσονται σε ένα γενικότερο σχέδιο με τελικό στόχο την "ενοποίηση" των κατεχομένων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, σε συνεργασία με την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) προχωρούν σύντομα σε αλλαγή όλων των λαμπτήρων στους δρόμους για εξοικονόμηση ενέργειας.

Στη "Χαραυγή" κύριο θέμα είναι συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας και, κάτω από τον τίτλο "Το ΑΚΕΛ έτοιμο να κυβερνήσει", γράφει ότι - όπως δήλωσε ο κ. Χριστόφιας - σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη ο εκσυγχρονισμός της κυπριακής κοινωνίας, κάτι όμως που δεν μπορεί να γίνει με τη σημερινή διακυβέρνηση του τόπου και ότι το κόμμα του είναι έτοιμο, σε συνεργασία και με άλλες πολιτικές δυνάμεις, να κυβερνήσει την Κύπρο. Αλλού γράφει για τις χθεσινές επαφές στη Λευκωσία του κ. Πόος και τις δηλώσεις του ότι ο κ. Ντενκτάς οφείλει να ερμηνεύσει σωστά τη θέληση των Τουρκοκυπρίων και να κατανοήσει ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα είναι προς όφελος και των Τουρκοκυπρίων.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "Sunday Mail" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Οι συνομιλίες για το παγκόσμιο κλίμα καταρρέουν", γράφει ότι απέτυχαν να καταλήξουν σε αποφάσεις χθες στην παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα και το "φαινόμενο του θερμοκηπίου", λόγω των διαφωνιών και της αντιπαράθεσης μεταξύ των χωρών της ΕΕ και των ΗΠΑ. Σε άλλο θέμα γράφει για τα τροχαία δυστυχήματα στην Κύπρο και ότι από τις 5 μέχρι τις 12 Νοεμβρίου σκοτώθηκαν δυο άτομα και άλλα 28 τραυματίσθηκαν σοβαρά σε 148 τροχαία δυστυχήματα που έγιναν στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

(ΣΣ: Η εφημερίδα "Πολίτης" δεν παραλήφθηκε στα γραφεία του ΚΥΠΕ.

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 26 November 2000 - 17:44:10 UTC