Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-10-23

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 23/10/2000 Οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και στην Κύπρο, η προσπάθεια τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών να προσεγγίσουν τη βάση "Ανδρέας Παπανδρέου" στην Πάφο και η αποχώρηση των ελληνικών δυνάμεων από τη ΝΑΤΟϊκή άσκηση "Ντέστιντ Γκλόρι" είναι πρωτοσέλιδο θέμα σε όλες τις κυπριακές εφημερίδες. Το Κυπριακό και οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, το Παλαιστινιακό και η Αραβική Σύνοδος Κορυφής, η κατάσταση στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), τα προβλήματα διαβητικών και οι νέοι κανονισμοί αξιολόγησης εκπαιδευτικών είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

Η "Αλήθεια", στο κύριο θέμα με τον τίτλο "Εθνική προτεραιότητα η λύση", γράφει ότι ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος δήλωσε χθες στην Πάφο, μετά τα εγκαίνια της αεροπορικής βάσης "Ανδρέας Παπανδρέου", πως η επίλυση του Κυπριακού είναι εθνική προτεραιότητα του Ελληνισμού και προϋπόθεση για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αλλο θέμα είναι τα δύο θανατηφόρα οδικά τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν το τελευταίο 48ωρο και στα οποία έχασαν τη ζωή τους ένα ζεύγος ηλικιωμένων στο ένα και μια 49χρονη μητέρα στο άλλο.

Η "Μάχη" έχει πρωτοσέλιδο θέμα την αποχώρηση των ελληνικών δυνάμεων από την άσκηση το ΝΑΤΟ και, κάτω από τον τίτλο "Ναυάγησε η ΝΑΤΟϊκή άσκηση Ντέστιντ Γκλόρι", γράφει ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος διέταξε την αποχώρηση των ελληνικών δυνάμεων και ζήτησε τη διακοπή της άσκησης με επιστολή που έστειλε στο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ λόρδο Ρόμπερτσον, επιρρίπτοντας ευθύνες στην προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, από την οποία "βλάπτεται η αποτελεσματικότητα και η αξιοπιστία του ΝΑΤΟ". Αλλού γράφει ότι έληξαν χθες οι εργασίες της Αραβικής Συνόδου Κορυφής για το Παλαιστινιακό, ενώ οι συγκρούσεις και το αιματοκύλισμα συνεχίζονται στη Δυτική Οχθη του Ιορδάνη και στη Λωρίδα της Γάζας.

Στον "Πολίτη" πρωτοσέλιδο θέμα είναι οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και στην Κύπρο και, με τον τίτλο "Ψυχρός πόλεμος", γράφει ότι οι ελπίδες για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν κράτησαν για πολύ και ότι οι Τούρκοι, με το κλείσιμο του τουρκικού εναέριου χώρου για τα ελληνικά αεροσκάφη που συμμετείχαν στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση "Ντέστιντ Γκλόρι", προκάλεσαν την οριστική αποχώρηση των ελληνικών δυνάμεων από την άσκηση, ενώ η τουρκική προκλητικότητα είχε συνέχεια και στην Κύπρο, όταν ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών επιχείρησε να προσεγγίσει το στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Πάφο. Σε άλλη θέση γράφει ότι η σημερινή συνεδρία του ΧΑΚ είναι ίσως μία από τις κρισιμότερες και όλοι περιμένουν σταθεροποίηση και άνοδο του Γενικού Δείκτη μετά την καθοδική πορεία της περασμένης εβδομάδας.

Η "Σημερινή", με τον τίτλο "Νέος εξευτελισμός", γράφει στο κύριο θέμα ότι με τις χθεσινές υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών στην περιοχή της αεροπορικής βάσης "Ανδρέας Παπανδρέου" επλήγη η αξιοπιστία του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και η κυριαρχία του κυπριακού κράτους και ότι ενώ είχαν εντοπισθεί και εγκλωβισθεί από τα ραντάρ της Εθνοφρουράς τόσο οι πύραυλοι όσο και τα αντιεροπορικά της βάσης "παρέμειναν βουβά", αφήνοντάς τα ανενόχλητα να πετούν σε χαμηλό ύψος πάνω από τη βάση και να παίρνουν φωτογραφίες. Σε άλλο θέμα γράφει για τις συσκευές μέτρησης σακχάρου που αγοράζουν οι διαβητικοί και που καθίστανται άχρηστες, γιατί οι ταινίες μέτρησης που αγοράζει η κυβέρνηση δεν ταιριάζουν με όλες τις συσκευές.

Στο "Φιλελεύθερο" πρωτοσέλιδο θέμα είναι επίσης οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι συνέπειες που έχουν οι τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων ημερών πάνω σ' αυτές και, κάτω από τον τίτλο "Υποτροπή με συνέπειες", γράφει ότι η Τουρκία επιλέγει, με τις συνεχείς προκλήσεις κατά τη διάρκεια της ΝΑΤΟϊκής άσκησης "Ντέστιντ Γκλόρι" και "παραμονές εξελίξεων στο Κυπριακό και την ΕΕ", τη δημιουργία έντασης, αφήνοντας νε εννοηθεί ότι είναι αποφασισμένη να φτάσει μέχρι και τη δημιουργία κρίσης. Σε άλλη θέση γράφει για τις τελικές αποφάσεις της ΟΕΛΜΕΚ για τους νέους κανονισμούς αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.

Η "Χαραυγή", στο κύριο θέμα με τίτλο "Η δήλωση Ανάν στέκει από μόνη της", γράφει ότι έφτασε χθες στην Κύπρο ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, ισχυριζόμενος ότι δεν κομίζει προτάσεις, ενώ, όταν του ζητήθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας να δώσει διευκρινίσεις για την εναρκτήρια δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν περί "πολιτικής ισότητας των δύο μερών", αρκέστηκε να πει ότι αυτή "στέκει από μόνη της" και ότι, όπως πιστεύει ο ίδιος, "είναι αρκετά ξεκάθαρη". Σε άλλη θέση γράφει ότι ο γνωστός Ελληνας τραγουδιστής Γιώργος Νταλάρας, στο πλάισιο των εορτασμών για τα 40χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας και για τα 40χρονα της εγκαθίδρυσης των διπλωματικών σχέσεων Κύπρου - Ρωσίας, θα δώσει δυο συναυλίες στη Μόσχα, στις 16 και 17 Νοεμβρίου 2000.

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΧ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 23 October 2000 - 16:06:20 UTC