Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-10-17

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 17/10/2000 Η χθεσινή πτώση του δείκτη στο ΧΑΚ, η έναρξη της άσκησης "Νικηφόρος", οι δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ, οι δύο τυχεροί Κύπριοι που κέρδισαν το ευρωπαϊκό λαχείο και το τζόκερ καθώς και η πιθανή ελευθεροποίηση των τιμών του τσιμέντου, είναι μερικά από τα θέματα που δεσπόζουν στις σημερινές εφημερίδες.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Πτωτική υστερία στο ΧΑΚ" αναφέρεται στη χθεσινή πτώση του δείκτη στο ΧΑΚ και γράφει πως, παρά τον πανικό που δημιουργήθηκε από την εξέλιξη αυτή, χρηματιστές μιλούν για ελκυστικότατη αγορά και αναμένουν σύντομα αύξηση της τάξης του 50% στις τιμές μετοχών. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως ο Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Νίκος Ρολάνδης και ο Πρόεδρος της Τσιμεντοποιίας Βασιλικού Πάνος Γαλανός άφησαν να εννοηθεί ότι στο προσεχές μέλλον είναι πιθανόν να ελευθεροποιηθούν οι τιμές των τσιμέντων.

Η "Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Κραχ με 5% πτώση", γράφει πως η χθεσινή πτώση του δείκτη ήταν η χειρότερη για φέτος και υποστηρίζει πως η κυβέρνηση έμεινε και χθες απαθής στις εξελίξεις, ενώ η Βουλή ζήτησε έρευνα για το περσινό "φούσκωμα" των τιμών. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως δύο Κύπριοι έγιναν εκατομμυριούχοι, ο ένας μετά την κλήρωση του Ευρωπαϊκού Λαχείου που του απέφερε 1,5 εκτατομμύριο λίρες και ο άλλος μετά την κλήρωση του τζόκερ που του απέφερε 1,6 εκατομμύρια λίρες Κύπρου.

Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "Οι 8 πληγές του Χρηματιστηρίου", γράφει ότι η διαρκής πτώση του δείκτη του ΧΑΚ μοιάζει με "πορεία στο βυθό χωρίς τέλος", ενώ σημειώνει πως το φαινόμενο αυτό δεν είναι ανεξήγητο αφού "οκτώ βαρύδια" που "σέρνει εκ γενετής το ΧΑΚ" το οδηγούν στη σημερινή κατάσταση. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην έναρξη της στρατιωτικής άσκησης "Νικηφόρος" και σημειώνει πως η ηγεσία της Εθνικής Φρουράς υπόσχεται να αξιοποιήσει στο μέγιστο το χρόνο που θα αφιερώσουν οι συμμετέχοντες στην άσκηση.

Η "Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Ναυάγιο το ΧΑΚ" γράφει πως το Χρηματιστήριο δέχθηκε χθες ισχυρό σοκ μετά την βουτιά που άδειασε τις τσέπες των μικρών επενδυτών, ενώ σημειώνει πως χθες βράδυ πραγματοποιηθήκε στο Υπουργείο Οικονομικών έκτακτη σύσκεψη. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως δημιουργείται κρίση στην ΟΕΛΜΕΚ μετά από απόφαση τριών μελών του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του προέδρου της Οργάνωσης των καθηγητών Ανδρέα Σταύρου.

"Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Ποινικές ευθύνες για το ΧΑΚ" σημειώνει ότι "διαστάσεις πανικού έχει πάρει η κατάσταση στο Χρηματιστήριο, όπου κανένα μέτρο ή εξαγγελία δεν φαίνεται να συγκινεί τους απελπισμένους επενδυτές", αναφέρεται σε φόβους και για κοινωνικές ακόμη σταθεροποιήσεις και προσθέτει ότι η Βουλή θέτει και θέμα ερευνητικής επιτροπής. Σε άλλο σημείο γράφει ότι ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος κατέθεσε χθες στοιχεία ενώπιον των ανακριτών της Αστυνομίας σχετικά με τις καταγγελίες του για συνωμοσία εις βάρος του.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "ΧΑΚ: Μαύρη Δευτέρα" γράφει ότι "μαύρη Δευτέρα ήταν για τη μεγάλη μάζα των επενδυτών και η χθεσινή μέρα στο Χρηματιστήριο" και παραθέτει δηλώσεις του Προέδρου της Λαϊκής Τράπεζας Κίκη Λαζαρίδη ότι ευτυχώς ο μέσος επενδυτής δεν έχει αντιληφθεί ακόμη ότι έχασε τα χρήματά του. Σε άλλο σημείο γράφει ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση της ΑΜΕΡ που διεξήχθη από τις 20 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 6 Οκτωβρίου, το ΑΚΕΛ διατηρεί "σαφές και σταθερό" προβάδισμα έναντι του ΔΗΣΥ.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" υπό τον τίτλο "Οι τιμές των μετοχών πέφτουν ενώ ο πανικός μονιμοποιείται", αναφέρεται και αυτή στο θέμα του Χρηματιστηρίου και προβάλλει τη δήλωση του Προέδρου της Λαϊκής Τράπεζας ότι "πληρώνουμε λάθη του παρελθόντος". Σε άλλο σημείο παραθέτει χθεσινές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μιχάλη Παπαπέτρου ότι δεν υπάρχει νόμος της Δημοκρατίας που να απαγορεύει τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ, καθόσον και οι Τ/Κ είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

(ΚΥΠΕ/ΚΣ/ΓΓ/ΜΑ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 17 October 2000 - 6:24:03 UTC