Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-10-16

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 16/10/2000 Η αναμενόμενη σημερινή σύνοδος για το Μεσανατολικό, οι πληροφορίες ότι οι Τούρκοι ξεπουλούν σε ξένους Ε/κ περιουσίες στα κατεχόμενα, η ενέργεια των Αμερικανών να ζητήσουν άδεια από τη Δημοκρατία για δέσμευση χώρου δυτικά της Κύπρου για στρατιωτικές ασκήσεις, τα αποτελέσματα δημοσκόπησης για τους παρόντες βουλευτές και η κατάσταση στο Χρηματιστήριο είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Παγκόσμια αγωνία για τη σύνοδο" αναφέρεται στο Μεσανατολικό και γράφει ότι ο Παλαιστίνιος ανώτατος αξιωματούχος και βασικός διαπραγματευτής με το Ισραήλ Ναμπίλ Σάαθ δήλωσε πως η σύνοδος του Σαρμ ελ Σεϊχ, που αναμένεται να αρχίσει σήμερα, μπορεί να μην πραγματοποιηθεί αν δεν υπάρξει συμφωνία για τα θέματα που θα συζητηθούν. Αλλού παραθέτει δηλώσεις του Υπουργού Αμυνας Σωκράτη Χάσικου ότι οι Αμερικανοί έχουν ζητήσει άδεια για να δεσμεύσουν χώρο δυτικά της Κύπρου όπου τα αεροπλανοφόρο Τζορτζ Ουάσινγκτον θα κάνει ασκήσεις.

"Το Θάρρος" κάτω από τον τίτλο "Υστατη ελπίδα στους Αραφάτ - Μπαράκ" αναφέρεται και αυτή στο Μεσανατολικό και γράφει ότι είναι πιθανή η συμμετοχή και της Ρωσίας στη σημερινή σύνοδο κορυφής στην Αίγυπτο, στην οποία θα πάρουν μέρος, εκτός από τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και άλλοι. Σε άλλο σημείο παραθέτει δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος εκφράζει την πεποίθηση ότι ο ΔΗΣΥ θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Οι καλύτεροι ανά επαρχία" παραθέτει τα αποτελέσματα δημοσκόπησης για τους βουλευτές που εκτελούν καλύτερα τα καθήκοντά τους και σημειώνει ότι πρώτοι ανά επαρχία σύμφωνα με τους ερωτηθέντες είναι οι Ανδρέας Χρίστου, Τάσσος Παπαδόπουλος, Κίκης Γιάγκου, Νίκος Πιττοκοπίτης, Θάσος Μιχαηλίδης και Δημήτρης Χριστόφιας. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Μιχάλη Παπαπέτρου, ο οποίος μιλούσε χθες σε εκδήλωση στη Δερύνεια, οι θέσεις της Ε/κ πλευράς που αφορούν την αποστρατικοποίηση και την ιδιοκτησία περιουσιών, κερδίζουν έδαφος.

"Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Εκτός ελέγχου το ΧΑΚ" σημειώνει ότι, "υπό τη σκιά του εφιάλτη της ελεύθερης πτώσης που σημείωσε ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΚ τις προηγούμενες μέρες, αρχίζει σήμερα η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και προσθέτει ότι "αμηχανία και σύγχυση διακατέχει το επενδυτικό κοινό". Σε άλλο σημείο σημειώνει ότι "κοινό μυστικό αποτελούν οι εμπορικές συναλλαγές Τούρκων και Ελληνοκυπρίων στα Κοκκινοχώρια που γειτνιάζουν με τη νεκρή ζώνη και βρίσκονται στο έδαφος των Βρετανικών Βάσεων".

Στο "Φιλελεύθερο" πρωτοσέλιδη είδηση είναι η πώληση ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα σε ξένους και, όπως γράφει η εφημερίδα κάτω από τον τίτλο "Ξεπουλούν τα πάντα", οι Τούρκοι "βγάζουν στο σφυρί" τις περιουσίες αυτές από την Κυρήνεια μέχρι την Καρπασία και τις πωλούν "σε τιμές ευκαιρίας", ενώ παράλληλα με τις παράνομες πωλήσεις οι Τούρκοι δωρίζουν σπίτια σε ξένους παράγοντες και κυρίως σε Αγγλους και Ιταλούς βουλευτές. Αλλο θέμα είναι η πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να καθιερώσει πανεπιστημιακές σπουδές εξ αποστάσεως και να λειτουργήσει Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Η "Χαραυγή", με τον τίτλο "Ελπίδα ειρήνης", γράφει στο κύριο θέμα ότι σήμερα αρχίζει στο Σαρμ ελ - Σεϊχ η παλαιστινο - ισραηλινή συνάντηση κορυφής ανάμεσα στους ηγέτες των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών με την ελπιδα να τερματισθεί η κρίση που στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 120 ανθρώπους, ενώ άλλοι 1500 τραυματίσθηκαν. Αλλού γράφει για το πολιτικό συνέδριο που διοργάνωσε χθες και προχθές ο "Αντένα" και όπου ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας υποστήριξε λύση του Κυπριακού μέσω συνομιλιών, τονίζοντας όμως ότι είναι σημαντικό "να ξεκαθαρίσει η βάση του διαλόγου".

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΝΜΑ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 16 October 2000 - 15:04:28 UTC