Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-09-05

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 05/09/2000 Οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και το παρασκήνιο ενόψει της έναρξης του τέταρτου γύρου που αρχίζει στις 12 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα. Αλλά θέματα που απασχολούν τις κυπριακές εφημερίδες είναι η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου στα κατεχόμενα, η αντιδικία μεταξύ του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου και του βουλευτή ΔΗΚΟ της Πάφου Νίκου Πιττοκοπίτη για τις Κυπριακές Αερογραμμές και για παρεμβάσεις σε θέματα προσλήψεων, η κρίση στην Εκκλησία, η χθεσινή κηδεία στα κατεχόμενα του 13χρονου Τουρκοκύπριου Κεμάλ Σαράτζογλου και η υπόθεση με τις ερυθροποιητίνες.

Η "Αλήθεια" στο πρωτοσέλιδο θέμα με τίτλο "Λάθος η αποχή από το διάλογο" γράφει ότι η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία της Κύπρου συμφωνούν με την επισήμανση του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να επιμείνει στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού και ότι - όπως είπε ο κ. Σημίτης - "το να σηκωθούμε να φύγουμε θα είναι η χειρότερη υπηρεσία που μπορούμε να προσφέρουμε". Σε άλλη είδηση γράφει για τη χθεσινή απόπειρα ληστείας περιπτερά στη Λεμεσό και για το "θαρραλέο" τρόπο με τον οποίο ο περιπτεράς αφόπλισε τον επίδοξο ληστή, τρέποντάς τον σε φυγή.

Στη "Μάχη" κύριο θέμα είναι η αντιδικία μεταξύ του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου και του βουλευτή ΔΗΚΟ της Πάφου Νίκου Πιττοκοπίτη και, κάτω από τον τίτλο "Διμέτωπος 'καβγάς'", γράφει ότι "οξύνεται η αντιπαράθεση ανάμεσά τους και ανάμεσα στον κ. Πιττοκοπίτη και τη Διοίκηση των Κυπριακών Αερογραμμών, παρά το ότι ο κ. Νεοφύτου 'απαξίωσε' να απαντήσει στον κ. Πιττοκοπίτη". Σε άλλη θέση γράφει για την έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως Ηλιάνας Νικολάου για το 1999 και για αναφορές της στο "σκάνδαλο με τις ερυθροποιητίνες που ταλάνισε τον Απρίλιο του 1999 την κυπριακή κοινωνία" και ότι η υπόθεση "βαίνει προς κουκούλωμα", χωρίς να έχει προσαχθεί κανείς μέχρι τώρα ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Το σχέδιο ντε Σότο" γράφει ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλβαρο ντε Σότο θα χρησιμοποιήσει στον τέταρτο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών νέα μέθοδο με την υποβολή συγκεκριμένων ιδεών σε θέματα που οι θέσεις των δυο πλευρών αποκλίνουν σοβαρά και αρχίζοντας με το θέμα της διακυβέρνησης. Αλλο θέμα, που συνοδεύεται από έγχρωμες φωτογραφίες του εσωτερικού της εκκλησίας της Παναγίας του Τράχωνα, είναι η λεηλασία και γενικά η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου στα κατεχόμενα.

Στη "Σημερινή" πρωτοσέλιδη είδηση είναι η ποιότητα του πόσιμου νερού και, με τον τίτλο "Πίνουμε αργό θάνατο", η εφημερίδα γράφει ότι, σύμφωνα με έκθεση των υγειονομικών υπηρεσιών, μεγάλος αριθμός πηγών και γεωτρήσεων, απ' όπου υδρεύεται η Κύπρος, είναι μολυσμένες και το νερό τους είναι "ακατάλληλο μέχρι και επικίνδυνο" για πόση. Σε άλλη θέση γράφει για την έλευση στην Κύπρο κλιμακίου του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος των ελλαδικών τελωνείων, την ερχόμενη εβδομάδα, για διερεύνηση της υπόθεσης λαθρεμπορίου τσιγάρων σε συνεργασία με τις αντίστοιχες κυπριακές Αρχές.

"Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Συντονισμός μεσολαβητών" γράφει ότι κλιμακώνονται στη Νέα Υόρκη οι ζυμώσεις για το Κυπριακό ενόψει του νέου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών και οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ και της Βρετανίας θα έχουν εντός της εβδομάδας σύσκεψη με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αλβαρο ντε Σότο με στόχο το συντονισμό και την οριστικοποίηση της μεθοδολογίας που θα ακολουθηθεί. Σε άλλο σημείο γράφει ότι σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, ο τομέας των επιτοκίων οδηγείται σε ελευθεροποίηση από την 1η Ιανουαρίου 2001.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Κυπριακό: Αβεβαιότητα - Απαισιοδοξία" γράφει ότι "αβεβαιότητα και απαισιοδοξία είναι τα δύο στοιχεία που χαρακτηρίζουν την κατάσταση αναφορικά με τον τέταρτο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, ο οποίος αναμένεται να αρχίσει στη Νέα Υόρκη στις 12 Σεπτεμβρίου". Αλλού σημειώνει ότι σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος αναμένεται να ζητήσει τη βοήθεια και την "παρέμβαση" του Αρχιεπισκόπου Αθηνών για να αποφευχθεί ένα ενδεχόμενο σχίσμα στην Εκκλησία της Κύπρου.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" υπό τον τίτλο "Εκατοντάδες άτομα παραβρέθηκαν στην κηδεία του Κεμάλ", αναφέρεται στη χθεσινή κηδεία στα κατεχόμενα του 13χρονου Τουρκοκύπριου Κεμάλ Σαράτζογλου, ο οποίος έχασε τη μάχη με τη λευχαιμία στο Λονδίνο την περασμένη Τετάρτη. Σε άλλο σημείο γράφει ότι τρία νέα περιστατικά του ιού του AIDS εντοπίστηκαν κατά τον Αύγουστο στην Κύπρο, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των ατόμων που φέρουν τον ιό σε 350, από τα οποία 210 είναι Κύπριοι και 140 ξένοι.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΝΜΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 5 September 2000 - 6:24:07 UTC