Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-07-23

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

ΚΥΠΕ - 23/7/2000 Οι εξελίξεις σχετικά με το θέμα των διαρροών και οι αντιδράσεις των ηγετών των πολιτικών κομμάτων σε δηλώσεις του Προέδρου που άφηναν αιχμές εναντίον τους και οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες που επαναρχίζουν αύριο στη Γενεύη, η ταυτοποίηση των οστών με τη μέθοδο του DNA και η αναγνώριση ενός ακόμα από τα θύματα της τουρκικής εισβολής του 1974, το ενδεχόμενο νέου καύσωνα και οι διορισμοί στα Διοικητικά Συμβούλια Ημικρατικών Οργανισμών είναι μερικά από τα θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η "Αλήθεια", στο κύριο θέμα με τίτλο "Ολοι στη Γενεύη, πλην ΔΗΚΟ", γράφει ότι μετά τις εξηγήσεις που δόθηκαν χθες από τον Πρόεδρο Κληρίδη σχετικά με τις προχθεσινές του δηλώσεις προς τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τις διαρροές εγγράφων και πληροφοριών, που αφορούν το περιεχόμενο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, όλα τα κόμματα αποφάσισαν να συνοδεύσουν τον Πρόεδρο στη Γενεύη για τη συνέχιση των συνομιλιών, εκτός από το ΔΗΚΟ. Αλλού γράφει ότι αναγνωρίστηκαν, με τη μέθοδο του DNA, τα λείψανα του Σωτήρη Προύση που σκοτώθηκε στη μάχη του αεροδρομίου Λευκωσίας το 1974 και που θα ταφεί την ερχόμενη Τετάρτη στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.

Η "Μάχη", υπό τον τίτλο "Πώς επροδόθη η Κύπρος μας στο Πολεμικό Συμβούλιο της Ελλάδας", αναφέρεται στα γεγονότα του 1974. Σε άλλη θέση γράφει για το ενδεχόμενο νέου καύσωνα στην Κύπρο από τη Δευτέρα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, σημειώνοντας ότι θερμές αέριες μάζες προερχόμενες από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική θα αρχίσουν να επηρεάζουν την περιοχή από τη Δευτέρα.

Ο "Πολίτης" έχει πρωτοσέλιδη είδηση, με τον τίτλο "Κληρίδης προς Χριστόφια - Θέλω στήριξη", τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που έγιναν τις τρελευταίες ημέρες για να πεισθεί το ΑΚΕΛ να στηρίξει τον Πρόεδρο Κληρίδη, ενόψει των επερχόμενων κρίσιμων εξελίξεων στο Κυπριακό. Σε άλλο θέμα γράφει για "την έντονη αποδοκιμασία και τη βαθειά λύπη" της Κίνησης Πολιτών για Ιση Συμμετοχή στην Πολιτική και στα Κέντρα Λήψης Αποφάσεων, για το ότι δεν συμπεριλαμβάνεται καμμιά γυναίκα σε προεδρία ημικρατικού οργανισμού, μετά και τους τελευταίους διορισμούς.

Η "Σημερινή", κάτω από τον τίτλο "Τα παιδία παίζει...", γράφει ότι ενώ οι Τούρκοι και οι άλλοι ξένοι ετοιμάζουν σχέδια και "πολύπλοκα συνταγματικά σενάρια που αφήνουν ανοικτές τις πόρτες σε συνομοσπονδιακή λύση" και λίγες μόνον ώρες πριν από την έναρξη της νέας φάσης των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, η πολιτική ηγεσία στην Κύπρο "περί άλλων τυρβάζει" και αναφέρεται στα όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες για το θέμα των "διαρροών". Σε άλλη θέση γράφει για την αρνητική πορεία του ΧΑΚ και τις επιπτώσεις "σε σημανικό βαθμό" που έχει και στην κτηματαγορά.

Στο "Φιλελεύθερο" πρωτοσέλιδη είδηση είναι επίσης οι εξελίξεις στο Κυπριακό και στο θέμα των "διαρροών". Κάτω από τον τίτλο "Δίνουν τόπο στην οργή", γράφει ότι με τις εξηγήσεις που έδωσε ο Πρόεδρος Κληρίδης επήλθε τελικά κατευνασμός των αντιδράσεων των πολιτικών κομμάτων που συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο και ότι όλοι αποφάσισαν τελικά να συνοδεύσουν τον κ. Κληρίδη στη Γενεύη, εκτός από το ΔΗΚΟ. Αλλη είδηση αναφέρεται στις μειώσεις τελών της ΑΤΗΚ τόσο στην κινητή όσο και στη σταθερή τηλεφωνία για κλήσεις προς το εξωτερικό, ενώ τα τέλη εσωτερικού θα αυξηθούν "στο πλαίσιο της αναϊσορρόπησης".

Η "Χαραυγή", με τον τίτλο "Ανακάλεσε ο Κληρίδης", γράφει στο κύριο θέμα πως με τη χθεσινή ανακοίνωσή του ο κ. Κληρίδης "ανακαλεί έμμεσα τις σοβαρές αιχμές που άφηνε εναντίον τους για διαρροές σχετικά με το έγγραφο ντε Σότο και τις θέσεις που αναμένεται να καταθέσει η δική μας πλευρά" και έτσι οι πολιτικοί αρχηγοί όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, εκτός από το ΔΗΚΟ, θα τον συνοδεύσουν στη Γενεύη. Σε άλλη θέση γράφει για την αύξηση του πληθωρισμού στην Κύπρο και ότι "αναμένεται να υπερτριπλασιασθεί φέτος σε σχέση με το 1999".

Η αγγλόφωνη "Sunday Mail" γράφει στην πρώτη σελίδα και κάτω από μεγάλη έγχρωμη φωτογραφία στην οποία παρουσιάζονται δυο αγγούρια - ένα ίσιο και ένα καμπυλωτό - ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να θέσει ορισμένα κριτήρια για την εξαγωγή λαχανικών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έτσι ώστε να πληρούνται οι όροι εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Σύμφωνα με τους κανονισμούς αυτούς, "το ύψος της καμπύλης των αγγουριών δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 10% του ολικού μήκους του λαχανικού". Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Γενική Εισαγγελία έχει αρκετά στοιχεία τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για στοιχειοθέτηση υπόθεσης εναντίον του Συνταγματάρχη Λοϊζου Φεσά, σχετικά με την υπόθεση "παραστρατιωτικού επιτελείου".

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΑΓ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 23 July 2000 - 7:24:06 UTC