Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-07-22

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 22/7/2000 Η επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας στους πολιτικούς αρχηγούς σε σχέση με το θέμα των διαρροών και οι αντιδράσεις που αυτή προκάλεσε, η χθεσινή "βουτιά" του δείκτη στο ΧΑΚ, ο διορισμός νέων συμβουλίων ημικρατικών οργανισμών, οι εξελίξεις σε ότι αφορά την υπόθεση του "παραστρατιωτικού επιτελείου" και οι ανησυχίες των αρμόδιων αρχών για την εισαγωγή στην Κύπρο ναρκωτικών χαπιών από αλλοδαπούς είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Εξοργισμένος ο Κληρίδης" ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι έξω φρενών λόγω της διαρροής τόσο των αποσπασμάτων από τις ιδέες - ερωτήσεις που υπέβαλε ο Αλβαρο ντε Σότο όσο και των απαντήσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς στις θέσεις αυτές. Αλλού αναφέρει ότι διορίστηκαν τελικά χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο τα νέα διοικητικά συμβούλια και των 15 ημικρατικών οργανισμών, οι θητείες των οποίων λήγουν στις 31 Ιουλίου.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Βουτιά στο κενό το ΧΑΚ" αναφέρει ότι βουτιά έκαμε χθες ο δείκτης στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου ενώ σημαντικά περιορισμένος ήταν ο όγκος συναλλαγών. Σε άλλο θέμα σημειώνει ότι στα χέρια του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς βρίσκεται από χθες ο ανακριτικός φάκελος του Συνταγματάρχη Λοϊζου Φεσσά, σε βάρος του οποίου αναμένεται να καταχωρηθεί ποινική δίωξη για τη γνωστή υπόθεση ύπαρξης παραστρατιωτικού επιτελείου στην Εθνική Φρουρά, το οποίο όπως αποδείχθηκε αργότερα ήταν αποτέλεσμα φαντασιώσεων.

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο "Υποχώρησε το πάτωμα" ότι ούτε το πράσινο φως της Σοφοκλέους για εισδοχή της Τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριο Αθηνών έσωσε τους άμοιρους και ανυπεράσπιστους επενδυτές, οι οποίοι είδαν χθες το δείκτη να κάνει βουτιά και να κατεβαίνει στις 399 μονάδες. Αλλού αναφέρει ότι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες διατυπώνουν κατηγορίες ότι η Κύπρος έχει γίνει χώρος λαθρεμπορίου ακόμα και όπλων αφού σύμφωνα με πληροφορίες που διαβιβάζονται στις αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας περιορισμένος αριθμός υπεράκτιων εταιρειών επιδίδονται σε τέτοιου είδους δραστηριότητες.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Περίπλοκα σενάρια" γράφει ότι συνταγματικά σενάρια ψάχνει ο ΟΗΕ με τη βοήθεια των Αγγλοαμερικανών με στόχο τη δημιουργία κοινού εδάφους κυρίως επί του συνταγματικού σε αυτό το γύρο των συνομιλιών και το σταδιακό "πάντρεμα" της ομοσπονδίας και της συνομοσπονδίας. Σε άλλο θέμα σημειώνει ότι τον κώδωνα του κινδύνου από τα ναρκωτικά και ιδιαίτερα τα σκληρά - συνθετικά "Ρόλεξ" και "Εκσταση" έκρουσε πάλι χθες ο Διοικητής της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών Χριστάκης Κατσικίδης καλώντας το κοινό να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια και συμπαράσταση στην Αστυνομία για την καταπολέμηση της κοινωνικής αυτής μάστιγας.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο "Πυροδοτείται κρίση" ότι κρίση πυροδοτείται στο εσωτερικό μέτωπο παραμονές της έναρξης της νέας φάσης των συνομιλιών αφού επιστολή που έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς τους πολιτικούς ηγέτες, με την οποία θέτει επί τάπητος θέμα διαρροών προς τον Τύπο, προκάλεσε ήδη σοβαρές αντιδράσεις, που δεν αποκλείεται να επηρεάσει τη μετάβασή τους στη Γενεύη. Αλλού αναφέρει ότι ζωική ασθένεια η οποία είναι σε θέση να θερίσει όλα τα γαλακτοφόρα ζώα προσέβαλε αιγοπρόβατα και άλλα ζώα στην περιοχή του Εβρου με αποτέλεσμα να τεθούν σε συναγερμό όχι μόνο οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και της ΕΕ.

Στη "Χαραυγή" κύριο θέμα είναι το Κυπριακό και οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και, κάτω από τον τίτλο "ΑΚΕΛ: Ποτέ λύση εκτός ψηφισμάτων ΟΗΕ", γράφει για τις θέσεις του ΑΚΕΛ, όπως διατυπώθησαν σε απόφαση της Ολομέλειας της Κεντρικής του Επιτροπής χθες, ότι η κυβέρνηση πρέπει να υπερασπισθεί τις αρχές λύσης του προβλήματος όπως διατυπώνονται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις Συμφωνίες Κορυφής και να αναλάβει για το σκοπό αυτό πρωτοβουλίες στο εξωτερικό. Αλλού γράφει για τις αντιδράσεις των Οικολόγων στη διάνοιξη δρόμου από τα "Λουτρά της Αφροδίτης" στη "Φοντάνα Αμορόζα", στην περιοχή Ακάμα.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" έχει πρώτο θέμα την κατάσταση στο ΧΑΚ και γράφει ότι οι μετοχές έχουν φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 μηνών, με το Γενικό Δείκτη να κατεβαίνει στις 399,27 μονάδες κατά τη χθεσινή διαπραγμάτευση τίτλων. Σε άλλο θέμα γράφει για την προσαγωγή στο Επαρχιακό Δικαστήριο χθες τριών τουριστών για κατοχή κάνναβης και χαπιών "Εκσταση" και ότι είναι αυξημένα τα περιστατικά παράνομης κατοχής ναρκωτικών, κυρίως από ξένους επισκέπτες, στην περιοχή Αγίας Νάπας κατά τους τελευταίους μήνες.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Επενδυτική", με τον τίτλο "Εχει βάθος ακόμα ο 'πάτος' του ΧΑΚ", γράφει ότι η πτώση στο Χρηματιστήριο συνεχίζεται παρά την ένταξη της Τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών και ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, δεν είναι μακρυά η ημέρα που ο Γενικός Δείκτης θα πέσει κάτω και από τις 350 μονάδες. Σε άλλη θέση γράφει ότι η Τράπεζα Κύπρου θα προχωρήσει σε δημόσια εγγραφή στο Χρηματιστήριο Αθηνών περί τα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου και στη συνέχεια θα αρχίσει η διαπραγμάτευση των τίτλων της.

Η εβδομαδιαία "Οικονομική", στο κύριο της θέμα και κάτω από τον τίτλο "Κρύβουν το ρευστό", γράφει ότι οι επενδυτικές εταιρείες διαθέτουν γύρω στα 300 εκατομμύρια λίρες σε μετρητά, ενώ οι υπό ένταξη στο ΧΑΚ εταιρείες κατακρατούν 750 εκατομμύρια λίρες και με την απουσία των λεγόμενων "θεσμικών επενδυτών" ο δείκτης στο Χρηματιστήριο οδηγείται σε επίπεδα κάτω των 400 μονάδων. Σε άλλη είδηση γράφει ότι η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, με βάση πρόσφατη νομοθεσία, προχωρεί στη σύνταξη "μαυροπίνακα" σε ηλεκτρονική μορφή, όπου θα καταγράφονται όσοι επανειλημμένα εκδίδουν ακάλυπτες επιταγές.

Ο "Νέος Τύπος", στο κύριο θέμα που συνοδεύεται από φωτογραφία και ένα μεγάλο βέλος που δείχνει προς τα κάτω και με τον τίτλο "Τρύπησαν και οι 400 μονάδες", γράφει πως με τη χθεσινή πτώση του Γενικού Δείκτη στο ΧΑΚ αυξάνονται οι επενδυτές της κατηγορίας των "χαμένων" και ότι η πτωτική τάση έχει πλέον λάβει "ενδημικές διαστάσεις" αφού τίποτα δεν φαίνεται ικανό να την σταματήσει. Σε άλλο θέμα γράφει για την επικείμενη υποβολή αίτησης του "Φιλελεύθερου" για ένταξή του στο ΧΑΚ και για τη συνεργασία του με τον εκδοτικό οργανισμό "Λαμπράκη".

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΚ/ΡΑΓ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 22 July 2000 - 6:24:13 UTC