Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-07-06

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 06/07/2000 Η χθεσινή έναρξη του τρίτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών και οι σχετικές δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ, του ειδικού του συμβούλου για το Κυπριακό και του Τ/Κ ηγέτη, οι εξελίξεις στα Στροβίλια, ο καύσωνας που επικρατεί στην Κύπρο, η τιμή των καυσίμων και η εξαγγελία κινητοποιήσεων από συνδικαλιστικές οργανώσεις για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Τέσσερα θέματα στην ατζέντα της Γενεύης" γράφει ότι "με προτάσεις και ιδέες των Ηνωμένων Εθνών θα επιστρέψουν στην Κύπρο ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς όταν θα συμπληρωθεί η παρούσα φάση του τρίτου γύρου των συνομιλιών στη Γενεύη". Σε άλλο σημείο παραθέτει χθεσινή δήλωση του Υπουργού Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις στα Στροβίλια ότι "ισχύει το casus belli έναντι οποιασδήποτε απειλής για την Κύπρο".

"Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Καίνε τα καύσιμα" γράφει ότι "στα ύψη θα φτάσουν εκτός απροόπτου από σήμερα το απόγευμα οι τιμές των καυσίμων, αυτή τη φορά οριστικά και με τη σύμφωνο γνώμη της Βουλής" και προβλέπει αυξήσεις κατά δύο με τρία σεντ το λίτρο. Αλλού αναφέρεται στην κατάσταση στα Στροβίλια και σημειώνει ότι οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις προέβησαν χθες σε νέες προκλήσεις τοποθετώντας δύο σημαίες, μια της Τουρκίας και μια του ψευδοκράτους στο οδόφραγμα, τις οποίες υπέστειλαν αργότερα.

Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Ντεκτάς με κρυφά χαρτιά" γράφει ότι με έγγραφο 15 σημείων εμφανίστηκε χθες στην έναρξη των συνομιλιών ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς "ξεκαθαρίζοντας ότι σκοπεύει να συζητήσει σοβαρά". Η εφημερίδα προσθέτει ωστόσο ότι "κανείς δεν μπορεί να κάνει λόγο για προοπτικές προόδου" με δεδομένες τις τουρκικές θέσεις. Σε άλλο σημείο σημειώνει ότι πέντε πρόσωπα έχασαν τη ζωή τους, 23 τραυματίστηκαν σοβαρά και άλλα 50 ελαφρά την εβδομάδα που έληξε στις 25 Ιουνίου σε συνολικά 155 τροχαία δυστυχήματα.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Διπλό κτύπημα" γράφει ότι "τη στιγμή που ο Αλβαρο ντε Σότο εξήγγελλε από τη Γενεύη την προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών να προβούν σε τεχνητές μαλάξεις επί των συνομιλιών προκειμένου να τις κρατήσουν στη ζωή και να τις σώσουν από την τουρκική αδιαλλαξία, ο Ακης Τσοχατζόπουλος τόνισε από το βήμα της ελληνικής Βουλής ότι 'το πάγωμα του διαλόγου και της διαδικασίας επαναπροσέγγισης με την Τουρκία είναι μονόδρομος'". Αλλού γράφει ότι με απόφαση της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής, ανοίγει ο δρόμος για την εισαγωγή των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών στο Χρηματιστήριο.

"Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Ο Ανάν μιλά για 'νότο'" γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ δήλωσε μετά τις χωριστές συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς ότι έκανε έκκληση προς τις δύο πλευρές να κρατήσουν χαμηλούς τόνους στη διάρκεια των εκδηλώσεων για την εισβολή και μίλησε για "νότο", εννοώντας τις ελεύθερες περιοχές. Σε άλλο σημείο γράφει ότι σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκου Κόση "εντείνονται τα αστυνομικά μέτρα στη Λεμεσό για αποτροπή νέου κύκλου αίματος".

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Γεφυρωτικές ιδέες από ΟΗΕ" γράφει ότι τα Ηνωμένα Εθνη εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να γεφυρώσουν τις διαφορές των δύο πλευρών όπου παραστεί ανάγκη και αναφέρει ότι η Γραμματεία του ΟΗΕ "νίπτει τας χείρας της αφού ουσιαστικά έχει αποδεκτεί την πρόκληση Ντενκτάς να αποχωρήσει από τις συνομιλίες". Προβάλλει τις κινητοποιήσεις των επτά συνδικαλιστικών οργανώσεων που τάσσονται εναντίον του "κουτσουρέματος" της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής και οι οποίες περιλαμβάνουν πορεία διαμαρτυρίας στις 13 Ιουλίου.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" υπό τον τίτλο "Ο Ανδρέας έρχεται σπίτι σε ένα μήνα" γράφει ότι ο 6χρόνος Ανδρέας Βασιλείου, ο οποίος υπεβλήθη σε ειδική θεραπεία κατά της λευχαιμίας στις ΗΠΑ, ανταποκρίνεται θετικά και σύμφωνα με το γιατρό του αναμένεται να επιστρέψει στην Κύπρο σε ένα μήνα. Αναφέρει ότι 26 χρόνια μετά την εισβολή, έχει καταρτιστεί επίσημα κατάλογος των αγνοουμένων που καταγράφει 1.489 άτομα ως αγνοούμενους και δεν περιλαμβάνει τα 126 άτομα των οποίων οι φάκελοι δεν κατατέθηκαν στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 6 July 2000 - 6:24:14 UTC