Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-07-03

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 3/07/2000 Οι εφημερίδες σήμερα προβάλλουν τις δηλώσεις στις οποίες προέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης κατά την αναχώρησή του χθες για την Αθήνα. Αλλα θέματα που απασχολούν τα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου είναι η προκλητική μετακίνηση θέσεων των κατοχικών στρατευμάτων στα Στροβίλια, οι επικείμενες εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό και η πτώση του Γενικού Δείκτη Τιμών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ).

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Προειδοποίηση Κληρίδη προς ΟΗΕ" αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη ότι είναι καθήκον των Ηνωμένων Εθνών να επανορθώσουν αυτό που έγινε στην περιοχή των Στροβιλιών, όπου τα τουρκικά στρατεύματα μετακίνησαν τις θέσεις τους. Γράφει ότι οι δυνάμεις των Βρετανικών Βάσεων έχουν πάρει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στα Στροβίλια και έχουν απαγορεύσει σε οποιοδήποτε άτομο και τηλεοπτικά συνεργεία να πλησιάσουν την περιοχή, φοβούμενοι ότι οι Τούρκοι θα δημιουργήσουν επεισόδια.

Το "Θάρρος" υπό τον τίτλο "Προσφυγή στον ΟΗΕ" γράφει ότι η κυπριακή κυβέρνηση μελετά θέμα προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας για καταγγελία της νέας προκλητικής ενέργειας του Αττίλα στα Στροβίλια. Η προσφυγή θα κατατεθεί μόλις ο Πρόεδρος Κληρίδης διαπιστώσει κατά τις ιδιαίτερες συνομιλίες που θα έχει στη Γενεύη τις επόμενες ημέρες. Γράφει ότι ο Παναγιώτης Σάββα Παναγιώτου, 28 ετών, από το Μαζωτό, σκοτώθηκε σε οδικό δυστύχημα την ημέρα των αρραβώνων του.

Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Αποφάσεις για τομές" γράφει ότι ενώ η Αθήνα και η Λευκωσία θα αναζητήσουν σήμερα στη συνάντσηη στο Μαξίμου φόρμουλα συντονισμού, ώστε να αμβλύνουν τις διαφορές που είναι εμφανείς σε ζητήματα τακτικής στο Κυπριακό, είναι σίγουρο ότι θα μελετηθούν και τρόποι αντίδρασης στην τουρκική αδιαλλαξία, η οποία παρουσιάζεται τις τελευταίες ημέρες ιδιαίτερα οξυμένη. Γράφει ότι το συσσωρευμένο οικονομικό κόστος από την παράνομη κατοχή Ε/κ περιουσιών από τους Τούρκους φθάνει τα 3 δισ. λίρες, ενώ με τη μέθοδο της απογραφής ξεπερνά τα 6,8 δισ. λίρες.

Η "Σημερινή" υπό τον τίτλο "Απόγνωση στο ΧΑΚ" γράφει ότι η συνεχιζόμενη πτώση του Γενικού Δείκτη Τιμών του ΧΑΚ προσλαμβάνει διαστάσεις πανικού και ότι απογοητευμένοι επενδυτές σπεύδουν να πωλήσουν τις μετοχές τους για να αποφύγουν νέα πτώση του Δείκτη. Γράφει ότι το προσωπικό των Τραπεζών Αίματος των κρατικών νοσοκομείων περνά μέρες αγωνίας, καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες σε αίμα, προσθέτοντας ότι η έλλειψη αίματος των τελευταίων μηνών έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό.

Ο "Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Παιχνίδι τετελεσμένων" γράφει ότι οι Τούρκοι επιχειρούν με τις μεθοδεύσεις τους παιχνίδι δημιουργίας τετελεσμένων στο Κυπριακό, κορυφώνοντας βαθμηδόν τις προκλήσεις τους όσο πλησιάζει η έναρξη των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών. Γράφει ότι η Αθήνα είναι "εξοργισμένη με τις απόψεις αμφισβήτησης των προθέσεων της ελληνικής κυβέρνησης στο Κυπριακό, τις οποίες διατυπώνει ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού και που αφήνουν σαφείς αιχμές για την πολιτική που υιοθετεί η Ελλάδα στο Κυπριακό".

Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Τα Ηνωμένα Εθνη προ των ευθυνών τους" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα θέσει ενώπιον του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν το θέμα που δημιουργήθηκε με τη μετακίνηση των κατοχικών δυνάμεων στα Στροβίλια, σε περίπτωση που μέχρι τις 5 Ιουλίου δεν έχει διευθετηθεί το ζήτημα. Γράφει ότι Αμερικανοί διπλωμάτες υποδεικνύουν ότι στην περίπτωση λύσης του Κυπριακού, η Τουρκία θα μεταφέρει μεγάλες ποσότητες νερού στην Κύπρο με θετικές επιπτώσεις στην οικονομία.

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 3 July 2000 - 6:24:10 UTC