Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-07-02

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ – 02/07/2000 Συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας μερικές μόνο ημέρες πριν την έναρξη του τρίτου γύρου των συνομιλιών, αντιδράσεις για τα μέτρα των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων, απάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη στην δήλωση Γκούντερ Φερχόιγκεν πως δεν είναι βέβαιη η ένταξη της Κύπρου πριν τη λύση του Κυπριακού καθώς και πληροφορίες για ναυάγιο των διαβουλεύσεων για βελτίωση της λιμενικής βιομηχανίας είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Με τόλμη και ευελιξία" δημοσιεύει συνέντευξη του Προέδρου Κληρίδη, ο οποίος λίγες μέρες πριν αναχωρήσει για τη Γενεύη δηλώνει ότι για να υπάρξουν προοπτικές προόδου πρέπει να διεξαχθούν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για τουλάχιστον μερικές εβδομάδες και ότι οι Τούρκοι δεν δικαιούνται ανταλλάγματα για το addendum. Αλλού γράφει ότι ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης είπε πως θα αποστείλει επιστολή προς τον Ευρωπαίο επίτροπο για θέματα διεύρυνσης Γκούντερ Φερχόιγκεν σχετικά με την δήλωσή του ότι δεν υπάρχει εγγύηση για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ πριν τη λύση του Κυπριακού.

"Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Σαμποτάζ στα λιμάνια" αναφέρει ότι οδηγούνται σε ναυάγιο οι διαβουλεύσεις για βελτίωση και διάσωση της λιμενικής βιομηχανίας που ολοκληρώνονται την Παρασκευή, αφού δεν βρίσκει ανταπόκριση από τις συντεχνίες η προσπάθεια του αρμόδιου Υπουργού να επιτευχθεί σύγκλιση απόψεων. Αλλού γράφει ότι τέθηκε από χθες σε ισχύ η αύξηση του συντελεστή του ΦΠΑ από 8 σε 10 % στα προϊόντα τα οποία και προηγουμένως βαρύνονταν με το φόρο αυτό, ενώ αγαθά και υπηρεσίες με μηδενικό συντελεστή παραμένουν ως έχουν.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Φωτιές παντού" γράφει ότι μια ανάσα πριν την έναρξη των συνομιλιών της Γενεύης οι Τούρκοι με την "ανοχή" και την "αρωγή" τρίτων διαμεσολαβητών προσπαθούν να κάψουν κάθε ελπίδα ουσιαστικής διαπραγμάτευσης και να δημιουργήσουν χαώδες σκηνικό. Αλλού γράφει ότι σοβαρός προβληματισμός επικρατεί στο ΔΗΣΥ με αφορμή την έκθεση του επικοινωνιολόγου Γιάννη Λούλη, η οποία αποτελεί κύριο θέμα συζήτησης με άμεσο στόχο την υλοποίηση κάποιων "σημαντικών εισηγήσεων".

"Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Αγγλο - τουρκική συμπαιγνία" γράφει πως η Λευκωσία είναι εξοργισμένη με την στάση ανοχής που τηρούν οι Βρετανοί έναντι των τουρκικών μέτρων και την προώθηση στρατιωτικών τους θέσεων στην περιοχή των βάσεων. Αλλού αναφέρει ότι η Λιμενική και η Ναυτική Αστυνομία βρίσκονται σε κινητοποίηση εδώ και λίγα 24ωρα, ύστερα από "επείγουσες" πληροφορίες που διαβιβάστηκαν από την Ιντερπόλ ότι επίκειται μαζική άφιξη λαθρομεταναστών στην Κύπρο. Την πληροφορία επιβεβαίωσε και ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Νίκος Κόσης.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Βραδυφλεγής βόμβα" αναφέρει ότι πολιτικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν βόμβα στα θεμέλια του ΟΗΕ τις προκλητικές κινήσεις των κατοχικών στρατευμάτων και του καθεστώτος Ντενκτάς, ο οποίος τις τελευταίες μέρες κορυφώνει το μπαράζ των προκλήσεων παραβιάζοντας το στάτους κβο. Αλλού δημοσιεύει τις δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος είπε χθες πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έπρεπε να συνοδευτεί στη Γενεύη από τους πολιτικούς αρχηγούς, αφού "θα χρειαστεί να πάρει σοβαρές αποφάσεις".

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" κάτω από τον τίτλο "Σοβαρή τουρκική μετακίνηση στα Στροβίλια, λένε τα ΗΕ" αναφέρει πως η εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών Σάρα Ράσσελ χαρακτήρισε "σοβαρή παραβίαση του στρατιωτικού στάτους κβο" τη δημιουργία οδοφράγματος από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις στο χωριό Στροβίλια. Αλλού γράφει πως Ε/Κ και Τ/Κ συγχωριανοί συναντήθηκαν ξανά χθες το απόγευμα μετά από πολλά χρόνια σε πάρκο στην περιοχή του χωριού Πέργαμος, που βρίσκεται στο έδαφος των βρετανικών βάσεων.

ΣΣ: H εφημερίδα "Πολίτης" δεν παρελήφθη στο ΚΥΠΕ.

(ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/AXΡ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 2 July 2000 - 8:24:10 UTC