Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-06-18

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 18/06/2000 Οι αντιδράσεις της τουρκικής πλευράς στο ψήφισμα 1303 για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η προσπάθεια του Ραούφ Ντενκτάς να εξασφαλίσει ανταλλάγματα για να μεταβεί στον τρίτο γύρο των συνομιλιών στη Γενεύη, πληροφορίες για παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το Κυπριακό στις Βρυξέλλες ανάμεσα σε Αγγλοαμερικανούς, ΕΕ και ΟΗΕ και οι απόψεις Αμερικανού συνταγματάρχη εν αποστρατεία για το Κυπριακό είναι τα κύρια θέματα θέματα που απασχολούν σήμερα τον κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Ο Ντενκτάς απειλεί τα Ηνωμένα Έθνη" αναφέρει ότι η χθεσινή συνάντηση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Άλβαρο ντε Σότο έγινε υπό τη σκιά των τουρκικών απειλών για επανεξέταση της συμμετοχής στον τρίτο γύρο των συνομιλιών και εφαρμογή αντιποίνων κατά της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Αλλού γράφει ότι θεωρείται βιβλική η καταστροφή που προκλήθηκε από τις πυρκαγιές στις επαρχίες Λάρνακας και Λεμεσού.

"Η Μάχη" υπό τον τίτλο "Λίφτινγκ στο ΔΗΣΥ" αναφέρει ότι ο ΔΗΣΥ "γίνεται πλέον νέο κόμμα", αφού με επιθυμία του Νίκου Αναστασιάδη και με προτροπή του Προέδρου Κληρίδη στα ψηφοδέλτια του κόμματος για τις βουλευτικές θα μπουν νέα πρόσωπα "που θα δώσουν ευρωπαϊκό πνεύμα στο κόμμα". Αλλού προβάλλει τις δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη για την "πρόθυμη και αποτελεσματική" βοήθεια που έδωσε η Ελλάδα στην Κύπρο στην προσπάθεια κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς στις επαρχίες Λεμεσού και Λάρνακας, ευχαριστώντας παράλληλα και το Ισραήλ για τη βοήθειά του.

Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Λάστιχο το κεκτημένο" αναφέρει ότι στις Βρυξέλλες μια μικρή ομάδα διπλωματών της ΕΕ, της Γραμματείας του ΟΗΕ, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Φόρεϊν Όφις μελετούν συστηματικά σενάρια για την ενσωμάτωση της Κύπρου στην ΕΕ. Είτε με, είτε χωρίς λύση του Κυπριακού, συνεχίζει ο "Π", κοινοτικοί παράγοντες δηλώνουν ότι το κοινοτικό κεκτημένο θα επενεργήσει καταλυτικά επί ολόκληρης της Κύπρου. Αλλού γράφει ότι οι ομάδες περιφρούρησης στις περιοχές των πυρκαγιών μάλλον δεν θα γιορτάσουν τον Κατακλυσμό αφού βρίσκονται σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπύρωση της φωτιάς.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Σκληρό παζάρεμα" αναφέρει ότι ο Ραούφ Ντενκτάς ζητά να αποζημιωθεί από τους Αγγλοαμερικανούς επειδή αφαίρεσαν την προσθήκη στο ψήφισμα 1303. Τα αιτήματα Ντενκτάς, γράφει, διαβιβάστηκαν από την τουρκική πλευρά στον Αλβαρο ντε Σότο σε έγγραφο με τη σφραγίδα του ψευδοκράτους. Αλλού γράφει ότι για τη γνωστή υπόθεση των ερυθροποιητινών φαίνεται ότι η αστυνομία έχει "πιάσει το πόδι" ανώτερου κυβερνητικού γιατρού, εναντίον του οποίου έχει σχηματίσει "κατηγορητήριο εντός φακέλου" για δωροδοκία και διαφθορά.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Μείζων εκβιασμός εν εξελίξει" αναφέρει ότι ο Άλβαρο ντε Σότο, που αναζητά φόρμουλα σωτηρίας των διαδικασιών, συνάντησε "τείχος αδιαλλαξίας" στα κατεχόμενα, αφού ο Ραούφ Ντενκτάς θέλει να εξαργυρώσει ακριβά κάποιες υποσχέσεις και δεσμεύσεις στελεχών της Γραμματείας του ΟΗΕ προς τους Τούρκους. Αλλού γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης διεξάγει τη δική του έρευνα ανάμεσα σε έγγραφα και μαρτυρίες, αναφορικά με τις καταγγελίες για παραστρατιωτικό επιτελείο, ενώ ο φάκελος της υπόθεσης βρίσκεται συμπληρωμένος από δεκαημέρου στο γραφείο του κ. Μαρκίδη.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Όλα του Γ' γύρου δύσκολα..." αναφέρει ότι η κατάσταση για το μέλλον των συνομιλιών της Γενεύης παρέμεινε και χθες αδιευκρίνιστη, αφού όλες οι πλευρές τηρούσαν αυστηρό μορατόριουμ για το αποτέλεσμα των επαφών του Άλβαρο ντε Σότο, ο οποίος θα δώσει σήμερα διάσκεψη Τύπου. Αλλού γράφει ότι φτάνει σήμερα στην Κύπρο ο Εισηγητής για την κατάσταση στο νησί στην Πολιτική Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) Ούγγρος βουλευτής Άντρας Μπαρσόνι, που θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" κάτω από τον τίτλο "Δεξαμενή σκέψης λέει ότι η στρατιωτική επιλογή θα μπορούσε να οδηγήσει σε λύση στην Κύπρο" αναφέρει ότι σύμφωνα με το συνταγματάρχη εν αποστρατεία Στήβεν Νόρτον, Ανώτερο Σύμβουλο του Κέντρου Δυτικής Πολιτικής (Western Policy Center) στην Ουάσινγκτον, θα μπορούσε να δοθεί περισσότερη έμφαση στο στρατιωτικό στοιχείο της διπλωματίας, έτσι ώστε οι πτυχές του Κυπριακού που αφορούν την ασφάλεια να αντιμετωπιστούν θετικά και αποτελεσματικά. Αλλού γράφει ότι το μερίδιο των Κυπριακών Αερογραμμών στην αγορά μειώθηκε από 27,8 % που ήταν το 1998 σε 25,2 % για το 1999.

(ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 18 June 2000 - 8:24:11 UTC