Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-06-17

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου KΥΠΕ - 17/06/2000 Με φωτογραφίες από τις καταστροφές που προκάλεσε η τεράστια πυργκαγιά τις τελευταίες τέσσερις μέρες και με πηχυαίους τίτλους παρουσιάζουν σήμερα οι εφημερίδες την κατάσταση που επικρατεί στις επαρχίες Λάρνακας και Λεμεσού όπου ξέσπασαν οι φωτιές. Ο Τύπος ασχολείται επίσης με το Κυπριακό με αφορμή τις εδώ επαφές του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, οικονομικά, αμυντικά και κοινωνικά θέματα.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Κερδήθηκε η μάχη με τη φωτιά" γράφει ότι όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών τέθηκαν χθες υπό έλεγχο και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η φωτιά κατεύκαυσε έκταση περίπου 50-60 τετραγωνικών χιλιομέτρων με άγρια βλάστηση, πεύκα, ελιές, χαρουπιές και άλλα δένδρα. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση θα πωλήσει με πρόσκληση το σύνολο των μετοχών της στο Χίλτον που ανέρχονται στις 3.000.000 μετοχές, ονομαστικής αξίας μίας λίρας η καθεμιά.

"Η Μάχη" υπό τον τίτλο "Καμένη γη σε έκταση 50 χιλιομέτρων" αναφέρεται και αυτή στην πυρκαγιά των τελευταίων ημερών και γράφει ότι χθες το απόγευμα σημειώθηκε αναζωπύρωση, η οποία δημιούργησε μέτωπο στα βορειοδυτικά του χωριού Ορά. Αλλού παραθέτει δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας Κώστα Θεμιστοκλέους ύστερα από σύσκεψη στο Δημοτικό Μέγαρο Παραλιμνίου σύμφωνα με τις οποίες η μονάδα αφαλάτωσης στην περιοχή του Δήμου Παραλιμνίου θα κατασκευαστεί οπωσδήποτε.

Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "Θα ενοικιάσουμε αεροσκάφη για τις φωτιές" γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες του η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην ενοικίαση πυροσβεστικών αεροσκαφών τους θερινούς μήνες ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο της αδυναμίας αντιμετώπισης πυρκαγιών. Σε άλλο σημείο σημειώνει ότι "σε βιομηχανία παράνομου κέρδους έχουν μετατρέψει επιτήδειοι τους εράνους και τα 'λαχεία' υπέρ φιλανθρωπικών σκοπών".

Η "Σημερινή" με κύριο τίτλο "Εκβιασμοί Ντενκτάς" γράφει ότι τόσο η Αγκυρα όσο και ο Ντενκτάς είναι οργισμένοι επειδή η Γραματεία των ΗΕ και οι Αγγλοαμερικανοί τους "εξαπάτησαν" στο θέμα της προσθήκης του ψηφίσματος και αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο μη συμμετοχής του κατοχικού ηγέτη στις συνομιλίες της Γενεύης. Αναφέρεται σε επιστολή από 21 επώνυμους επιστήμονες προς την Ιερά Σύνοδο με την οποία ζητούν να κληθούν ως μάρτυρες στην υπόθεση καταγγελιών εναντίον του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανασίου άτομα, που γνωρίζουν καταστάσεις, ώστε να διαπιστωθεί το ακέραιο του χαρακτήρα του Μητροπολίτη.

Ο "Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Απεργάζονται αντίποινα" αναφέρεται στη χθεσινή σύσκεψη των Τ/κ κομμάτων στα κατεχόμενα, σημειώνοντας πως ο Ντενκτάς αναμένεται να απαγορεύσει τη δραστηριότητα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ μέχρι να υπογραφεί χωριστή συμφωνία με το ψευδοκράτος χωρίς να αποκλείεται και κλείσιμο του οδοφράγματος. Αλλού γράφει ότι τα ελικόπτερα τύπου "Μπελ" που προτίθεται να προμηθευτεί η Εθνική Φρουρά δεν θα φέρουν θωράκιση αφού η αμερικανική νομοθεσία απαγορεύει την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Κύπρο. Ωστόσο η κατασκευάστρια εταιρεία δεσμεύεται να μεριμνήσει για την πρόσθεση θωράκισης μετά την αγορά.

Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Στην πλάστιγγα οι συνομιλίες" αναφέρει ότι σήμερα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το χρόνο έναρξης και τη διάρκεια των συνομιλιών, ενώ παράλληλα ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς εκτοξεύει απειλές για περιπλοκές στις συνομιλίες. Αλλού γράφει ότι στις ετήσιες εκθέσεις της Γενικού Ελεγκτή για τους Ημικρατικούς Οργανισμούς για το 1999 διαπιστώνονται "παρατυπίες, ατασθαλίες, έλλειψη νοικοκυροσύνης, διασπάθιση δημοσίου χρήματος και καθυστέρηση στην προώθηση αναπτυξιακών έργων".

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" υπό τον τίτλο "Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο" αναφέρεται στις τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιές που είχαν ξεσπάσει προ ημερών στη νοτιοανατολική πλευρά του Τρόοδους και "μετέτρεψαν σε στάχτη 40 τετραγωνικά χιλιόμετρα βλάστησης". Αλλού γράφει ότι χθες ανακοινώθηκε ότι λόγω των πυρκαγιών αναβάλλεται το διεθνές ράλλυ Γύρος της Κύπρου, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί αυτό το Σαββατοκυρίακο.

Η εβδομαδιαία οικονομική "Επενδυτική" υπό τον τίτλο "Φέρνει τράπεζα ο όμιλος Marketrends" αναφέρει ότι ο εν λόγω όμιλος μπαίνει δυναμικά και στον τραπεζικό τομέα, αφού βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι διαβουλεύσεις με τράπεζα του εξωτερικού με στόχο συνεργασία στην Κύπρο. Οριστικές συμφωνίες, γράφει η "Ε", αναμένονται σε έξι μήνες. Αλλού γράφει ότι καμία νέα εταιρεία δεν εγκρίθηκε στην προχθεσινή συνεδρία του Διοικητικού Συμβούλίου του ΧΑΚ, αφού οι εταιρείες Spidernet, Palinex και Κρόνος θα μελετηθούν εκ νέου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Η εβδομαδιαία οικονομική "Νέος Τύπος" υπό τον τίτλο "Τρ. Κύπρου, ο κύβος ερρίφθη" αναφέρει ότι η Τράπεζα Κύπρου "προχωρά ακάθεκτη προς τη Σοφοκλέους, αφού μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας το Χρηματιστήριο των Αθηνών θα έχει τυπικά δώσει το "πράσινο φως" και θα ξεκινήσει η δημόσια εγγραφή για 39 εκατομμύρια μετοχές της τράπεζας στην Ελλάδα. Αλλού γράφει ότι σύντομα θα ισχύει πιο αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο για τις ακάλυπτες επιταγές, τους εκδότες τους, αλλά και τις τράπεζες που δεν παίρνουν μέτρα για να αποφεύγεται η έκδοσή τους από τους πελάτες τους.

Η εβδομαδιαία "Οικονομική" υπό τον τίτλο "Σανίδα σωτηρίας" αναφέρει ότι στις αρχές Ιουλίου θα αρχίσει η ιδιωτική τοποθέτηση της Universal Investments, ενώ σε χρονοβόρα διαδικασία θα εξελιχθεί η επάνοδος της Universal Life στο ΧΑΚ. Αλλού γράφει ότι αρχές του Σεπτέβρη εκτιμάται πως θα τύχει διαπραγμάτευσης στο ΧΑΚ η μετοχή της εταιρείας Aristo Developers, ενώ αναμένεται σημαντική ανακοίνωση για επέκταση της εταιρείας τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΙΤΣ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 17 June 2000 - 7:24:10 UTC