Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-04-02

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

y (K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 02/04/2000 Η χθεσινή αποδοχή του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου της ομοσπονδιακής λύσης του Κυπριακού μετά τις εξηγήσεις που έδωσε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης, οι προειδοποιήσεις της Αθήνας προς την Τουρκία ότι η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα είναι εύκολη, και η αναχώρηση του μικρού Ανδρέα Βασιλείου για τις ΗΠΑ όπου θα υποβληθεί σε θεραπεία ενόψει της μεταμόσχευσης μυελού των οστών, είναι μερικά από τα θέματα με τα οποία ασχολείται ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο "Ναι Αρχιεπισκόπου σε ομοσπονδία", γράφει ότι "για πρώτη φορά" ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος συμφώνησε με τη λύση ομοσπονδίας στο Κυπριακό, "αλλά με την περιγραφή που της έδωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης", ο οποίος εκφωνώντας χθες τον πανηγυρικό της ημέρας είπε ότι "η λύση θα είναι διζωνική ως προς την εδαφική πτυχή και δικοινοτική ως προς τη συνταγματική πτυχή". Αλλού γράφει ότι αρκετοί Τ/Κ που διαμένουν στη Βρετανία επιδεικνύουν τον τελευταίο καιρό ενδιαφέρον να έρθουν στην Κύπρο για να πουλήσουν ή να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους στις ελεύθερες περιοχές.

Η "Μάχη" στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο "Ομοσπονδία: 83% εναντίον", γράφει ότι έγκυρες πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι στο ερώτημα "πώς τοποθετείστε έναντι της ομοσπονδίας", το 83% των ερωτηθέντων απορρίπτει μια τέτοια λύση σαν καταστροφική για την Κύπρο, ενώ μόνο το 1,5% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι θα ήταν έτοιμοι να δεχθούν λύση ομοσπονδίας. Αλλού γράφει ότι "σκληραίνει" η νομοθεσία για τα εμπορικά αυτοκίνητα, αφού όπως αποκάλυψε ο Υπουργός Συγκοινωνιών πάνω στο πλοίο κάποιοι εισαγωγείς άλλαζαν τα αυτοκίνητα από σαλούν σε εμπορικά αφαιρώντας τα δύο πίσω καθίσματα με αποτέλεσμα να τα πουλούν πιο εύκολα.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα του, υπό τον τίτλο "Οι όροι της ένταξης", γράφει ότι σε "ξεκάθαρο πλαίσιο και προδιαγεγραμμένο κανάλι διαδρομής εισέρχονται πλέον οι σχέσεις Κύπρου - ΕΕ μετά την ομόφωνη έγκριση του εφαρμοστικού κανονισμού για την Εταιρική Σχέση", αποκαλύπτοντας πως μεταξύ των στοιχείων της νέας εταιρικής σχέσης περιλαμβάνεται η σταθερότητα θεσμών και οργάνων που να εγγυώνται τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία των μειονοτήτων. Αλλού γράφει ότι με τις ευχές όλων ο μικρός Ανδρέας Βασιλείου, ο οποίος πάσχει από λευχαιμία, αναχώρησε χθες για τις ΗΠΑ όπου θα υποβληθεί σε σειρά εξετάσεων και θα αρχίσει θεραπεία.

Η "Σημερινή" στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο "Μαφιόζοι στο ΧΑΚ", γράφει ότι "αξιωματικοί της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Αστυνομίας συλλέγουν επισταμένα τις τελευταίες ημέρες πληροφορίες για κινήσεις υπόπτων στο "πάτωμα" ενώ την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, "άτομα της χρηματιστηριακής σκηνής φροντίζουν για την προσωπική τους ασφάλεια προσλαμβάνοντας ιδιώτες σωματοφύλακες". Αλλού γράφει ότι 95 χιλιάδες λίρες θα στοιχίσει η αποχώρηση του κ. Μαστοράκη από τη διοργάνωση των καλλιστείων για εκλογή της "Μις Υφήλιος".

Ο "Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα του, υπό τον τίτλο "Αθήνα: θέμα Κύπρου στην ΕΕ", γράφει ότι "η Αθήνα προειδοποιεί τα ισχυρά κέντρα λήψεως αποφάσεων για την απόφασή της να προωθήσει σε έκθεση του συμβουλίου σύνδεσης Τουρκίας - ΕΕ τη συμπερίληψη παραγράφου για το Κυπριακό, παραπέμποντας στις υποχρεώσεις της Τουρκίας που απορρέουν από τη συμφωνία του Ελσίνκι". Αλλού γράφει ότι με βάση προκαταρκτικά αποτελέσματα στατιστικής έρευνας, η Κύπρος έχει το μικρότερο ποσοστό ανθρώπων με χαμηλά εισοδήματα ή κατατάσσεται ανάμεσα στις πλούσιες χώρες της Ευρώπης.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο "Ηλεκτρική Λτδ στα σκαριά", γράφει ότι νομικοί σύμβουλοι της ΑΗΚ επεξεργάζονται το νομικό πλαίσιο σύστασης και λειτουργίας θυγατρικής εταιρείας με την επωνυμία "Ηλεκτρική Λτδ" που θα αναλάβει την ευθύνη της παραγωγής, αγοράς και διαχείρησης "πράσινης" ενέργειας. Αλλού γράφει ότι μέλη του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ θεωρούν πως οι αρμοδιότητες και εξουσίες που έχει πάρει ο Γιώργος Βασιλείου είναι αυθαίρετες και δεν καλύπτονται από το Σύνταγμα, εφόσον ζητά εκθέσεις και επιμένει να εποπτεύει Υπουργούς.

Η Αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα της γράφει ότι τύχη βουνό είχε γυναίκα στη Λεμεσό η οποία κράτησε στα χέρια της και περιεργαζόταν πακέτο το οποίο περιείχε ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό που ήταν έτοιμος να εκραγεί, σε πολυκατοικία της πόλης. Αλλού γράφει ότι στα πλαίσια για μετατροπή του λιμανιού της Λάρνακας σε καθαρά τουριστικό και επιβατικό, κατέπλευσε χθες το πρώτο κρουαζιερόπλοιο, το οποίο μετέφερε 380 επιβάτες από τη Χάϊφα για μονοήμερη επίσκεψη.

(ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΡΑΓ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 2 April 2000 - 8:24:08 UTC