Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-12-29

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,29/12/1999 (ΚΥΠΕ) Η ψήφιση του νόμου για το φόρο επί των κερδών από τις επενδύσεις στο Χρηματιστήριο και το τέλος επί των χρηματιστηριακών πράξεων, τα χθεσινά απειλητικά τηλεφωνήματα για τοποθέτηση βομβών και δηλώσεις των εμπλεκομένων πλευρών για το Κυπριακό είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Τέλος 0,6 ως 1% και φόρος 5% για το 1999" πως ύστερα από ένα όργιο παρασκηνίων η Βουλή ομόφωνα υιοθέτησε χθες βράδυ νομοσχέδιο για επιβολή τέλους πάνω στις χρηματιστηριακές πράξεις και μείωση του φόρου εισοδήματος για το 1999. Αλλού αναφέρει πως ο Πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ δήλωσε πως "μια μόνιμη και δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος δεν είναι μακριά".

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Ομοφωνία για το ΧΑΚ" αναφέρει πως ύστερα από ολοήμερες διαβουλεύσεις όλα τα κόμματα κατέληξαν χθες σε ομόφωνες αποφάσεις και ενέκριναν τη φορολογία για τα κέρδη από το χρηματιστήριο. Σε άλλο θέμα γράφει πως τρια απειλητικά τηλεφωνήματα για βόμβες έγιναν χθες στη Λευκωσία, αριθμός που αποτελεί... ρεκόρ για τα κυπριακά δεδομένα.

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο πως "Εθνική ομοψυχία στα κέρδη του Χρηματιστηρίου" πως όλα τα κόμματα συμφώνησαν στη μείωση των κρατικών εσόδων από τα κέρδη του Χρηματιστηρίου και η Κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη. Αλλού αναφέρει πως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου είπε χθες πως "το πάρε-δώσε" θα "ανάψει" στον τρίτο γύρο των διαπραγματεύσεων στέλλοντας το μήνυμα πως για να δώσει η κυβέρνηση σε άλλα κεφάλαια θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξουν ανταλλάγματα σε συγκεκριμένους τομείς.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Φιλί ζωής στο ΧΑΚ" γράφει πως "φιλί ζωής" έδωσε η Βουλή στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου μετά από οργιώδες παρασκήνιο που κράτησε τα τελευταία εικοσιτετράωρα και κορυφώθηκε χθες. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως εισήγηση στην ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ για καταχώρηση προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για το θέμα των εκτάκτων υπαλλήλων θα κάνει η Ειδική Επιτροπή που συστάθηκε μετά την ακυρωτική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Ο "Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Με συνομοσπονδία στην ΕΕ" γράφει ότι "η Αγκυρα θα αξιοποιήσει στο έπακρο την ανακήρυξή της ως υποψήφια για ένταξη χώρα στην ΕΕ για να ενισχύσει τη θέση της για συνομοσπονδιακή λύση στο Κυπριακό". Αλλού γράφει ότι η Βουλή ενέκρινε χθες βράδυ κατά πλειοψηφία κυβερνητικό νομοσχέδιο με το οποίο καταργείται η ισχύουσα νομοθεσία για τον τόκο, ενώ παρέχεται παράλληλα η δυνατότητα απελευθέρωσης των επιτοκίων.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Δημοκρατική αλλαγή επιταγή των καιρών" γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας παρουσιάζοντας χθες τη διακήρυξη της Κ.Ε. του κόμματος, ανέφερε πως στόχος της δημοκρατικής αλλαγής παραμένει αμετάθετος στόχος του ΑΚΕΛ και αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί με τη συνεργασία πλατύτερων δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων." Αλλού γράφει ότι η ΠΟΦΝΕ θα διεκδικήσει επίλυση των εκκρεμούντων φοιτητικών προβλημάτων, ενώ δεν αποκλείεται η πραγματοποίηση μαχητικών κινητοποιήσεων.

Η Αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα γράφει ότι ύστερα από λογομαχίες που διήρκησαν εβδομάδες, η Βουλή κατέληξε χθες σε ομοφωνία αναφορικά με το επίμαχο θέμα της φορολογίας επί των κερδών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου. Αλλού γράφει ότι ο εκτελών χρέη εκπροσώπου του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Τζέιμς Χόλγκερ δήλωσε χθες ότι για πρώτη φορά υπάρχουν ενδείξεις ότι μια λύση στο Κυπριακό πρόβλημα βρίσκεται καθ'οδόν.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Financial Mirror" γράφει πως η αβεβαιότητα που διακατείχε το τελευταίο διάστημα του επενδυτές τερματίζεται αφού η Βουλή ύστερα από έντονο παρασκήνιο που κράτησε όλη σχεδόν την ημέρα χθες κατέληξε σε συγκεκριμένη φόρμουλα για το φορολογικό πλαίσιο που θα διέπει το Χρηματιστήριο τόσο το 1999 όσο και τα επόμενα δυο χρόνια. Αλλού αναφέρεται πως τουλάχιστον 120 εταιρείες είναι απόλυτα έτοιμες ή τουλάχιστον βρίσκονται στην τελική ευθεία για να ετοιμάσουν την εισαγωγή τους στο "πάτωμα" του ΧΑΚ.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΦΖ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 29 December 1999 - 7:24:08 UTC