Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-11-27

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,27/11/1999 (ΚΥΠΕ) Οι επαφές του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου στην Κύπρο με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, η επιλογή εντός του 2000 Κυπρίου Υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς, η σύλληψη δύο υπαλλήλων της ΣΠΕ Κάτω Πολεμιδιών που κατηγορούνται για υπεξαίρεση πέντε περίπου εκατομμυρίων λιρών, η χθεσινή ομαδική παραίτηση της Τοπικής Επιτροπής του ΔΗΣΥ Ζακακίου για το θέμα της μονάδας αφαλάτωσης και η ανοδική τάση του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου είναι ανάμεσα στα θέματα με τα οποία ασχολείται ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο "Ο Παπανδρέου βρήκε 'κατανόηση'" γράφει ότι "ικανοποιημένος έφυγε χθες από την Κύπρο ο Ελληνας ΥΠΕΞ, μετά τις χωριστές επαφές που είχε με τις ηγεσίες των κοινοβουλευτικών κομμάτων, αφού παρά τις επιφυλάξεις που του εξέφρασαν οι πλείστες απ'αυτές, συνάντησε "κατανόηση" και οι τόνοι ήταν κατεβασμένοι σε σύγκριση με τις προηγούμενες εβδομάδες". Αλλού γράφει ότι δύο υπάλληλοι της ΣΠΕ Κάτω Πολεμιδιών συνελήφθησαν χθες βράδυ και κατηγορούνται για υπεξαίρεση 4.405.000 λιρών.

Η "Μάχη" στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο "Το Βαρώσι στη ζυγαριά" γράφει ότι ο Ελληνας ΥΠΕΞ Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι "η επιστροφή της Αμμοχώστου θα αποτελούσε χειρονομία εκ μέρους της Τουρκίας" ενώ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου είπε ότι "μια τέτοια χειρονομία από την Τουρκία θα αποτελέσει σοβαρή εξέλιξη η οποία θα ληφθεί σοβαρά υπόψη". Αλλού γράφει ότι ανοδικά κινήθηκε χθες η χρηματιστηριακή αγορά με τον ανεπίσημο Γενικό Δείκτη Τιμών να σημειώνει αύξηση κατά 1.4% κλείνοντας στις 809.1 μονάδες ενώ ο συνολικός όγκος συναλλαγών ξεπέρασε τα 22 εκατομμύρια λίρες.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο "Πράσινο φως σε Παπανδρέου" γράφει ότι ο Ελληνας ΥΠΕΞ δήλωσε χθες ότι "έχουμε διαλύσει τις παρεξηγήσεις" και ότι ο υπουργός θέλησε να δώσει "το μήνυμα ότι η Αθήνα όχι μόνο έχει διασφαλίσει διαύλους επικοινωνίας με όλα τα κόμματα στην Κύπρο, αλλά έχει εξασφαλίσει και τη μέγιστη δυνατή συναίνεση στους χειρισμούς που έκανε και πρόκειται να κάνει ενόψει της συνόδου κορυφής του Ελσίνκι". Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής δήλωσε χθες ότι ο διευθυντής των Φαρμακευτικών υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας "βαρύνεται με πολύ σοβαρή ευθύνη και οφείλει να παραιτηθεί".

Η "Σημερινή" στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο "Χρυσή τομή" γράφει ότι "Αθήνα και Λευκωσία επιχείρησαν να βρούν τις "χρυσές τομές" της φραστικής διατύπωσης σχετικά με την παράγραφο που προσδοκάται να υιοθετηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι για την απρόσκοπτη ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ", προσθέτοντας ότι οι κύριοι Κασουλίδης και Παπανδρέου "επεξεργάστηκαν εναλλακτικές φραστικές επί του θέματος διατυπώσεις". Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε χθες ότι προς το παρόν δεν θα υπάρξει αύξηση στην τιμή των πετρελαιοειδών, παρόλο που τέτοιο ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Ο "Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο "Και ΜΟΕ από το παράθυρο" γράφει ότι "πυρετωδώς κινούνται οι αγγλοαμερικανοί ενόψει των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, με πρωταρχικό στόχο να αποφευχθεί κατάρρευση της διαδικασίας από τις πρώτες μέρες" προσθέτοντας ότι πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι "παρασκηνιακά οι μεσολαβητές έχουν διαμορφώσει 'διεξόδους ανάγκης' που θα επιστρατευθούν σε περίπτωση που επέλθει αδιέξοδο". Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Αμυνας δήλωσε πως μέσα στο 2000 θα κινηθούν οι διαδικασίες για την επιλογή Υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς μεταξύ των Κυπρίων ανώτατων αξιωματικών.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο "Απαιτούνται κινήσεις από την Τουρκία" γράφει ότι "η καλή θέληση και οι πρωτοβουλίες της Ελλάδας για να έχουν αντίκρισμα και πρακτικό αποτέλεσμα πρέπει να τύχουν και θετικής ανταπόκρισης από την τουρκική πλευρά που καλείται να κάνει κινήσεις θετικής ανταπόκρισης για τις ελλαδο-τουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό" για να σπάσουν τα αδιέξοδα και να υπάρξει πρόοδος για λύση του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι τα μέλη της Τοπικής Επιτροπής ΔΗΣΥ Ζακακίου, υπέβαλαν χθες ομαδική παραίτηση εκφράζοντας απογοήτευση για τη στάση που τήρησε το ΠΓ του κόμματος στο θέμα της μονάδας αφαλάτωσης στο Ζακάκι.

Η Αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα της γράφει ότι ο ηγέτης του Ulster Unionist Party στη Βόρειο Ιρλανδία απηύθυνε έκκληση στα μέλη του κόμματος να υποστηρίξουν την ειρηνευτική φόρμουλα για μεταβατική κυβέρνηση και αφοπλισμό στην περιοχή. Αλλού γράφει ότι ένας Τ/Κ ονόματι Μπουλέντ Ετζεβίτ, που διαμένει στην Οδό Ραούφ Ντενκτάς στην κατεχόμενη Αμμόχωστο συνελήφθη από την κυπριακή αστυνομία στη Λεωφόρο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στην Ορόκλινη, αφού εισήλθε παράνομα στις ελεύθερες περιοχές.

(ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΑΧΡ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 27 November 1999 - 7:24:10 UTC