Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-11-26

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,26/11/1999 (ΚΥΠΕ) Η άφιξη και οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου, το παρασκήνιο ενόψει συνομιλιών για το Κυπριακό και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στο Ελσίνκι, η χθεσινή έντονη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου για τα φάρμακα, η απόφαση για επικύρωση της θανατικής ποινής του Κούρδου ηγέτη Αμπτουλλάχ Οτσαλάν, πληροφορίες για "στημένες προσφορές" για έργα σε δήμους, το θέμα των τιμών των πετρελαιοειδών και τα τελευταία χρηματιστηριακά νέα κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίλτο "'Ναι' σε Τουρκία με 'ναι' στην Κύπρο" αναφέρει ότι υπάρχει "σύμπνοια Αθήνας και Λευκωσίας σε μίνιμουμ αντάλλαγμα", το οποίο θα είναι η αποσύνδεση της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση από το Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι η παρουσίαση του διαγωνισμού "Μις Υφήλιος 2000" που θα γίνει στην Κύπρο, έχει προταθεί στο διάσημο ηθοποιό Πίαρς Μπρόσναν, που είναι γνωστός για το ρόλο του πράκτορα Τζέιμς Μποντ "007".

"Η Μάχη" υπό τον τίτλο "Στο πλευρό σας η Ελλάδα" αναφέρει ότι αυτό "διαβεβαιώνει ο Ελληνας ΥΠΕΞ" σε μια σαφή και κατηγορηματική δήλωση κατά την άφιξή του χθες στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Ο κ. Παπανδρέου, γράφει η εφημερίδα, είπε ότι "όποια και να είναι η έκβαση της συνόδου κορυφής, θα γίνει ένα ακόμη βήμα για την ολοκλήρωση του οράματος της Κύπρου." Αλλού "Η Μάχη" γράφει ότι οι καταναλωτές "θα ξαναβάλουν τα χέρια στις τσέπες", αφού "ετοιμάζονται νέες αυξήσεις στα καύσιμα."

Ο "Πολίτης" υπό τον τίλτο "Στημένες προσφορές για έργο 90 εκατομμυρίων" αναφέρεται σε καταγγελίες για όρους που ευνοούν συγκεκριμένο οίκο για την κατασκευή του αποχετευτικού στις περιοχές Στροβόλου, Εγκωμης, Αγλαντζιάς, Λατσιών, Λακατάμειας και Γερίου. Η εφημερίδα αναφέρεται σε αντιδράσεις του ΕΤΕΚ, της Γενικού Ελεγκτή, καθώς και δηλώσεις του Δημάρχου Λευκωσίας, ο οποίος είπε ότι "πάσχουν αυτοί που κάνουν καταγγελίες." Αλλού γράφει ότι θα καθυστερήσει η έγκριση του χρηματηστιριακού τέλους μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

"Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Πολλαπλά σενάρια" αναφέρεται σε σενάρια που φτιάχνει η κυπριακή κυβέρνηση, αναφορικά με τις τέσσερις πτυχές του Κυπριακού ενόψει των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών. Σε αυτά, αναφέρει η εφημερίδα, περιέχεται "η αποδοχή επιστροφής 80 χιλιάδων προσφύγων, παραμονής τουρκικών στρατευμάτων και τριαδικό σύστημα εγγυήσεων υπό όρους." Αλλού γράφει ότι "Μεσάνυχτα κάνουν οι γονείς για εξόδους των παιδιών τους", ενώ η αστυνομία "αδυνατεί να εφαρμόσει το νόμο."

"Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Οριστικοποιήθηκαν αποφάσεις" γράφει ότι κατά τη χθεσινή σύσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών, Αθήνα και Λευκωσία εξέτασαν εναλλακτικά σενάρια και παρουσιάστηκαν όλα τα ενδεχόμενα που μπορεί να τεθούν ενώπιον της ελληνικής πλευράς ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στο Ελσίνκι. Σε άλλο σημείο γράφει ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε πρόστιμο 17.000 λιρών σε δικηγόρο ο οποίος φέρεται να αγόρασε μετοχές για λογαριασμό τρίτων προσώπων και αρνείται να κοινοποιήσει τα ονόματά τους στην Επιτροπή.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Γ. Παπανδρέου: Είτε ναι, είτε όχι..." προβάλλει τις χθεσινές δηλώσεις του ΥΠΕΞ της Ελλάδας και ιδιαίτερα τη διαβεβαίωσή του πως είτε η Ελλάδα πει "ναι" είτε πει "όχι" στο Ελσίνκι, η θέση της είναι δεδομένη παρά το πλευρό της Κύπρου. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή έντονη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου για το θέμα των φαρμάκων και γράφει πως "άστραψε και βρόντηξε χθες η Επιτροπή κατά του Διευθυντή Φαρμακευτικών Υπηρεσιών Ευτυχίου Κκολού και των πολιτικών προϊσταμένων του τα τελευταία χρόνια".

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" κάτω από τον τίτλο "Το Κυπριακό και η ενταξιακή προσπάθεια συνδέονται" αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του ΥΠΕΞ της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου ότι η απόφαση της χώρας του στο Ελσίνκι θα πρέπει να προωθεί ταυτόχρονα την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και την επίλυση του Κυπριακού. Σε άλλο σημείο γράφει ότι η Αστυνομία διερευνά την υπόθεση Ιρλανδού τουρίστα ο οποίος σύμφωνα με την εφημερίδα οδηγήθηκε από οδηγό ταξί σε καμπαρέ και χρεώθηκε συνολικά για μια βραδυά με το ποσό των 4 χιλιάδων λιρών και όταν αρνήθηκε να πληρώσει απειλήθηκε.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "Cyprus Weekly" υπό τον τίτλο "Δεν λήφθηκε απόφαση για την Τουρκία" αναφέρεται και αυτή στις χθεσινές δηλώσεις του ΥΠΕΞ της Ελλάδας και προβάλλει το ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα αποφασίσει για τη στάση που θα τηρήσει στο Ελσίνκι αναφορικά με τις τουρκοευρωπαϊκές σχέσεις. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με τον Υπουργό Αμυνας Σωκράτη Χάσικο, η Κύπρος και το Ισραήλ προετοιμάζονται για υπογραφή συμφώνου αμυντικής συνεργασίας εντός του 2000.

(ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΓΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 26 November 1999 - 7:24:06 UTC