Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-11-12

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,12/11/1999 (ΚΥΠΕ) Η αναβολή της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον στην Ελλάδα και οι τυχόν επιπτώσεις που πιθανόν να έχει στο Κυπριακό, η Σύνοδος του ΟΑΣΕ στην Κωνσταντινούπολη, οι εξελίξεις στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, καθώς και οι δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για το Κυπριακό, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλονται στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Παρέμβαση Σημίτη για διάσωση της επίσκεψης", αναφέρει ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός "αποφάσισε να παρέμβει και να επωμιστεί ο ίδιος την ευθύνη της απρόσκοπτης εκτέλεσης" της επίσκεψης Κλίντον στην Ελλάδα, επικρίνοντας την Νέα Δημοκρατία για αποφυγή ευθυνών και την Αριστερά για ανευθυνότητα. Αλλού γράφει ότι "Ο Νιόβρης έδωσε την πρώτη εισροή νερού στα φράγματα", η οποία όμως είναι "σταγόνα στον ωκεανό" αφού δεν ξεπερνά τις 100.000 κυβικά μέτρα, ενώ καθημερινά αντλούνται από τα φράγματα 130.000 κ.μ.

"Η Μάχη" γράφει ότι θα τεθούν "Δέκα εταιρείες εκτός διαπραγμάτευσης" από την προσεχή Δευτέρα. Τα ονόματα των εταιρειών αυτών, συνεχίζει η εφημερίδα, ανακοινώνονται σήμερα, όπως δήλωσε μετά από χθεσινή συνεδρία του ΔΣ του ΧΑΚ ο Πρόεδρός του Ντίνος Παπαδόπουλος. Αλλού αναφέρει ότι η κυβέρνηση "Ζητά κατάλογο αιχμαλώτων από την Τουρκία", βάσει μαρτυρίας του Ραούφ Ντενκτάς ότι δολοφονήθηκαν αιχμάλωτοι που παραδόθηκαν στα τουρκικά στρατεύματα.

Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Κίνδυνοι σε παιδικά παιχνίδια" αναφέρεται σε έρευνα του χημείου του κράτους που εντόπισε επικίνδυνη τοξική ουσία που απαγορεύει η Ευρωπαϊκή Ενωση στο 39 % των δειγμάτων παιδικών παιχνιδιών που εξετάστηκαν. Αλλού γράφει ότι οι "Ολλανδοί λένε ναι μεν αλλά" για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση πριν την επίλυση του Κυπριακού. Αυτό προέκυψε από τις επαφές που διεξάγει η ελληνική κυβέρνηση ενόψει Ελσίνκι, σύμφωνα με την εφημερίδα.

"Η Σημερινή" με τίτλο "Παγιδευμένη η Αθήνα" γράφει ότι "η αναβολή της επίσκεψης Κλίντον εμφανίζει την Τουρκία ως αξιόπιστο σύμμαχο και οδηγεί την Ελλάδα σε εσωτερικές τριβές. Η εφημερίδα αναφέρει ότι "η Ελλάδα παγιδεύεται εξ ιδίων κυρίως λαθών, στο δίκτυ των κύκλων εκείνων της αμερικανικής διπλωματίας που ευνοούν την Τουρκία." Αλλού δημοσιεύει δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη που κληθείς να σχολιάσει συνέντευξη του Κλεάνθη Κλεάνθους στο κανάλι "Σίγμα", είπε "παραμένω ψύχραιμος για την υπόθεση του αδελφού μου."

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα, με τίτλο, "Με άδεια χέρια στην Αθήνα" γράφει ότι τίποτε το ουσιαστικό δεν θα μετεφερε ούτε αναμένεται να μεταφέρει για τα εθνικά θέματα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. Σε άλλη είδηση γράφει ότι η αναβολή της επίσκεψης Κλίντον μετακινεί χρονικά και τις συνομιλίες του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Οι συνομιλίες, όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου θα πραγματοποιηθούν στις 22 Νοεμβρίου και όχι στις 20 Νοεμβρίου.

Η "Χαραυγή", στο βασικό θέμα, υπό τον τίτλο, "Κύκλωμα Παράνομης Εισαγωγής Σύρων" γράφει ότι Σύρος επιχειρηματίας που ζει στην Κύπρο συνεργαζόταν με γυναίκα δικηγόρο από τη Λεμεσό και δωροδοκούσαν αστυνομικό στο αεροδρόμιο Λάρνακας και έφερναν στην Κύπρο αλλοδαπούς σαν τουρίστες, οι οποίοι στη συνέχεια εργάζονταν παράνομα. Αλλού αναφέρεται στην έκκληση του Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού όπως σταματήσει ο θόρυβος γύρω από το θέμα των αγνοουμένων, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι επιθυμεί τη διαφάνεια.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς προειδοποίησε τη Σύνοδο του ΟΑΣΕ να μη κάνει αναφορά στην Ε/κ πλευρά ως τη μόνη νόμιμη κυβέρνηση στο νησί και σύμφωνα με δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, τέτοια περίπτωση θα είχε αντίκτυπο στις προσπάθειες επανέναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα των ΗΕ. Σε άλλο δημοσίευμα αναφέρεται στην ετήσια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στη μνήμη των πεσόντων του Α' και Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Weekly" γράφει ότι υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες στη Λευκωσία για το κατά πόσο η Σύνοδος του ΟΑΣΕ στη Κωνσταντινούπολη θα επιφέρει χειροπιαστά αποτελέσματα για την Κύπρο. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα αναφέρεται στο θάνατο εθνοφρουρού από το Μαρώνι, ο οποίος είχε τραυματιστεί σε οδικό δυστύχημα τον περασμένο μήνα.

(ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΡΜ/ΑΧΡ)
(Ι.Τ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 12 November 1999 - 7:24:12 UTC