Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-07-30

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,30/07/1999 (ΚΥΠΕ) Το θέμα που προέκυψε με τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κώστα Σερέζη για το Δημοκρατικό Συναγερμό δεσπόζει στη σημερινή ειδησεογραφία. Αλλα θέματα με τα οποία ασχολούνται οι εφημερίδες είναι η πτώση χθες των τιμών στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, η παραίτηση της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ Αν Χέρκους και άλλα.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Παρελθόν ο Σερέζης απαντά με σκληρή γλώσσα ο ΔΗΣΥ" γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κώστας Σερέζης κατηγόρησε χθες το Δημοκρατικό Συναγερμό ότι ασκεί πολιτική για εσωτερική κατανάλωση ενώ ο ΔΗΣΥ είπε ότι "δεν ασχολείται με το παρελθόν". Αλλού η "Α" γράφει ότι σημαντικές ανακοινώσεις έκαναν χθες δύο δημόσιες εταιρείες, ο όμιλος Λαϊνόπουλου αγόρασε σημαντικό αριθμό μετοχών στην CTC ενώ η Ελληνική Τράπεζα κοινοποίησε την εξαγορά της ασφαλιστικής εταιρείας Λήδρα.

Η "Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Σκιά στις σχέσεις Προεδρικού - ΔΗΣΥ" γράφει ότι σκιά στις σχέσεις Προεδρικού - ΔΗΣΥ προκάλεσε η παρατεταμένη διαμάχη Αναστασιάδη - Σερέζη με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να επιχειρεί μετά την εξασφάλιση της στήριξης του Πρόεδρου Κληρίδη έντονη λεκτική επίθεση κατά του Προέδρου του ΔΗΣΥ. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στις δηλώσεις του βουλευτή της πολιτείας Μέιν, Τζορτζ Μέντος, ο οποίος είπε ότι Ελληνοαμερικάνοι διαπίστωσαν τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των Τ/Κ στα κατεχόμενα.

Ο "Πολίτης" τιτλοφορεί το κύριο θέμα του "Για 'μπάνια' το Χρηματιστήριο" αναφέρει ότι το Χρηματιστήριο θα πάει σε υποχρεωτικές διακοπές με αφορμή τις αργίες του δεκαπενταύγουστου για εκκαθάριση του υπερβολικού αριθμού πράξεων που έχουν συσσωρευτεί από τον τεράστιο όγκο συναλλαγών. Σε άλλη στήλη, ο "Π" γράφει ότι σε μια ακόμη επίδειξη της αδιαλλαξίας του κατοχικού καθεστώτος το ψευδοκράτος αποφάσισε να φωταγωγήσει την τεράστια "σημαία" του που σχημάτισε στον Πενταδάκτυλο.

Η "Σημερινή" προβάλλει το κύριο της θέμα κάτω από τον τίτλο "Ανοικτή ρήξη" και σημειώνει ότι η "εκεχειρία" που επέβαλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο θέμα της διαμάχης Σερέζη - ΔΗΣΥ τερματίστηκε. Ο κ. Σερέζης δήλωσε χθες ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης τον στηρίζει. Αναφέρει ότι υπάρχει έντονη πικρία στο ΔΗΣΥ για την απροσδόκητη αυτή εξέλιξη γιατί αναμενόταν από το κόμμα μεθοδευμένη απομάκρυνση του Εκπροσώπου. Αλλού αναφέρει ότι πολιτικοί και άλλοι κύκλοι στην Κύπρο "φοβούνται για αντίποινα της Χέρκους σε βάρος μας".

Ο "Φιλελεύθερος" τιτλοφορεί το κύριο θέμα του "Ο Σερέζης ανάβει φωτιές πριν φύγει". Γράφει ότι σε δριμεία αντεπίθεση πέρασε σε ψηλούς μάλιστα τόνους ο Κώστας Σερέζης πυροδοτώντας ρήξη στις σχέσεις Προέδρου Κληρίδη με την ηγεσία του ΔΗΣΥ. Το κόμμα αναμένει σήμερα ξεκαθάρισμα θέσεων και προθέσεων από το Προεδρικό ενώ ο Πρόεδρος συναντάται σήμερα με τους Προέδρους του ΔΗΣΥ και Ενωμένων Δημοκρατών. Αλλούν γράφει ότι αισθητή πτώση σημείωσε χθες το Χρηματιστήριο. Η αγορά έχασε 7,6% από τα κέρδη των 18% που σημειώθηκαν την Τετάρτη.

Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Ποιός κυβερνά..." γράφει ότι η εμμονή της ηγεσίας του Δημοκρατικού Συναγερμού να ασκεί την προεδρία του κράτους καθιστώντας τον Πρόεδρο "υποχείριο των κομματικών της ορέξεων", πυροδότησαν νέα επιδείνωση των σχέσεων Προεδρικού και κυβερνώντος κόμματος. Γράφει επίσης ότι αύριο το απόγευμα αναχωρεί για το Λονδίνο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας για να υποβληθεί στην προγραμματισμένη εγχείρηση μεταμόσχευσης νεφρού στο νοσοκομείο Σεντ Μέρις.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" κάτω από τον τίτλο "Ο Σερέζης ξεσπαθώνει εναντίον της κριτικής του ΔΗΣΥ", σημειώνοντας ότι υπάρχει μια πρωτοφανής ρήξη στις σχέσεις του Προεδρικού με το κυβερνών κόμμα. Αλλού γράφει ότι λιγοστεύουν οι ελπίδες για εξεύρεση των δύο Αιγυπτίων ναυτών που χάθηκαν μετά την έκρηξη στο πλοίο "Ροφάιντα" που βυθίστηκε προχθές ανοικτά της Λάρνακας.

Η εβδομαδιαία "Cyprus Weekly" αναφέρει στον τίτλο της "Ο Σερέζης στην αντεπίθεση" και γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος πέρασε στην αντεπίθεση με τις δηλώσεις του χθες όταν είπε ότι ο ΔΗΣΥ αντιμετωπίζει εσωτερικά προβλήματα και για να μην τα ρίξει στην κυβέρνηση βρίσκει έναν "αποδιοπομπαίο τράγο" που δεν είναι άλλος από τον εκάστοτε Κυβερνητικό Εκπρόσωπο. Αλλού γράφει ότ η παραίτηση Χέρκους μπορεί να καθυστερήσει την πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ για συνομιλίες.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)
(Α.Χ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 30 July 1999 - 6:24:50 UTC