Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-07-29

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,29/07/1999 (ΚΥΠΕ) Οι εφημερίδες σήμερα επικεντρώνονται στην παραίτηση της Αν Χέρκους από τη θέση της Ειδικής Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι η αντιπαράθεση του ΔΗΣΥ με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κώστα Σερέζη, το χθεσινό ναυάγιο με δύο αγνοουμένους ανοικτά της Λάρνακας και η κίνηση στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Η Χέρκους φεύγει πριν καν ξεκινήσει" γράφει ότι η ανακοίνωση της παραίτησης της κ. Χέρκους έγινε δεκτή στην Κύπρο χωρίς ιδιαίτερη αίσθηση. Γράφει επίσης ότι ενώ οι διαβουλεύσεις για την επεξεργασία των συμβολαίων της συμφωνίας για τη διαχείριση του "Λόγου" από το "Σκάι" βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο, οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου περί διαβουλεύσεων με άλλους ενδιαφερόμενους προκαλούν προβληματισμό.

Η "Μάχη" υπό τον τίτλο "Μας αφήνει η Χέρκους" γράφει ότι η κ. Χέρκους επικαλείται οικογενειακούς λόγους για την παραίτησή της. Γράφει επίσης ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κώστας Σερέζης φεύγει τη Δευτέρα, αλλά όχι οριστικά, αφού πάει με άδεια 15 ημερών κατά τη διάρκεια των οποίων θα "διανοηθεί" για να αποφασίσει τι θα κάνει, ενώ συνεχίζονται οι "αψιμαχίες" με επίκεντρο τον ίδιο, με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη να δηλώνει "mea culpa" σε ερώτηση εάν μετάνοιωσε που πρότεινε τον κ. Σερέζη για Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.

Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Εκρηξη των μετοχών" γράφει ότι ο δείκτης και ο τζίρος στο κυπριακό Χρηματιστήριο έφθασαν χθες σε απίστευτα επίπεδα και ότι τα χρηματιστηριακά γραφεία δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στη μεγάλη ζήτηση των επενδυτών. Γράφει επίσης ότι πληροφορίες της εφημερίδας φέρουν τον κ. Σερέζη να υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, αλλά ότι ο Πρόεδρος δεν αποδέχθηκε την παραίτηση και του ζήτησε να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του.

Η "Σημερινή" υπό τον τίτλο "Φρενίτιδα στο ΧΑΚ" γράφει ότι πραγματική φρενίτιδα έχει καταλάβει το επενδυτικό κοινό και ότι μετά τη διήμερη ανάπαυλα στο Χρηματιστήριο οι επενδυτές επανήλθαν δριμύτεροι, εκτοξεύοντας το Γενικό Δείκτη στα ύψη. Αναφέρεται επίσης στη ναυτική τραγωδία στα ανοικτά της Λάρνακας, όπου το φορτηγό πλοίο "Ροφάιντα" βυθίστηκε σε δύο λεπτά από έκρηξη στο μηχανοστάσιο και αγνοούνται δύο μέλη του πληρώματος από την Αύγυπτο.

Ο "Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Φρενήρης καλπασμός εκτός πλέον ελέγχου" γράφει ότι το Χρηματιστήριο εκτινάχθηκε χθες σε πρωτόγνωρα επίπεδα τιμών και συναλλαγών, ενώ αυξάνουν οι προειδοποιήσεις από το σύνδεσμο χρηματιστών ότι η ανεπαρκής υποδομή ως προς τις εκκαθαρίσεις των πράξεων είναι δυνατό να οδηγήσει το θεσμό σε κατάρρευση. Γράφει επίσης ότι η Τράπεζα Αίματος Λευκωσίας παρουσιάζει επικίνδυνη έλλειψη αίματος και δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε στα επείγοντα και χρόνια περιστατικά.

Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Εκτός πραγματικότητας ο Κληρίδης" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης επέρριψε χθες την ευθύνη για τη διαμάχη της ηγεσίας του ΔΗΣΥ με τον κ. Σερέζη στον Τύπο, αφού κληθείς να σχολιάσει το θέμα, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "ο Τύπος έπαθε κρίση". Γράφει επίσης ότι το συνδικαλιστικό κίνημα βρίσκεται σε θέση μάχης για προάσπιση του θεσμού της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής.

Η "Cyprus Mail" αναφέρεται στην ανακοίνωση για την παραίτηση της κ. Χέρκους στην οποία ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν εκφράζει τη βαθειά του λύπη. Γράφει επίσης ότι η Τουρκία χαιρέτισε χθες την έναρξη συνομιλιών με την Ελλάδα, λέγοντας ότι άρχισαν να λαμβάνονται από την Αθήνα θετικά μηνύματα, ενώ κατά τις συνομιλίες αποφεύχθηκαν θέματα στα οποία οι δύο χώρες έχουν διαφωνίες, όπως το Κυπριακό και το θέμα του Αιγαίου.

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 29 July 1999 - 6:24:25 UTC