Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-07-21

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,21/07/1999 (ΚΥΠΕ) Οι εκδηλώσεις για την καταδίκη της 25ης επετείου της τουρκικής εισβολής, η παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ στα κατεχόμενα, η συνεχιζόμενη ανοδική πορεία του Χρηματιστηρίου, καθώς και το Κυπριακό είναι τα κύρια θέματα που απασχολούν τον πρωϊνό Τύπο.

Η "Αλήθεια" τιτλοφορεί το κύριο θέμα της "Δύο νέοι όροι" τέθηκαν από την Αθήνα για την υποψηφιότητα της Τουρκίας. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννος Κρανιδιώτης δήλωσε ότι ο πρώτος όρος είναι μια δημόσια δήλωση αλληλεγγύης των κοινοτικών εταίρων της Ελλάδας για τις διαφορές της με την Τουρκία στο Αιγαίο και δεύτερο μια επίσημη δέσμευση της ΕΕ σύμφωνα με την οποία η ένταξη της Κύπρου δεν πρόκειται να εξαρτηθεί με κανένα τρόπο από την προηγούμενη επίλυση ή όχι του εσωτερικού πολιτικού προβλήματός της. Αλλού, η "Α" γράφει ότι λευκά περιστέρια αφέθησαν χθες από την Ακρόπολη κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για καταδίκη της τουρκικής εισβολής.

Η "Μάχη" υπό τον τίτλο "Αμεση, βιώσιμη λύση" γράφει ότι κοινή επιστολή - διάβημα υπό την αιγίδα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Σπυρίδωνα, απέστειλε η οργανωμένη ομογένεια στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, καλώντας τον να παρέμβει να δοθεί ένα τέλος στο διαχωρισμό της Κύπρου. Σε άλλη στήλη γράφει ότι με αντικατοχικές εκδηλώσεις, επιμνημόσυνες δεήσεις και αποστολή τηλεγραφημάτων προς διεθνείς οργανισμούς ο Ελληνισμός της Κύπρου καταδίκασε χθες την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή και απέτισε φόρο τιμής προς τους ηρωϊκούς νεκρούς του 1974.

Η "Σημερινή" προβάλλει το κύριο θέμα της με τον τίτλο "Κράτος χωρίς ταυτότητα". Γράφει ότι λύση με κράτος χωρίς ταυτότητα επιδιώκουν να δώσουν οι ΗΠΑ στο Κυπριακό, προκειμένου να συγκεράσουν τις απόψεις των μερών και να παρακάμψουν τα εμπόδια που δημιουργούνται από την ονομασία του πολιτειακού συστήματος ως ομοσπονδιακού ή συνομοσπονδιακού. Αναφέρεται σε δηλώσεις του Αμερικανού Πρέσβη Κένεθ Μπριλ ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία στη βάση της λογικής της "ήσυχης διπλωματίας". Αλλού γράφει ότι τουρκικά μαχητικά ενόχλησαν το πρωί της Δευτέρας αεροπλάνα των Κυπριακών Αερογραμμών στο FIR Αθηνών.

Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Αμηχανία από τον Ετζεβίτ" αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν Τουρκίας - ψευδοκράτους και στο νέο στοιχείο όπου ο Ετζεβίτ δηλώνει ότι το θέμα της Αμμοχώστου θα πρέπει να επαναξιολογηθεί. Αναφέρεται σε δηλώσεις των πρέσβεων των ΗΠΑ και της Ρωσίας όπου ο πρώτος δήλωσε ότι δεν ανησυχεί ιδιαίτερα από τις δηλώσεις των Τούρκων ενώ ο δεύτερος έκανε μια "δειλή" μάλλον αναφορά στις μεθόδους που έχει στη διάθεσή της η διεθνής κοινότητα για να συνετίσει τα μέλη της. Ο "Π" προβάλλει επίσης ανακοίνωση της ΕΔΕΚ η οποία χαρακτηρίζει "αντιδεοντολογική" την ενέργεια του Υπουργού Αμυνας να αποδεχθεί προσφορά φιλοξενίας στη Γαλλία.

Ο "Φιλελεύθερος" τιτλοφορεί το κύριο θέμα του "Λύση πριν από διάλογο θέλει τελικά ο Ετζεβίτ" και γράφει ότι ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ κατάργησε την Κυπριακή Δημοκρατία, ο Πρωθυπουργός της εισβολής Μπουλέντ Ετζεβίτ απέκλεισε συνομιλίες εκτός Κύπρου που δεν θα είναι σε επίπεδο δύο "κρατών" και διατύπωσε τον εκβιασμό της μη λήσεως με παραμονή της κατάστασης ως έχει. Αλλού ο "Φ" γράφει ότι το Υπουργείο Συγκοινωνιών προτίθεται να επισπεύσει την ελευθεροποίηση των πτήσεων από την Ελλκδα και οι συνομιλίες για το θέμα πρόκειται να αρχίσουν σύντομα.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Κλείσιμο Κυπριακού επιδιώκει ο Κλίντον" γράφει ότι εντολές προς τους επιτελείς του να κλείσουν το Κυπριακό μέχρι το φθινόπωρο έδωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, σύμφωνα με την εφημερίδα "Αθηναϊκή". Αλλού γράφει ότι παράνομη συμφωνία ειδικών σχέσεων" Τουρκίας - ψευδοκράτους θα υπογραφεί σύντομα, ανακοίνωσαν χθες Ετζεβίτ και Ραούφ Ντενκτάς σε διάσκεψη Τύπου στα κατεχόμενα, ενώ στο ίδιο θέμα γράφει ότι το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti σε ειδικό αφιέρωμά του για την εισβολή γράφει ότι το κυπριακό πρόβλημα είναι ένας αναχρονισμός.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι οι "Κυπριακές Αερογραμμές οδηγούνται σε μια νέα κρίση" αφού η συντεχνία των πιλότων ΠΑΣΥΠΙ κινά αγωγή εναντίον της εταιρείας και του εκπροσώπου της, Τάσου Αγγελή, για δυσφήμιση ενώ υπάλληλοι που έχουν αγανακτήσει από την κατάσταση σε ανακοίνωσή τους επέκριναν συναδέλφους τους για "εγωιστική" συμπεριφορά. Αλλού γράφει ότι ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Βρετανίας στο Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ εξέφρασε απαισιοδοξία όσον αφορά τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού.

Η εβδομαδιαία "Financial Mirror" στο κύριο θέμα της γράφει ότι το "Συμβούλιο Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου" συμφώνησε χθες σε μια προκαταρκτική πρόταση να διακοπεί για 10 μέρες η λειτουργία του Χρηματιστηρίου με στόχο τη διεκπεραίωση των καθυστερημένων εκδόσεων πιστοποιητικών που έχουν προκύψει λόγω των ξέφρενων ρυθμών που ακολουθεί η αγορά τις τελευταίες μέρες. Η αξία των πράξεων χθες στο Χρηματιστήριο έφθασε το αστρονομικό ποσό των 37,6 εκ. λιρών και ο δείκτης στο 212,8. Αλλού γράφει ότι το εντυπωσιακό ποσό του 506 εκ. λιρών που αποτελεί το 12% του ΑΕΠ κατάφερε να αντλήσει η έκδοση του Louis Cruise Lines.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 21 July 1999 - 7:24:10 UTC