Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-02-19

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,19/02/1999 (ΚΥΠΕ) Η παραίτηση τριών υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης για το χειρισμό στην υπόθεση της απαγωγής του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν από τους Τούρκους, κατόπιν υπόδειξης του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, καθώς και η κακομεταχείριση που υφίσταται από τους απαγωγείς του ο Οτσαλάν, είναι τα θέματα που δεσπόζουν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια", στο κύριό της θέμα, με τίτλο, "Παραιτήθηκαν τρεις Υπουργοί", αναφέρεται στη παραίτηση του ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Θεόδωρου Πάγκαλου, του ΥΠΕΣ Αλέκου Παπαδόπουλου και Δημόσιας Τάξης Φίλιππο Πελτσάλνικο για την υπόθεση Οτσαλάν, ύστερα από υπόδειξη του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Αλλού γράφει για τις νέες εικόνες που μετέδωσε χθες η τουρκική τηλεόραση και δείχνουν τον Κούρδο ηγέτη να μεταφέρεται στη νησίδα - φυλακή Ιμραλί.

"Η Μάχη", στο βασικό της θέμα, με τίτλο, "Αποπομπή Πάγκαλου και άλλων δύο υπουργών", αναφέρεται στο θέμα της παραίτησης των τριών Ελλαδιτών υπουργών και στην αντικατάστασή τους από τον Πρωθυπουργό Σημίτη. Αλλού γράφει ότι οι πέντε κατηγορούμενοι για την υπόθεση φόνου του Χαμπή Αεροπόρου αρνήθηκαν χθες ενοχή. Οπως αναφέρεται, οι δύο εκ των κατηγορουμένων Σωτήρης Αθηνής και η αδελφή του Ζωή Αλεξάνδρου αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση ύψους 50 χιλιάδων λιρών.

Ο "Πολίτης", στο πρωτοσέλιδό του θέμα, υπό τον τίτλο, "ΑΠΟπομπές ΑΠΟγνωσης", γράφει ότι η λαϊκή κατακραυγή για τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στην υπόθεση Οτσαλάν ανάγκασε χθες τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, να "αποκεφαλίσει" τρεις υπουργούς του. Αλλού γράφει ότι η Αστυνομία ολοκληρώνει σήμερα τις ανακρίσεις ως προς τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας στο όνομα του Λάζαρου Μαύρου βρέθηκε στην κατοχή του Κούρδου ηγέτη.

"Η Σημερινή", στο κύριό της θέμα, το οποίο στεγάζει υπό τον τίτλο, "Κόλαση για Σημίτη η τραγωδία Οτσαλάν", αναφέρεται με τη σειρά της στο θέμα παραίτησης των τριών υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι σε δέκα μέρες, οι Τούρκοι θα δικάσουν τον Κούρδο ηγέτη στο "νησί των σκύλων" στο Μαρμαρά όπου κρατείται φυλακισμένος. Οπως γράφει η εφημερίδα, ο Οτσαλάν θα δικαστεί σύμφωνα με τους τουρκικούς νόμους.

"Ο Φιλελεύθερος", στο βασικό του δημοσίευμα, με τίτλο "Λευκωσία: Σε κατάσταση ανησυχίας και αναμονής", γράφει ότι οι ραγδαίες εξελίξεις που προκάλεσε η σύλληψη του Οτσαλάν δημιουργούν κλίμα ανησυχίας στη Λευκωσία, η οποία παρακολουθεί στενά τα όσα συντελούνται στην Ελλάδα, Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή. Αλλού γράφει ότι τα κολλέγια που μπορούν να ανταποκριθούν στις προδιαγραφές για να προσφέρουν αναγνωρισμένα πτυχία, μετρούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού, σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιο Ιωαννίδη.

Η "Χαραυγή", στο κύριό της θέμα, με τίτλο, "Ανασχηματισμός μετά την κατακραυγή", γράφει ότι η απαγωγή του Κούρδου ηγέτη και η κατακραυγή που ξεσηκώθηκε στην Ελλάδα, για το λανθασμένο χειρισμό της υπόθεσης, οδήγησε στον ανασχηματισμό της ελληνικής κυβέρνησης. Σε άλλο δημοσίευμα, γράφει ότι αμέριστη συμπαράσταση στον ηγέτη του κουρδικού λαού εκφράζει με ομόφωνο ψήφισμά που ενέκρινε χθες το κυπριακό κοινοβούλιο, το οποίο θα αποσταλεί σε διεθνή κοινοβουλευτικά σώματα.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail", αναφέρεται στην παραίτηση των τριών Ελλαδιτών υπουργών αναφορικά με την υπόθεση απαγωγής του Οτσαλάν από τους Τούρκους. Σε άλλο δημοσίευμα αναφέρει ότι οι απεργοί υπάλληλοι ξενοδοχείων της Λάρνακας, ανακοίνωσαν ότι θα κινήσουν αγωγή στις συντεχνίες οι οποίες διέταξαν την απεργία, αφού όπως είπαν η απόφαση για να κατέλθουν σε απεργία ήταν κατά παράβαση του νόμου.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα "Cyprus Weekly", αναφέρεται στην απραίτηση των Ελλαδιτών υπουργών και στην αντικατάστασή τους από τον Πρωθυπουργό της χώρας. Σε άλλο δημοσίευμα γράφει ότι η Κύπρος και η Ρωσία υπέγραψαν χθες συμφωνία για εγκατάσταση του αντιπυραυλικού συστήματος S300 στην Κρήτη.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)
(Ρ.Μ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 19 February 1999 - 9:24:07 UTC