Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-02-18

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,18/02/1999 (ΚΥΠΕ) Η αποκάλυψη ότι ο Κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν χρησιμοποίησε κυπριακό διαβατήριο στο οποίο αναγράφετο το όνομα του δημοσιογράφου Λάζαρου Μαύρου, η ταινία που πρόβαλαν τα τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια για την απαγωγή και μεταφορά του Οτσαλάν στην Τουρκία, είναι τα θέματα που δεσπόζουν στις πρώτες σελίδες του σημερινού κυπριακού Τύπου. Αλλα θέματα που προβάλλονται αφορούν τη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη με την Αμερικανίδα ομόλογό του Μαντλίν Ολμπράιτ στην Ουάσινγκτον, καθώς και ο πολιτικός διάλογος που πρόκειται να διεξάγει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Η "Αλήθεια", στο κύριό της θέμα, με τίτλο, "Στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκε και η Κύπρος", αναφέρεται στην αποκάλυψη από την τουρκική τηλεόραση ότι ο Κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν έφερε διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο οποίο αναγράφετο το όνομα του Λάζαρου Μαύρου. Αλλού γράφει ότι από την 1η μέχρι τις 12 Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν οι κατ' ιδίαν συναντήσεις του Προέδρου Κληρίδη με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, στα πλαίσια της πρόσκλησής του για πολιτικό διάλογο.

"Η Μάχη", στο βασικό της θέμα, υπό τον τίτλο, "Από Ισραηλινούς απήχθη ο Οτσαλάν", γράφει ότι συγκλονιστικό ντοκουμέντο από την απαγωγή του Κούρδου ηγέτη Οτσαλάν από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ) προβλήθηκε χθες από τα τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια. Σε άλλη είδηση γράφει ότι αποφασισμένοι για κινητοποιήσεις φέρονται να είναι οι εργαζόμενοι στις Δασικές Βιομηχανίες προοκειμένου να μην επιτρέψουν την απόλυση προσωπικού.

Ο "Πολίτης", στο πρωτοσέλιδό του θέμα, με τίτλο, "Οργή και οδύνη", γράφει ότι σε αμηχανία βρέθηκε χθες η κυπριακή κυβέρνηση όταν πληροφορήθηκε τον τουρκικό ισχυρισμό ότι ο Οτσαλάν ταξίδευσε στην Κένυα με διαβατήριο που φέρει το όνομα του δημοσιογράφου Λάζαρου Μαύρου. Αλλού αναφέρει ότι το θέμα των αμερικανικών όπλων που διαθέτουν οι δυνάμεις του Αττίλα στα κατεχόμενα, έθεσε στην Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Μαντλίν Ολμπράιτ, ο Κύπριος ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στην Ουάσινγκτον.

"Η Σημερινή", στο κύριό της θέμα, το οποίο στεγάζει υπό τον τίτλο, "Συνοπτική δίκη Οτσαλάν προδικάζει ο Ετζεβίτ", αναφέρει ότι στο "νησί των σκύλων" (Ιμραλί) στο Μαρμαρά κρατούν φυλακισμένο οι τουρκικές αρχές τον Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ένας Τούρκος δικηγόρος του Οτσαλάν συνελήφθη χθες το βράδυ στην Κωνσταντινούπολη και κρατείται σε άγνωστο μέρος, όπως δήλωσε χθες στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων η Γερμανίδα δικηγόρος του Κούρδου ηγέτη, Μπρίτα Μπέλερ.

Ο "Φιλελεύθερος" με τίτλο "Εμπλέκουν και Κύπρο στο θέμα του Οτσαλάν", γράφει ότι σ' έκτακτη σύσκεψη στο Προεδρικό χθες, η κυβέρνηση μελέτησε τρόπους γι' αντιμετώπιση της τουρκικής προπαγάνδας. Η ενέργεια των Τούρκων να παρουσιάσουν τον Οτσαλάν με κυπριακό διαβατήριο, χαρακτηρίστηκε από την ελληνική πλευρά, ως μια μεθοδευμένη κίνηση της Τουρκίας για να εμπλέξει την Κύπρο στην όλη υπόθεση. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς αντέδρασε και στην εκτροπή του ποταμού Καρκώτη, παρόλον που το έργο, υπό την αιγίδα των ΗΕ θα είχε οφέλη και για την Τ/κ πλευρά.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "CIA - FBI κάρφωσαν τον Οτσαλάν", επεσημαίνει ότι, η αποκάλυψη ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ συνεργάστηκαν στενά με τις τουρκικές, για τη σύλληψη του Οτσαλάν, έχει κλιμακώσει σ' όλα τα επίπεδα τις αντιδράσεις. Σ' άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι, οι εργαζόμενοι των Δασικών Βιομηχανιών, βγήκαν χθες στους δρόμους της Λευκωσίας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την "αδιαφορία" της κυβέρνησης να στηρίξει την επιχείρηση, στην οποία είναι κάτοχος του 51% του μετοχικού κεφαλαίου.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail", σημειώνει ότι Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, εξετάζει πακέτο κανονισμών, που θ' επιβάλει αυστηρό έλεγχο στα τηλεοπτικά κανάλια. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι τρεις Κούρδοι σκοτώθηκαν χθες στο Βερολίνο, από Ισραηλινούς. Ο Βενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι οι φρουροί πυροβόλισαν, ενώ δέχονταν επίθεση, στο ισραηλινό προξενείο.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΕΜ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 18 February 1999 - 7:24:07 UTC