Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-01-29

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,29/01/1999 (ΚΥΠΕ)

Οι χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη για το Κυπριακό, οι αντιδράσεις στην απόφαση της κυβέρνησης για μετοχοποίηση της ΑΤΗΚ και η χθεσινή τετράωρη απεργία των Κυπριακών Αερογραμμών είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Αποστρατικοποίηση - ένταξη στην ΕΕ" γράφει ότι όπως τόνισε ο Πρόεδρος Κληρίδης η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ σε συνδυασμό με την αποστρατικοποίηση και την παρουσία για κάποιο χρονικό διάστημα μιας ξένης δύναμης με όρους εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι οι δυο παράγοντες που μπορύν να αντιμετωπίσουν τις φοβίες που υπάρχουν ανάμεσα στις δυο κοινότητες της Κύπρου. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής δήλωσε ότι το μέλλον, Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας είναι η ευρωπαϊκή προοπτική και όχι η βία, η απειλή της και ο νόμος της ζούγκλας.

"Η Μάχη" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Η Τουρκία και πάλι στο σκαμνί" ότι ενώ η Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων του Συμβουλίου της Ευρώπης αναμένεται να συζητήσει ξανά στις 8 Φεβρουαρίου την άρνηση της Τουρκίας να πληρώσει αποζημιώσεις 700 χιλιάδων δολαρίων στην Τιτίνα Λοϊζίδου. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι τέσσερις ώρες και καθηλωμένος στο έδαφος ήταν χθες ο στόλος των Κυπριακών Αερογραμμών εξαιτίας της προσχεδιασμένης από μέρες πριν, τετράωρης στάσης εργασίας των υπαλλήλων των Κ.Α.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Η κυβέρνηση 'έπνιξε' παρέμβαση Μουσιούττα" αναφέρει ότι διαφορετικές προσεγγίσεις είχαν στο θέμα της εργατικής διαφοράς στις Κυπριακές Αερογραμμές οι δυο καθ'ύλην Υπουργοί, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων και ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Αλλού σημειώνεται ότι ο Μητροπολίτης Πάφου δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παραστεί στην τελετή ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη Λεμεσού αρχιμανδρίτη Αθανάσιου.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο "Σκληρή μάχη για τις αποκρατικοποιήσεις" ότι θύελλα αντιδράσεων με απρόβλεπτες συνέπειες για την εργατική ειρήνη αλλά και το κομματικό τοπίο προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μετοχοποίηση της ΑΤΗΚ όπως και οι εξαγγελίες για φιλελευθεροποίηση των επιτοκίων και αποκρατικοποιήσεις της ΑΗΚ, των λιμανιών, των ταχυδρομίων, του Φιλοξένια και των Κυπριακών Αερογραμμών. Αλλού αναφέρει ότι σε ακατάλληλα κτίρια στεγάζονται τα πλείστα δημόσια και κοινοτικά νηπιαγωγεία στη Λεμεσό.

Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Δυναμικό όχι" αναφέρει ότι "η λαίλαπα του συντηρητισμού έχει ξεσπάσει με πρώτο θύμα την ΑΤΗΚ, προκαλώντας όμως κύμα λαϊκής αντίδρασης" ενώ η ΠΕΟ με χθεσινή της ανακοίνωση προς τους κυβερνώντες έστειλε το μήνυμα ότι η απόφαση για μετοχοποίση της ΑΤΗΚ "δεν θα περάσει χωρίς αντίδραση". Γράφει ακόμη ότι επεισοδιακή ήταν η χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου λόγω της απροθυμίας των δύο λειτουργών της Ελεγκτικής Υπηρεσίας να διαφωτίσουν την Επιτροπή αναφορικά με συμπληρωματικά στοιχεία για την περιουσία και τα εισοδήματα του Υπουργού Εσωτερικών, Ντίνου Μιχαηλίδη.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει ότι έχει ζητηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, να επέμβει στη φιλονικεία που ξέσπασε στις Κυπριακές Αερογραμμές, η οποία παρέλυσε χθες το πρωί την εταιρεία, παρά την κυβερνητική προειδοποίηση ότι η κυβέρνηση θα σκλήρυνε τη στάση της απέναντι στους απεργούντες. Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι το Κέντρο Ενημέρωσης για τα Ναρκωτικά και Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, ΚΕΝΘΕΑ, προειδοποίησε χθες ότι υπήρξε μια δραματική αύξηση στη χρήση ναρκωτικών κατά το περασμένο χρόνο.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία "The Cyprus Weekly" γράφει ότι χθες ο Πρόεδρος Κληρίδης παρουσίασε ένα σχέδιο τριών σημείων σχετικά με το πως οι δύο κοινότητες του νησιού μπορούν να απαλλαγούν από τους κοινούς τους φόβους και να δημιουργήσουν μεταξύ τους ένα κλίμα εμπιστοσύνης. Γράφει ακόμη ότι η πολιτική της Βρετανίας απέναντι στην Κύπρο παραμένει αμετάβλητη και η χώρα συνεχίζει να υποστηρίζει μια λύση στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, θέση που επανέλαβε η Βρετανίδα Υφυπουργός για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Τζόις Κουίν.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΝΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 29 January 1999 - 8:24:06 UTC