Read the Latest International Press Articles on the Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-09-06

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,06/09/1998 (ΚΥΠΕ) Οι χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη κατά την επιστροφή του από τη Νότιο Αφρική, η κρίση στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, θέματα που αφορούν την άμυνα και την οικονομία καθώς και κομματικές ανακατατάξεις προβάλλονται στο σημερινό Τύπο.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Μεταπήδηση του Βενιαμίν στο ΔΗΚΟ", γράφει ότι ο Σπύρος Κυπριανού καταβάλλει απεγνωσμένη προσπάθεια εξεύρεσης ατόμων για να εντάξει στο ΔΗΚΟ και για το σκοπό αυτό είχε επανειλημμένες επαφές με διάφορους, μεταξύ των οποίων και τον πρώην ΥΠΕΣ Χριστόδουλο Βενιαμίν και τον υποψήφιο για την προεδρία Γιώργο Ιακώβου. Ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου δήλωσε στην "Α" ότι θα πρέπει να αυξηθεί το ΦΠΑ σε 15% πριν ενταχθούμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ότι θα επανέλθει στη Βουλή το φορολογικό πακέτο αφού υπάρχει άμεση και επείγουσα ανάγκη για αύξηση των κρατικών εσόδων.

Η "Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Αεροπορία - Ναυτικό το νέο απόκτημα της ΕΦ" γράφει ότι πυραυλάκατοι, μαχητικά αεροσκάφη και επιθετικά ελικόπτερα περιλαμβάνονται στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Εθνικής Φρουράς ώστε να ενισχυθεί σημαντικό το αξιόμαχο του στρατού μας. Τα σχετικά κονδύλια αναμένεται να αποδεσμευθούν στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα. Προβάλλει δηλώσεις του Επιτρόπου Αποδήμων Μανώλη Χριστοφίδη ότι η απύθμενη ανοχή της διεθνούς κοινότητας και της μόνης υπερδύναμης έθρεψε την αυθάδη, υβριστική και κυνική συμπεριφορά της Τουρκίας. Τονίζει ακόμα ότι το τεράστιο δυναμικό των αποδήμων μας πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η "Σημερινή" με τίτλο "Σε κατάσταση απεργίας η ξενοδοχειακή" αναφέρει ότι η κρίση στην ξενοδοχειακή βιομηχανία οξύνεται με αφορμή την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης. Οι συντεχνίες επιμένουν στην υπογραφή μιας μόνο συλλογικής σύμβασης από τον ΠΑΣΥΞΕ (Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων) και τον ΣΤΕΚ (Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου), ενώ τη Δευτέρα πραγματοποιείται σύσκεψη υπό τον Υπουργό Εργασίας για συζήτηση των προτάσεων ΠΑΣΥΞΕ. Το Υπουργείο Εργασίας προτίθεται να παρουσίασει μελέτη στο Εργαστικό Συμβουλευτικό Σώμα, που αφορά την αναθεώρηση των εισφορών των αυτοτελώς εργαζομένων στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ο "Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Κύπρος: στηρίζεται στον Κόφι Αναν" γράφει ότι οι προοπτικές ανάληψης μιας πρωτοβουλίας για το Κυπριακό από το ΓΓ του ΟΗΕ θεωρούνται αυξημένες και το θέμα αυτό θα βρίσκεται στο επίκεντρο των επαφών που θα έχουν στη Νέα Υόρκη στο τέλος του μήνα τόσο ο Πρόεδρος Κληρίδης όσο και ο Ραούφ Ντενκτάς. Αναφέρει ότι τα ακριτικά φυλάκια της ευρύτερης περιοχής Καϊμακλίου ενισχύθηκαν στις σκοπιές με εθνοφύλακες του τάγματος της περιοχής σε μια προσπάθεια βοήθειας προς τους κληρωτούς που είναι αναγκασμένοι να μένουν άγρυπνοι φρουροί για πολλές ώρες στα φυλάκια της πράσινης γραμμής.

Η "Χαραυγή" με πηχυαίο τίτλο "Ανατρέψιμες οι τουρκικές θέσεις" προβάλλει τις δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη ότι θεωρεί εφικτή και δυνατή την ανατροπή των θέσεων της τουρικής πλευράς, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτή εξαρτάται από τη συνέπεια της στάσης της διεθνούς κοινότητας. Συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΠΑΣΥΔΥ είχε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος επανέλαβε την αντίθεσή του στη νομοθετική ρύθμιση του θέματος των απεργιών σε νευραλγικούς τομείς.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι μητέρα και βρέφος που έλειπαν από το σπίτι τους, βρέθηκαν παγιδευμένοι στο αυτοκίνητό τους σε γκρεμό. Το 17-μήνο κοριτσάκι έφερε επιπόλαιες εκδορές, ενώ η 20-χρόνη μητέρα υπέστη πολλαπλά καταγμάτα. Αναφέρεται στην άρνηση του Υπουργείου Οικονομικών να αποδεσμεύσει 25,000 λίρες για την αμοιβή 35 ναυαγοσωστών στην περιοχή της Λάρνακας. Εκκρεμεί αίτημα της επαρχιακής διοίκησης για αναθεώρηση της απόφασης.

(ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΚΝ)
(Μ.Μ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 6 September 1998 - 9:24:08 UTC