Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-08-03

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,03/08/1998 (ΚΥΠΕ) Το δημοσίευμα της αθηναϊκής εφημερίδας "Το Βήμα" για την πρόταση του Αμερικανού Πρέσβη, Νίκολας Μπερνς για ματαίωση της εγκατάστασης του ρωσικού αντι-πυραυλικού συστήματος S-300, οι δηλώσεις Τσοχατζόπουλου για τους πυραύλους, η δολοφονία του Αντρου Αεροπόρου, η υπόθεση στην οποία εμπλέκεται το όνομα του Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθου και το μνημόσυνο για τον Εθνάρχη Μακάριο Γ', είναι τα κύρια θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας.

Η "Αλήθεια" γράφει στο πρωτοσέλιδό της, "Ούτε αεροπλάνα, ούτε S-300 προτείνουν οι Αμερικάνοι". Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι φόρμουλα που θα στοχεύει στη ματαίωση της εγκατάστασης των πυραύλων S-300 και την απαγόρευση των πτήσεων τουρκικών και ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο, επεξεργάζονται οι Αμερικανοί. Τη φόρμουλα αυτή διαβίβασε στον Ελληνα ΥΠΕΞ, ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς. Αλλού, η "Α" γράφει ότι η Κύπρος τίμησε χθες τη μνήμη του Αρχιεπισκόπου και Εθνάρχη Μακαρίου Γ' με πάνδημα μνημόσυνα, με τη συμπλήρωση 21 χρόνων από το θάνατό του.

Το "Θάρρος" προβάλλει την κύρια είδησή του κάτω από τον τίτλο, "Νατοποίηση Κύπρου με 6.000 άνδρες" είναι η λεγόμενη λύση που συζητούν Αμερικανοί - Βρετανοί. Οπως αναφέρει η εφημερίδα, "στόχος των ΗΠΑ είναι να πατήσουν το πόδι στην Κύπρο και να ανακόψουν τη ρωσική οικονομική παρουσία στο νησί." Σε άλλη είδηση, το "Θ" αναφέρεται σε δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος δήλωσε ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση στην Ελλάδα και στην Κύπρο που να σηκώσει το βάρος μιας άτακτης υποχώρησης και ότι οι πύραυλοι S-300 δεν θα πάνε στην Κύπρο μόνο υπό τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η Λευκωσία.

Η "Σημερινή" στο πρωτοσέλιδό της γράφει "Η Αθήνα υπερφαλαγγίζει τη Λευκωσία για τους S-300". Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Σημίτης, ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος και ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, αντικρίζουν με θετικό τρόπο τη νέα αμερικανική ιδέα για εγκαθίδρυση ενός νέου αεροπορικού καθεστώτος στην Κύπρο. Σε άλλη είδηση, η "Σ" γράφει ότι ένας κυνηγός, ο Γιαννάκης Γεωργίου, 39 χρόνων, ηλεκτρολόγος από τη Λεμεσό, σκοτώθηκε και ο φίλος του Μαρίνος Αβραάμ, 24 χρόνων, επίσης από τη Λεμεσό, τραυματίστηκε σοβαρά όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο πρώτος έπεσε σε χαράδρα στην περιοχή χωριών Ανώγυρας - Αυδήμου. Οι δύο φίλοι είχαν μεταβεί για αναγνώριση εξόρμηση, ενόψει της νέας περιόδου κυνηγιού.

Ο "Φιλελεύθερος" τιτλοφορεί το κύριο θέμα του, "Βρετανικές πιέσεις για νέα πρόσκληση προς Τ/Κ" και γράφει ότι το θέμα αυτό ήγειρε ο αντιπρόσωπος της αυστριακής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ. Ο λόγος είναι γιατί δεν σημειώθηκε καμιά απολύτως αλλαγή στην τουρκική στάση. Επίσης γράφει ότι έντονη κινητικότητα αναμένεται σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο με Βρετανούς, Ρώσους και Αμερικανούς αξιωματούχους. Αλλού, ο "Φ" γράφει ότι οι ανακριτές στην υπόθεση φόνου του Αντρου Αεροπόρου, βρίσκονται σε πλήρη αμηχανία γιατί είναι ελάχιστα έως ανύπαρκτα τα στοιχεία που βρήκαν. Χθες κηδεύθηκε ο Αντρος Αεροπόρος, δίπλα από τον τάφο του του θείου του, Ονησίφορου Χαραλάμπους (Φορή), που επίσης δολοφονήθηκε.

Η "Χαραυγή" στεγάζει το κύριο θέμα της κάτω από τον τίτλο, "Το Εθνικό Συμβούλιο να μεταβεί στην Αθήνα" και γράφει ότι το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι ένεκα της κρισιμότητας των στιγμών και της ανάγκης να ληφθούν συλλογικές αποφάσεις, το Εθνικό Συμβούλιο θα πρέπει να μεταβεί στην Αθήνα για να ανταλλάξει απόψεις με την ελληνική κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό. Αλλού, η "Χ" αναφέρεται στο θέμα του Μητροπολίτη Λεμεσού, Χρύσανθου, και γράφει ότι ο Μητροπολίτης Κερύνειας Παύλος φέρεται να εμφανίζεται να έχει αποστάσεις αφού είπε ότι δεν μπορεί να εκφράσει γνώμη προτού διαφανεί τί ακριβώς έχει γίνει. Αύριο θα συνέλθει η Ιερά Σύνοδος για να ασχοληθεί αποκλειστικά με το θέμα.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 3 August 1998 - 6:24:06 UTC