Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-06-30

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,30/06/1998 (ΚΥΠΕ) Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΣΥΠ και για τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ του ΟΗΕ, η επικείμενη επίσκεψη στην Κύπρο του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Ντιέγκο Κόρντοβεζ, η τραγωδία των 114 λαθρομεταναστών αραβικής και αφρικανικής καταγωγής, οι οποίοι για 10 μέρες βρίσκονταν στη θάλασσα χωρίς τροφή και νερό, κάτω από συνθήκες εξαθλίωσης και η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη στη Μόσχα, είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν το σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια", κάτω από τον τίτλο, "Παρέμβαση Συμβουλίου Ασφαλείας στην αποστολή Κόρντοβεζ", γράφει ότι το Σ.Α. παρενέβη χθες, πριν ακόμα εγκριθούν τα ψηφίσματά του για την Κύπρο, υπέρ της ενίσχυσης της αποστολής του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Ντιέγκο Κόρντοβεζ. Γράφει εξάλλου, ότι ο κ. Κόρντοβεζ, αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο από τις 2 - 4 Ιουλίου. Αλλού αναφέρεται στην τραγωδία των 114 λαθρομεταναστών, η βάρκα των οποίων ρυμουλκήθηκε χθες στο λιμάνι Λεμεσού. Δύο λαθρομετανάστες πέθαναν από την πείνα και την αφυδάτωση.

"Η Μάχη", κάτω από τον τίτλο, "Ουρλιάζει ο Ντενκτάς για το ψήφισμα", γράφει ότι το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΣΥΠ και για τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, αποτελεί "χαστούκι" για τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα αναφέρεται στην επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη στη Μόσχα, στις 11 - 14 Ιουλίου, μετά την πρόσκληση που του απηύθυνε ο Δήμαρχος της ρωσικής πρωτεύουσας.

Η "Σημερινή" υπό τον τίτλο "Αμερικανίδα έφερε τα δινάρια" αναφέρεται στη διερεύνηση από την αστυνομία του φακέλου της πιθανής εμπλοκής του Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθου στην υπόθεση των 1,5 δισεκατομμυρίων διναρίων του Ιράκ τα οποία μετέφερε, όπως αποκάλυψε εκπρόσωπος της Αστυνομίας, μια Αμερικανίδα ονόματι Νίνα Πέτρος. Γράφει, ακόμη, ότι ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Κλάους Κίνκελ, με επισολή του προς τον Υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, επαναδιατυπώνει τη γνωστή θέση της χώρας του που αφορά τη ματαίωση της εγκατάστασης των S300 στην Κύπρο.

Ο "Φιλελεύθερος" με τίτλο "Ντενκτάς: Kλείνει την πόρτα και στα Ην. Εθνη", γράφει πως ανακοινώθηκε η επίσκεψη του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, στην Κύπρο ενώ είναι άγνωστο αν θα τον δει ο Ντενκτάς. Σε άλλο σημείο γράφει πως αναμένεται αυτή την εβδομάδα στην Κύπρο το Τρίτο Μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ) Ζιαν Πιέρ Ρίττερ, ο οποίος θα προσπαθήσει να αναθερμάνει την πρωτοβουλία για επίλυση του προβλήματος των αγνοουμένων.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Ερχεται ο Κόρντοβεζ", γράφει ότι η νέα διαδικασία συνομιλιών ενδέχεται να πραγματοποιηθεί σε επίπεδο συνομιλητών και εκτιμά ότι με τα δυο ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, αρχίζει μια νέα φάση των προσπαθειών για επανέναρξη των συνομιλιών. Σε άλλο σημείο, γράφει ότι η κυβέρνηση διερευνά πληροφορίες που φέρουν τη Βρετανία να είχε αποθηκεύσει πυρηνική βόμβα στη Βάση Ακρωτηρίου και την πιθανότητα να υπήρξε διαρροή ραδιενεργών αερίων στην περιοχή.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" με τίτλο "Σώθηκαν 109 από ακυβέρνητο σκάφος", αναφέρεται στη διάσωση των λαθρομεταναστών από τα ανοικτά της Λεμεσού και γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες δυο άτομα πέθαναν από τη δίψα και ρίχτηκαν στη θάλασσα. Αλλού παραθέτει δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς, σύμφωνα με τις οποίες το παράνομο αεροδρόμιο Λευκονοίκου θα αρχίσει να χρησιμοποιείται πιο εντατικά για στρατιωτικούς σκοπούς, ως αντίμετρο για τη λειτουργία της βάσης "Ανδρέας Παπανδρέου" στην Πάφο. (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΝΓ/ΓΓ/ΓΠ)


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 30 June 1998 - 6:24:05 UTC