Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-06-26

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,26/06/1998 (ΚΥΠΕ) Η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου αποτελεί αναμφίβολα την κύρια είδηση σε όλες ανεξαίρετα τις εφημερίδες, οι οποίες προβάλλουν τις δηλώσεις τόσο του κ. Στεφανόπουλου όσο και του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη καθώς και μεγάλες φωτογραφίες.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Ιστορικό Γεγονός" γράφει ότι ο Στεφανόπουλος τυγχάνει θερμοτάτης υποδοχής παντού και προβάλλει την προσφώνηση του Προέδρου Κληρίδη στο χθεσινό δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του Ελληνα ομολόγου του ότι ο αγώνας της Κύπρου στοχεύει στην εξεύρεση με ειρηνικά μέσα μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης. Στο ίδιο δείπνο ο κ. Στεφανόπουλος κάλεσε τους Τ/Κ να αποδεκτούν την πρόταση του Προέδρου Κληρίδη για συμμετοχή στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις γιατί, όπως τόνισε, εκεί η φωνή τους θα ακούγεται μέσω δημοκρατικών ερμηνευτών και δεν θα χρειάζονται πλέον να καταβάλλουν βαρύτατα λύτρα σε δεσμώτες - προστάτες. Γράφει ότι η Βουλή αναμένεται να ψηφίσει την ερχόμενη Πέμπτη το νομοσχέδιο για τις εφέσεις εναντίον αθωωτικών αποφάσεων του Κακουργιοδικείου.

Η "Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Καλώς Ηλθες Ελλάδα" αναφέρεται στη δήλωση Κληρίδη στο αεροδρόμιο Λάρνακας ότι η παρουσία του Ελληνα Προέδρου στέλλει το μήνυμα ότι η Ελλάδα ως εγγυήτρια δύναμη είναι εδώ μαζί μας στο ίδιο χαράκωμα και αγωνίζεται για τη δημιουργία ενός ενωμένου κράτους και την ένταξή του στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι νεαρός βρέθηκε νεκρός χθες το πρωί σε αυτοκίνητο στην περιοχή Λέιντις Μάιλ. Πρόκειται για τον Μιχάλη Σάββα Ευαγγέλου, 22, οικοδόμο από τη Λεμεσό, ο οποίος έφερε τραύματα από μαχαίρι. Η αστυνομία έθεσε υπό κράτηση το Δημήτρη Πολυκάρπου.

Η "Σημερινή" με τίτλο "Η Ελλάδα είναι εδώ" αναφέρει ότι ο κ. Στεφανόπουλος διακήρυξε χθες ότι το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου ενισχύεται και πρόσθεσε "Η Κύπρος είναι Ελλάς, είμαστε ένα έθνος, δύο κράτη." Σημειώνει επίσης την αποκάλυψη στην οποία προέβη χθες ο Πρόεδρος της Ελλάδας ότι η καταγωγή του είναι κερυνιώτικη. Προβάλλει ακόμα τη διαβεβαίωση Κληρίδη ότι ενόσω κατέχονται τα εδάφη της Κύπρου δεν θα σταματήσουμε να ενισχύουμε την άμυνά μας. Ο Πρόεδρος Στεφανόπουλος επεσήμανε χθες ότι η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης τόσο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας όσο και μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ. Αναφέρεται στην επίσκεψη Στεφανόπουλου στα Φυλακισμένα Μνήματα όπου διερωτήθηκε κατά πόσο οι Βρετανοί ζήτησαν συγνώμη από την Κύπρο για τις εκτελέσεις των νεαρών αγωνιστών.

Ο "Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Το τείχος φράσσει το δρόμο για την Τουρκία", προβάλλει τη δήλωση Στεφανόπουλου ότι το τείχος που χωρίζει τη Λευκωσία χωρίζει συγχρόνως και την Τουρκία από την Ευρώπη αν δεν αλλάξει τακτική και πολιτική, και εξέφρασε την απόλυτη βεβαιότητα ότι η Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ. Αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης απένειμε στον Ελληνα Πρόεδρο την ανώτατη τιμητική διάκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Μακαρίου ΙΙΙ. Η Βουλή ενέκρινε χθες την αύξηση του κυβερνητικού προγράμματος για έκδοση ευρωπαϊκών μεσοπροθέσμων χρεογράφων κατά 500 εκ. δολάρια και τη σύναψη εξωτερικού δανεισμού ύψους μέχρι και 300 εκ. δολάρια.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Συστράτευση για τη νομιμότητα" αναφέρεται στη δήλωση του Ελληνα Προέδρου ότι εάν υπάρξει ανάγκη η Ελλάδα θα συστρατευθεί με την Κύπρο προς υπεράσπιση της νομιμότητας, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν κομίζει εχθρικά ή επιθετικά μηνύματα. Σημείωσε ακόμα ότι η Κύπρος πρέπει να γίνει ευτυχής για όλους, Ε/Κ και Τ/Κ. Αναφέρει επίσης ότι οι δασμοί μειώνονται για τον καφέ, τα πούρα και τα τσιγάρα που εισάγονται από τρίτες χώρες, σύμφωνα με νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και με βάση τις υποχρεώσεις της Κύπρου από τη συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" με κύριο τίτλο "Ελληνική εγγύηση για αμυντικούς δεσμούς", γράφει ότι ο Ελληνας Πρόεδρος Κωστής Στεφανόπουλος άρχισε χθες μια πρωτοφανή επίσκεψη στην Κύπρο, δίνοντας υποσχέσεις για πιο ισχυρούς αμυντικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών. Αλλού γράφει ότι η ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να ψηφίσει την ερχόμενη Πέμπτη το νομοσχέδιο που θα επιτρέπει στο Γενικό Εισαγγελέα να παρέμβει στην αθωωτική απόφαση των τριών αδελφών Αεροπόρων από τις κατηγορίες για απόπειρα φόνου.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Weekly" με κύριο τίτλο "Τείχος ντροπής 'κρατεί την Τουρκία εκτός ΕΕ'" γράφει ότι όπως είπε χθες ο Ελληνας Πρόεδρος Κωστής Στεφανόπουλος, ενόσω η Τουρκία διατηρεί το νησί διαιρεμένο, δεν θα έχει την ευκαιρία να ενταχθεί στην ενωμένη Ευρώπη. Αλλού γράφει ότι οι προσπάθειες για να εφαρμοστεί η συμφωνία Κληρίδη - Ντενκτάς για ανταλλαγή πληροφοριών για άτομα που έχουν ενταχθεί στη λίστα των αγνοουμένων έχουν αποτύχει, σύμφωνα με τον Επίτροπο για Ανθρωπιστικά Θέματα Τάκη Χριστόπουλο.

(ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 26 June 1998 - 7:24:06 UTC