Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-06-25

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,25/06/1998 (ΚΥΠΕ) Η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου στην Κύπρο, το αίτημα της Τουρκίας προς τη Βρετανία για παρέμβαση κατά των S300, οι δηλώσεις του Υπουργού Τουρισμού Νίκου Ρολάνδη για τον τουρισμό σε σχέση με την πυραυλολογία και η έρευνα για τα οδικά δυστυχήματα είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται από το σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Με πόλεμο απείλησε η Τουρκία λόγω των πτήσεων στην Πάφο" επιμένει στις πληροφορίες της ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης κι ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δεν είχαν έγκαιρα γνώση και δεν έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για την εκτέλεση των πτήσεων των ελληνικών αεροσκαφών στην Πάφο, οι οποίες μας είχαν οδηγήσει στα πρόθυρα του πολέμου. Αλλού γράφει ότι προς νέα εμπλοκή φαίνεται να οδηγείται το Κυπριακό καθώς ο Τ/Κ ηγέτης δεν φέρεται διατεθειμένος να δεχθεί και να συναντήσει καν ακόμα και τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό Ντιέγκο Κόρντοβεζ, του οποίου η επίσκεψη στην Κύπρο παραμένει μετέωρη.

Η "Σημερινή", με κύριο τίτλο "Η υπογραφή του Χρυσάνθου σε επιστολή εκατομμυρίων" γράφει ότι ενώ συνεχίζεται ο σάλος για ύποπτες δοσοληψίες στις οποίες εμπλέκεται το όνομα του Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθου, και Βρετανοί ανακριτές αναμένονται στην Κύπρο για ποινική διερεύνηση της υπόθεσης, η τηλεόραση του "ΣΙΓΜΑ έφερε χθες στην επιφάνεια "και άλλη περίπτωση περίεργης χρηματικής συναλλαγής" στην οποία εμφανίζεται και πάλι το όνομα του ίδιου Μητροπολίτη. Αλλού γράφει ότι "τουρισμό της μίας ώρας" χαρακτήρισε τις 200 με 300 ακυρώσεις τουριστών από τη Ρωσία και τη Γερμανία ο αρμόδιος για τον Τουρισμό Υπουργός Νίκος Ρολάνδης.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Τουρκική πλεκτάνη για αυστριακή προεδρία" γράφει ότι με ψυχροπολεμικά επιχειρήματα προσπαθεί ο κατοχικός ηγέτης να επηρεάσει τη στάση της αυστριακής κυβέρνησης έναντι της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου και της προσπάθειας ενίσχυσης της αμυντικής ικανότητας του νησιού με την εγκατάσταση των S300. Αλλού γράφει ότι μόνο με αυστηρότατες ποινές μπορεί ο Κύπριος οδηγός να αποκτήσει οδική συνείδηση, όπως έδειξε μελέτη που πραγματοποίησε η εταιρεία AMER προκειμένου να εντοπίσει τις βασικές αιτίες που προκαλούν τα δυστυχήματα.

Ο "Φιλελεύθερος" τιτλοφορεί το κύριο θέμα του "Νέα διάσταση στην ένταση από Τουρκία" με το επίσημο αίτημα της Αγκυρας προς τη Βρετανία για παρέμβαση κατά των πυραύλων S300. Στόχος της Τουρκίας είναι να επηρεάσει τις διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας και μακροπρόθεσμα να καταφέρει πλήγματα στην ενταξιακή πορεία. Ο "Φ" αναφέρεται στην επίσκεψη Στεφανόπουλου στην Κύπρο και γράφει ότι η κυβέρνηση τη θεωρεί "εξαιρετικά σημαντικό γεγονός". Τόσο η πολιτική ηγεσία όσο και ο λαός επιφυλάσσουν παλλαϊκή υποδοχή στον Πρόεδρο της Ελληνικλης Δημοκρατίας.

Η "Χαραυγή" τιτλοφορεί το κύριο θέμα της "Πολυδύναμο σκάνδαλο" και γράφει ότι διατυπώθηκαν σοβαρές καταγγελίες από το βουλευτή του ΑΚΕΛ Κίκη Γιάγκου στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών για "πλαστογράφηση επίσημου κρατικού εγγράφου" αλλά και για "διαπλεκόμενα συμφέροντα μελών του Υπουργικού Συμβουλίου" με τις εταιρείες Σιακόλα. Επίσης αναφέρει ότι η ΠΕΟ αντιδρά στην ελευθεροποίηση επιτοκίων ενώ η κυβέρνηση σε δύο βδομάδες θα καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για ελευθεροποίηση των επιτοκίων, έχοντας εξασφαλίσει τη συγκατάθεση της ΣΕΚ.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" προβάλλει το πρωτοσέλιδό της με τον τίτλο η "Συμφωνία για τους αγνοουμένους είναι 'πεθαμένη και θαμένη'," σύμφωνα με τον Επίτροπο για Ανθρωπιστικά Θέματα Τάκη Χριστόπουλο. Οπως δήλωσε, η συμφωνία που έγινε στις 31 Ιουλίου μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς δεν έχει και πολλές ελπίδες επιβίωσης. Αλλού, η "CM" γράφει ότι η συντεχνία των πιλότων της Γιουροσίπρια υποστήριξε την ενέργεια του καπετάνιου της εταιρείας να καθηλώσει το αεροπλάνο από το Δουβλίνο μετά που είχε υπερβεί το ωράριό του.

(ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΑΧΡ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 25 June 1998 - 6:24:05 UTC