Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-05-27

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,27/05/1998 (ΚΥΠΕ)

Οι χθεσινές δραστηριότητες και δηλώσεις του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό ΥΠΕΞ, Τόμας Μίλερ, και ειδικότερα η αναφορά του σε ενδεχόμενο επιδείνωσης στο νησί, το ενδεχόμενο εργατικών κινητοποιήσεων στις Κυπριακές Αερογραμμές και στα ξενοδοχεία, οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας και η υπόθεση του Διευθυντή του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

"Ο Αγών" έχει τίτλο "Καθοριστικός μήνας ο Ιούνιος για το μέλλον της Κύπρου", και γράφει ότι οι εξελίξεις στη σύνοδο κορυφής του Κάρτινφ και οι αποφάσεις που θα λάβει το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΣΙΠ και των όρων εντολής του ΓΓ του ΟΗΕ, αποτελούν ορόσημα για την παραπέρα πορεία του Κυπριακού. Αλλού, επικαλούμενος πληροφορίες του, γράφει ότι η κυβέρνηση αποφάσισε την αύξηση του ποσοστού του ΦΠΑ κατά τρεις ή τέσσερις μονάδες.

"Η Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Λιγότερο κράτος", γράφει ότι τετραμελής Υπουργική Επιτροπή μελετά την εφαρμογή αποκρατικοποίησης οργανισμών που σήμερα ελέγχονται πλήρως ή σε μεγάλο βαθμό από την κυβέρνηση, αλλά με διατήρηση του ελέγχου σε πρώτο στάδιο. Σε άλλο σημείο προβάλλει τις δηλώσεις του Ειδικού Συντονιστή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, ότι παρά την απογοήτευσή τους οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την πρωτοβουλία τους στο Κυπριακό.

"Η Μάχη" με τίτλο "Μισόλογα Μίλλερ", γράφει ότι ύστερα απο τη συνάντησή του με τον Ραούφ Ντενκτάς, ο Ειδικός Συντονιστής του αμερικανικού ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ τηρούν στάση αναμονής και ενδιαφέρονται να αποτρέψουν κλιμάκωση της έντασης. Αλλού γράφει ότι η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει κάθε απόπειρα σύνδεσης του Κυπριακού αποκλειστικά και μόνο με τους ρωσικούς πυραύλους S300 και προειδοποιεί για τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχει μια τέτοια προσέγγιση, στον τουρισμό και την οικονομία.

"Η Σημερινή" έχει τίτλο "Την πάτησε ο Μίλλερ" και γράφει ότι για πρώτη φορά ο Αμερικανός αξιωματούχος προειδοπείησε χθες την Αγκυρα ότι στην υποθετική περίπτωση που θα κτυπήσει την Κύπρο, λόγω της εγκατάστασης των πυραύλων S300, οι ΗΠΑ θα προβούν σε "δυναμική ανταπόδοση" του τουρκικού πλήγματος. Σε άλλη είδηση γράφει ότι στις 12 Ιουνίου κρίνεται το μέλλον των αιτημάτων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία και ότι χθές οι δύο πλευρές, ΠΑΣΥΞΕ και συντεχνίες, είχαν την πρώτη μεσολαβητική τους συνάντηση.

Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Φοβούνται επιδείνωση λόγω πυραύλων οι ΗΠΑ", αναφέρεται σε χθεσινές εκτιμήσεις του Ειδικού Συντονιστή στο αμερικανκό ΥΠΕΞ, Τόμας Μίλερ, ότι λόγω της προοπτικής εγκατάστασης των πυραύλων S300 στην Κύπρο, η κατάσταση στο νησί θα μπορούσε να επιδεινωθεί προτού υπάρξουν σημάδια βελτίωσης, αλλά και στη διαβεβαίωσή του ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν την εμπλοκή τους στο Κυπριακό. Σε άλλο σημείο γράφει ότι η συντεχνία υπαλλήλων των Κυπριακών Αερογραμμών, ΣΥΝΥΚΑ, αποφάσισε την κάθοδο σε 24ωρη απεργία για τις 5 Ιουνίου.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Εμμεση απειλή Μίλερ για S300", αναφέρεται και αυτή στις χθεσινές εκτιμήσεις του Αμερικανού Συντονιστή για ενδεχόμενο επιδείνωσης της κατάστασης στην Κύπρο, τις οποίες χαρακτηρίζει ως "έμμεση απειλή" για την εγκατάσταση των πυραύλων S300 στο νησί. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με μνημόνιο της συντεχνίας υπαλλήλων του ΚΟΤ (ΕΥΚΟΤ), ο ΔΗΣΥ απεργάζεται από το 1992 τη συρρίκνωση του Οργανισμού, με το σκεπτικό ότι αυτός έχει επιτελέσει το έργο του.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" κάτω από τον τίτλο "Ο Μίλερ προειδοποιεί για τους πυραύλους", αναφέρεται επίσης στη χθεσινή αναφορά του Ειδικού Συντονιστή στο αμερικανικό ΥΠΕΞ για ενδεχόμενο επιδείνωσης της κατάστασης στην Κύπρο και παραθέτει το χραρακτηρισμό, από τον ίδιο, της εγκατάστασης των πυραύλων και τις τουρκικές απειλές, ως λανθασμένες. Σε άλλο σημείο γράφει ότι το Υπουργείο Γεωργίας συζητά την προμήθεια μικρών, κινητών μονάδων αφαλάτωσης από τη Ρωσία, για κάλυψη αναγκών σε νερό.

Η εβδομαδιαία αγλόφωνη "Financial Mirror" κάτω από τον τίτλο "Η Τράπεζα Κύπρου στηρίζει τη στρατηγική συναλλαγών της CISCO", παραθέτει δηλώσεις του Προέδρου της Τράπεζας Κύπρου, Σόλωνα Τριανταφυλλίδη, σύμφωνα με τις οποίες η Τράπεζα στηρίζει τη γενικότερη στρατηγική της θυγατρικής της "CISCO", υπγραμμίοντας ταυτόχρονα ότι η τελευταία ενεργεί ανεξάρτητα από την Τράπεζα. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με εισαγωγείς ελαιολάδου, η Κύπρος δεν τηρεί τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για τις εισαγωγές του προϊόντος.

(ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΓΓ/ΜΧ)
(Δ.Π.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 27 May 1998 - 7:24:05 UTC