Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-04-29

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,29/04/1998 (ΚΥΠΕ) Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, με πληθώρα πληροφοριών γύρω από τα σενάρια έναρξης του διακοινοτικού διαλόγου, η αποκάλυψη του Ρόιτερ για κατασκοπεία ΗΠΑ - Βρετανίας και συνεργασία με την Αγκυρα για την αποτροπή της άφιξης των αντιαεροπορικών πυραύλων S - 300 και η είδηση για τον ιερωμένο που φέρεται να είναι φορέας του AIDS, κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου.

"Ο Αγών" υπό τον τίτλο "Συνομιλίες τον Ιούνιο επιδιώκει ο Χόλμπρουκ" γράφει ότι αν από τις επαφές του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου, που θα προηγηθούν αυτό το διάστημα, υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα συγκεκριμένο, ενδέχεται να επισκεφθεί την Κύπρο και η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπραϊτ. Αλλού, γράφει ότι η ΕΔΕΚ δημιουργεί ομάδες επαφής για προώθηση της προσπάθειας δημιουργίας σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Για σοβαρή δουλειά έρχεται ο Χόλμπρουκ" γράφει ότι από το αποτέλεσμα των επαφών του θα κριθούν τα επόμενα βήματα στη σχέση Τουρκίας - ΕΕ, ενώ σημειώνει αποκάλυψη του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού "ΑΛΦΑ" ότι την πρόσκληση για συνομιλίες θα απευθύνει προσωπικά ο Προέδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον. Προβάλλει συνάντηση που ο Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, είχε χθες εδώ με κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

"Η Μάχη" με τίτλο "Η Κύπρος σε δίκτυο λαθρεμπορίας τσιγάρων - μαϊμού" γράφει ότι οι Αρχές ασφαλείας της Ρουμανίας εμπλέκουν την Κύπρο, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία σε τέτοιο δίκτυο, που είχε σκοπό να διοχετεύει 10 εκατομμύρια κούτες τον μήνα με πλαστές σφραγίδες. Αλλού, γράφει ότι συνελήφθη ιδιοκτήτης λέσχης ως ύποπτος για τη ληστεία της Τράπεζας στον Στρόβολο, που έγινε πριν από ένα μήνα περίπου.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Στο γολγοθά του AIDS" γράφει ότι γνωστός ιερωμένος, πολύ προσφιλής στο λαό, προσβλήθηκε από τον θανατηφόρο ιό, γεγονός που πληροφορήθηκε, σύμφωνα με την "Σ", ψες γύρω στα μεσάνυκτα όταν ο ιερωμένος μαζί με συνεργάτες του βρίσκονταν στα γραφεία της εφημερίδας. Σε άλλη είδηση, αναφέρεται στα χθεσινά σοβαρά επεισόδια μεταξύ φοιτητών του Ανώτερου Τεχνολογικού Ινστιτούτου και της Αστυνομίας.

"Ο Φιλελεύθερος" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Προσδοκούν από μας κάποια ανταλλάγματα" γράφει ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ ζητούν αναβολή στην άφιξη των S - 300 και αναγνώριση χωριστής Τ/κ οντότητας και προσθέτει ότι ως πρότυπο αμοιβαίας αναγνώρισης προβάλλεται τώρα το Μεσανατολικό. Αλλού, αναφέρεται στην αποκάλυψη του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου "Ρόϊτερ" ότι οι μυστικές υπηρεσίες ΗΠΑ και Βρετανίας συνεργάζονται με την Αγκυρα για να αποτρέψουν την άφιξη των S - 300 στη Κύπρο.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Αστυνομική βία" αναφέρεται στα χθεσινά επεισόδια μεταξύ φοιτητών του ΑΤΙ και της Αστυνομίας και γράφει ότι η Αστυνομία αντιμετώπισε τους φοιτητές σαν κοινούς εγκληματίες. Αλλού, γράφει ότι ανακλήθηκε η απεργία των πιλότων της Γιουροσύπρια, ύστερα από την απόφαση της Διεύθυνσης της εταιρείας να άρει τη διαθεσιμότητα του κυβερνήτη Ανδρέα Χριστοδούλου.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" με τίτλο " Διαγράφεται διχοτόμηση, λέει ο Ντενκτάς," προβάλλει συνέντευξη του Τ/Κ ηγέτη ο οποίος προειδοποιεί ότι η Κύπρος οδεύει προς διχοτόμηση με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν για αναστροφή αυτής της τάσης. Σημειώνει ότι οι δηλώσεις Ντενκτάς έγιναν τρεις μέρες πριν την άφιξη στο νησί του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος ελπίζει να πετύχει πρόοδο στην επανέναρξη του διακοινοτικού διαλόγου. Γράφει πως η Ελλάδα κατηγόρησε χθες την Τουρκία ότι έχει "δυναμιτίσει" τις ευρωπαϊκές της προοπτικές, με το να επεκτείνει τις απαιτήσεις της πάνω στην κυριαρχία των κατοικημένων νησιών του Αιγαίου.

Η εβδομαδιαία "Financial Mirror" κάτω από τον τίτλο "Η Κεντρική Τράπεζα θα εξετάσει το θέμα των στεγαστικών δανείων" αναφέρει πως η επικείμενη φιλελευθεροποίηση των επιτοκίων, θέμα το οποίο εξετάζει η Κεντρική Τράπεζα, αναμένεται να επικυρωθεί τον προσεχή Ιούνιο στη Βουλή, υπό τον όρο ότι τα σημαντικά στεγαστικά δάνεια δεν θα υπόκεινται στους Νόμους της αγοράς. Γράφει επίσης πως η Αrab Bank ενισχύει την εδώ παρουσία της, ιδρύοντας υπεράκτια εταιρεία στην Κύπρο.

(ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΝΓ/ΑΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 29 April 1998 - 11:26:11 UTC