Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-04-28

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,28/04/1998 (ΚΥΠΕ) Τα συγκεχυμένα μηνύματα από την Αγκυρα για το θέμα της αναγνώρισης του ψευδοκράτους, όπως προβλήθηκαν από ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, θέματα που αφορούν την επικείμενη επίσκεψη Χόλμπρουκ, η αναστολή ποινικής διώξης του Κούρδου αγωνιστή και η επτάμηνη φυλάκιση της φορέα του AIDS Χρυσαυγής Ζαρζούρ, αποτελούν τα κύρια θέματα του σημερινού Τύπου.

"Ο Αγών" με κύριο τίτλο "Σε τρία στάδια" αναφέρεται στην επικείμενη επίσκεψη Χόλμπρουκ και στις συνομιλίες που θα επιδιώξει, ενώ αναφέρει ότι οι ΗΠΑ ελπίζουν σε μερική μετακίνηση της Αγκυρας δίνοντας το "πράσινο φως" στον Ντενκτάς να μετάσχει σε συνομιλίες. Επικαλείται διπλωματικές πηγές σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ ετοίμασαν διαζευτικούς και λεπτομερείς χάρτες για το εδαφικό ως και προτάσεις για όλες τις πτυχές του Κυπριακού τις οποίες θα καταθέσουν στο τραπέζι των συνομιλιών εάν και εφόσον πραγματοποιηθούν.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Η Αγκυρα απέσυρε τον όρο της αναγνώρισης" αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι δεν πιστεύει πως η αναγνώριση θα πρέπει να θεωρείται ως προϋπόθεση για συνομιλίες. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ χαρακτήρισε τη δήλωση ως "καλό οιωνό". Γράφει ακόμη ότι η Χρυσαυγή Ζαρζούρ, η οποία καταδικάστηκε χθες σε επτάμηνη ποινή φυλάκισης οδηγήθηκε τελικά στη Γρηγόρειο Κλινική στη Λάρνακα, ύστερα από γνωμάτευση ότι χρειάζεται ιατρική περίθαλψη.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Δέχονται Ντέιτον ως ίσοι προς την κυβέρνηση", γράφει ότι χωρίς να κάνει συγκεκριμένη αναφορά στο περιεχόμενο των επαφών του Προέδρου Κληρίδη με τον Τομ Μίλερ και άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους, η κυβέρνηση εμμένει στην απαισιοδοξία της για τις νέες προσπάθειες που καταβάλλουν οι Αμερικανοί στο Κυπριακό. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας το Ισραήλ έχει απαντήσει αρνητικά σε αίτηση της Τουρκίας για αγορά "έξυπνων όπλων", όπως πυραύλους "Πόπαϊ 2" και "Ντελάιλα", στα πλάισια της στρατιωτικής συνεργασίας των δυο χωρών.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Καμουφλαρισμένο ναι" γράφει ότι η νέα θέση του τουρκικού ΥΠΕΞ είναι αντίθετη με την προσφάτως εκδοθείσα κοινή δήλωση των Ντεμιρέλ και Ντενκτάς ότι η αναγνώριση του ψευδοκράτους αποτελεί προϋπόθεση για την επανέναρξη του διαλόγου. Προβάλλει δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών σύμφωνα με τις οποίες η Κύπρος αφαιρέθηκε από την πρώτη κατηγορία των χωρών που εγκυμονούν κινδύνους για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

"Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Συγκεχυμένα μηνύματα περιπλέκουν εξελίξεις" αναφέρεται σε συγκρουόμενες σε περιεχόμενο αναταποκρίσεις ξένων πρακτορείων για δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ για το Κυπριακό που περιέπλεξαν το ομιχλώδες τοπίο λίγα μόνο 24ωρα πριν από την έναρξη της μεγαλύτερης σε διάρκεια περιοδείας του Χόλμπρουκ. Αναφέρεται σε "πληροφορία - βόμβα" στους κόλπους της εκκλησίας για την οποία μάλιστα είναι ενήμερος και ο Αρχιεπίσκοπος ότι κληρικός πάσχει από AIDS.

"Η Χαραυγή" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Τσιράκια των Αμερικανών" ότι "κατ'εντολήν" της αμερικανικής πρεσβείας η κυπριακή κυβέρνηση άσκησε ποινική δίωξη εναντίον του Κούρδου αγωνιστή Ραμαζάν Τσελίκ, με την κατηγορία της "άγρας πελατών" με την πώληση του περιοδικού "Φωνή του Κουρδιστάν". Η εφημερίδα γράφει για τη συνάντηση του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια στην Αβάνα με τον Κουβανό Πρόεδρο Φιντέλ Κάστρο. Επίσης αναφέρεται στην 24ωρη απεργία στην οικοδομική βιομηχανία στις 6 Μαίου.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" με τον τίτλο "Η Ελλάδα αγνοεί τους Ευρωπαίους εταίρους," γράφει πως η Ελλάδα προέβαλε χθες στο Λουξεμβούργο βέτο στην απελευθέρωση κονδυλίων ύψους 375 εκατομμυρίων ECU από την Ευρωπαϊκή Ενωση προς την Τουρκία, η οποία έβρισκε σύμφωνες τις 14 άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Γράφει ότι ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Σερμέτ Ατατσανλί, δήλωσε ότι η αναγνώριση του ψευδοκράτους δεν πρέπει "να θεωρηθεί ως προϋπόθεση για την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των δύο ηγετών." (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΚ/ΝΓ/ΓΠ)


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 28 April 1998 - 6:24:08 UTC