Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-02-20

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,20/02/1998 (ΚΥΠΕ) Οι συνεχιζόμενες διεργασίες για τη δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης και οι πληροφορίες και εκτιμήσεις γύρω από την επικείμενη κινητικότητα στο Κυπριακό, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

"Ο Αγών" κάτω από τον τίτλο "Προβληματίζεται ο Λυσσαρίδης για το Υπ. Εξωτερικών" γράφει ότι ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, που συναντάται σήμερα με ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, επιβεβαίωσε στην εφημερίδα ότι δέχεται παραινέσεις για να αποδεχθεί υπουργοποίηση. Σε άλλο σημείο γράφει ότι από το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας και την Αστυνομία, διερευνάται πρωτοφανής υπόθεση ναυταπάτης, με εταιρεία να παρουσιάζει πλοία να είναι μικρότερης χωρητικότητας από την πραγματική.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Πρωτοφανής κινητικότητα στο Κυπριακό", εκτιμά ότι λίγες μόνο μέρες μετά τις εκλογές, επιβεβαιώνονται οι εξαγγελίες Κληρίδη, ενώ καταδεικνύεται, όπως υποστηρίζει, πόσο αβάσιμες ήταν οι θέσεις του Γιώργου Ιακώβου. Αλλού αναφέρεται στον ξυλοδαρμό του αστυνομικού του ΟΠΕ, Αλέκου Ιωαννίδη, από τρία άτομα, τα οποία προσπάθησαν να του αποσπάσουν το υπηρεσιακό του πιστόλι, αλλά συνελήφθησαν και εναντίον τους εκδόθηκε ένταλμα εξαήμερης κράτησης.

Η "Επιλογή" κάτω από τον τίτλο "Ναι στην κυβέρνηση χωρίς τους αποστάτες", αναφέρεται στην απάντηση του ΔΗΚΟ στην πρόσκληση Κληρίδη, στην οποία το κόμμα λέει ότι δεν είναι δυνατό να συμμετάσχει σε κυβέρνηση, στην οποία κλήθηκαν και οι "αποστάτες" του κόμματος. Αλλού γράφει ότι ο Τούρκος διανοούμενος Γιαλτσίν Κιουτσιούκ, ο οποίος έκανε συνταρακτικές αποκαλύψεις σε τηλεοπτικό κανάλι για τη δράση του Αττίλα το 1974, είναι πρόθυμος να έλθει στην Κύπρο και να καταθέσει τη μαρτυρία του.

"Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Πολιτική ταρίχευση", γράφει ότι στο ΑΚΕΛ η ομάδα Χριστόφια "διαβάλλει" τους Κατσουρίδη και Χρίστου, σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει το ΓΓ του κόμματος ως "αναντικατάστατο", ώστε να υποβαθμίσει τις αντιδράσεις εναντίον του από την αποτυχία στις εκλογές. Αλλού γράφει ότι έξι στελέχη του ΔΗΚΟ που έχουν αποπεμφθεί από το κόμμα, κατέθεσαν χθες αγωγή στο δικαστήριο ζητώντας ακύρωση της απόφασης του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος.

"Η Σημερινή", στο πρωτοσέλιδο της θέμα, υπό τον τίτλο, "Στον αέρα η οικουμενική κυβέρνηση", γράφει ότι το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ θέτουν φραγμό στο σχηματισμό της διακομματικής οικουμενικής κυβέρνησης και με χθεσινές τους επιστολές απορρίπτουν την πρόσκληση του Προέδρου Κληρίδη. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΚΟ συνέρχεται σήμερα, με σκοπό να γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ της ηγεσίας του κόμματος και των διαφωνούντων, ενώ μεταξύ των μέτρων που θα τεθούν προς συζήτηση είναι και οι προσωπικές επαφές με τους διαφωνούντες.

"Ο Φιλελεύθερος", στο πρωτοσέλιδό του θέμα, κάτω από τον τίτλο, "ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ απέρριψαν οριστικά συμμετοχή", αναφέρεται στην απόρριψη της πρόσκλησης του Προέδρου Κληρίδη για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης, από ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, ενώ σήμερα αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων θα έχουν συναντήσεις με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη. Αλλού γράφει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θεωρεί ικανοποιητικό το προσχέδιο της εναρκτήριας δήλωσης της βρετανικής προεδρίας για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Κύπρου - ΕΕ.

Η "Χαραυγή", στο κύριο της θέμα, το οποίο στεγάζει υπό τον τίτλο, "Επιβλήθηκε η τριανδρία", γράφει ότι η τριανδρία του προεδρικού που αποτελείται από τους Κασουλίδη, Κούρο και Χριστοδούλου, "επιβλήθηκε και πάλιν", όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σε ότι αφορά στην κατανομή των υπουργείων, ενώ στο ΔΗΣΥ "ξέσπασαν έντονες διαμάχες". Γράφει ότι στην απαντητική επιστολή του ΑΚΕΛ προς τον Πρόεδρο Κληρίδη αναφορικά με την πρόσκληση για συμμετοχή στην κυβέρνηση, αναφέρεται ότι το ΑΚΕΛ δεν θα συμμετάσχει αφού μεταξύ των δύο παρατάξεων υπάρχουν θεμελιώδεις διαφορές και για το Κυπριακό.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail", αναφέρεται στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν για αποτροπή στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ. Αλλού γράφει ότι 24 αντιπρόσωποι ξένων χρηματιστηρίων θα συναντηθούν στην Κύπρο τον ερχόμενο μήνα, με πρόσκληση του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου. Μεταξύ άλλων θα συμμετάσχουν τα χρηματιστήρια Λονδίνου, Ζυρίχης, Φραγκφούρτης και Βρυξελλών.

Η "Cyprus Weekly", γράφει ότι οι αντιπρόσωποι των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Βρετανίας και των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, προετοιμάζονται για να επισκεφθούν την Κύπρο. Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, η διεθνής κοινότητα αναμένεται να πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη της προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι η βρετανική προεδρία στην ΕΕ και η Γαλλία έχουν ετοιμάσει προσχέδιο με το οποίο θα απαγορεύεται η εξαγωγή όπλων σε χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούν τα όπλα αυτά για καταστολή εσωτερικών διαφορών.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 20 February 1998 - 7:24:10 UTC