Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-01-29

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,29/01/1998 (ΚΥΠΕ) Η επιστολή του αντιπροέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος, (ΔΗΚΟ), Ντίνου Μιχαηλίδη προς τον Πρόεδρο του κόμματος, Σπύρο Κυπριανού, και οι προεκλογικές συγκεντρώσεις των υποψηφίων Προέδρων, Γλαύκου Κληρίδη και Γιώργου Ιακώβου είναι τα κύρια θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας.

Ο "Αγών" κάτω από τον τίτλο "Αντεπιτίθεται ο Ντίνος Μιχαηλίδης" γράφει ότι ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ πέρασε χθες στην αντεπίθεση και με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Σπύρο Κυπριανού, ζητεί από αυτόν να ανακαλέσει μέχρι αύριο την απόφαση για παραπομπή στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, απόφαση την οποία θεωρεί "νομικά και πολιτικά αστήρικτη και αυθαίρετη". Σε άλλη στήλη, ο "Α" αναφέρει ότι ο "Βασιλιάς Καρνάβαλος" θα μπει στη Λεμεσό μέσα σε μια μεγάλη γόνδολα με κουπιά και για πρώτη φορά θα κινείται στους ρυθμούς της μουσικής.

Η "Αλήθεια" προβάλλει το κύριο θέμα της με τον τίτλο "Προειδοποιητική επιστολή Ν. Μιχαηλίδη προς Σ. Κυπριανού: Αφουγκραστείτε την πλειοψηφία που διαφωνεί με τις εθνικά εσφαλμένες επιλογές σας". Αναφέρει ότι ο κ. Μιχαηλίδης τονίζει ότι θα αγωνιστεί για το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης στο ΔΗΚΟ. Η "Α" προβάλλει την προεκλογική συγκέντρωση του υποψηφίου Προέδρου, Γλαύκου Κληρίδη στις γυναίκες του Δημοκρατικού Συναγερμού όπου τόνισε ότι αγωνίζεται για τα δίκαια του κυπριακού ελληνισμού. Στη συγκέντρωση, παρούσες ήταν, και γυναίκες του ΔΗΚΟ, γράφει η "Α".

Η "Επιλογή" με σχετικό φωτορεπορτάζ, και με τον τίτλο "Μήνυμα νίκης" αναφέρεται στη χθεσινοβραδινή προεκλογική συγκέντρωση του υποψήφιου προέδρου, Γιώργου Ιακώβου στο γυμναστήριο "Ελευθερία". Η συγκέντρωση έδωσε το πιο έγκυρο αποτέλεσμα δειγματοληπτικής κάλπης και είναι ξεκάθαρο ότι νίκησε η Δημοκρατία, γράφει. Αλλού, η "Ε" αναφέρει ότι σύμφωνα με το Ρώσο Πρέσβη, Γκεόρκι Μουράτοφ, μόνο αποστρατικοποίηση θα σταματήσει την κάθοδο των πυραύλων S - 300.

Η "Μάχη" τιτλοφορεί το κύριο θέμα της "Τραυματίζουν Αθήνα και Δόγμα" και αναφέρει ότι η "ένοχη σιωπή" του τέως Υπουργού Αμυνας, Κώστα Ηλιάδη αποδεικνύει το "μέγεθος του χαστουκιού που εισέπραξε" από τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο στην προσπάθεια που κατέβαλε σαν απεσταλμένος των Κυπριανού και Ιακώβου να αποσπάσει δήλωση για θεσμοθέτηση του δόγματος. Η "Μ" γράφει ότι το Ιδρυμα Παρασκευαϊδη ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιούνται δωρεάν εγχειρήσεις σε παιδιά με συγγενείς καρδιακές παθήσεις.

Η "Σημερινή" προβάλλει το κύριο θέμα της με τον τίτλο "Στο προσκήνιο οι φρουρές των πολιτικών" και αναφέρει ότι τίθεται ευθέως θέμα δραστικής μείωσης ή και τερματισμού τους αφού το κράτος σπαταλά τρία εκ. λίρες για συντήρησή τους. Πολιτικοί αρχηγοί με δηλώσεις τους απέφυγαν να τοποθετηθούν σαφώς επί του θέματος. Η "Σ" αναφέρεται στο στρατηγικό σχέδιο του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, όπου τονίζεται η ανάγκη επανατοποθέτησης της Κύπρου σε νέα βάση, ενόψει των διαφοροποιήσεων της τουριστικής αγοράς.

Ο "Φιλελεύθερος" τιτλοφορεί το κύριο θέμα του "Σύγκρουση κομμάτων για τα ποσοστά τους" λόγω των δημοσκοπήσεων. Κυπριανού και Ιακώβου μιλούν για ραγδαία συσπείρωση του ΔΗΚΟ. Παράλληλα, ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι από τον Πρόεδρο που θα εκλεγεί θα εξαρτηθεί η τύχη της νέας πρωτοβουλίας και το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο "Φ" γράφει ότι το Σάββατο θα μεταβούν 800 Τ/Κ στον Τεκκέ με την ευκαιρία του Ραμαζανιού ενώ το Πάσχα θα γίνει νέο προσκύνημα στον Απόστολο Ανδρέα στην Καρπασία.

Η "Χαραυγή" με σχετικό φωτορεπορτάζ, κάτω από τον τίτλο "Νικηφόρο 'ναι' στον Γ. Ιακώβου" και γράφει ότι ο υποψήφιος πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι δεν θα διαπραγματευθεί τα θέματα της κυριαρχίας και της εκ περιτροπής προεδρίας ενώ επεσήμανε ότι η λύση που θα φέρει η νέα κυβέρνηση θα είναι καθαρή και ασφαλής, χωρίς ξένα στρατεύματα και έποικους. Είπε επίσης ότι οι πύραυλοι S - 300 θα φθάσουν χωρίς τυμπανοκρουσίες και κάμερες. Η "Χ" αναφέρεται σε δηλώσεις Κούρδου ότι συμμετείχε σε σκοτωμούς Ε/Κ αιχμαλώτων κατά τη διάρκεια της εισβολής και ότι τους έθαψε κοντά στο χωριό Μόρα σε ομαδικό τάφο.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" κάτω από τον τίτλο "Οι Κυπριακές Αερογραμμές σταματούν το δρομολόγιο των Βρυξελλών με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων" στις 31 Μαρτίου. Εκρπόσωπος της εταιρείας είπε ότι η απόφαση ελήφθη λόγω της ζημιάς ύψους ενός εκ. λιρών που υπέστη το δρομολόγιο τον περασμένο χρόνο. Αλλού, η "CM" γράφει ότι η δημοσκόπηση της CYMAR και της ελληνικής εταιρείας VPRC για τις προεδρικές εκλογές προκάλεσε ανάμικτη αντίδραση ανάμεσα στους υποψηφίους προέδρους.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 29 January 1998 - 7:27:42 UTC